126

(7 svar, postade i Öppen kanot)

Tack för svar. Svantes är säkert det korrekta. Har dock macklat lite under dagen och det blir så här; korta listbitar kapas. Packremmar limmas och häftas med "luft" på dessa. Listbitarna limmas mot kanotens botten.
Måste dock iväg och handla list, så jag får se vad som finns i boden. Har jag alla grejor hemma för Svantes ide blir det kanske så. Då får det dock vänta till våren...
Hade jag insett behovet från början hade jag satt listbitarna på den undre av sidobitarna, men nu går det inte att få till något tryck på fogen, så det får bli botten.

127

(7 svar, postade i Öppen kanot)

Nej, det blir ingen bra lösning för vår del. Dels för att kanoten blir tyngre och då kan jag inte längre lasta ensam. Dels för att jag ibland har barn med mig och då behöver utrymmet till dem. Då får mindre flythjälp (ett par liggunderlag) duga och vi accepterar att vi får simma tills vi bottnar innan vi kan tömma och ta oss upp igen. Det är främst med tanke på strömmande vatten och senhöstturer jag vill kunna ha mycket flyt "inpackat". Inte minst som jag oftast paddlar ensam.

128

(7 svar, postade i Öppen kanot)

Mumrik (en Svante stitch and glue) behöver få någon sorts beslag för att fästa flythjälpmedel. I dagslägen sjunker kanoten när jag gör reentry. Behöver limma fast någon form av remfästen mot botten för att kunna remma fast "flytet" så lågt som möjligt.  Vill inte ha metallbeslag, då ett barn ibland placeras framför främre tvärträet. 
Vilken typ av beslag skulle ni rekommendera och med vilket lim bör de fästas? (Mumrik är målad)

129

(6 svar, postade i Kanotturer och möten)

Du ska inte gå i skogen - du ska åka skidor! Alla vassa stenar är lagom insnöade och det är ett härligt ljus. God jul!

130

(3 svar, postade i Öppen kanot)

Visst borde jag?! Funderade nästan på att mejla bilder till någon, men kom på att jag var tvungen att städa innan jag kunde fota... Mumrik är också modifierad, smalare än Svantes ritning och med tumblehome. Att vinkla in hela översta skivan som jag gjorde, är dock inte det bästa, det kostar slutstyvhet! Gör man istället ett symetriskt urtag ca tio cm ner från relingen, en meter in på varje sida om mitten och försluter med en "extra" söm vinner man hanterbarhet utan att förlora så mycket styvhet. Helt klart bättre. Jo, nu borde jag kunnat lägga in bilder igen, ja.

131

(3 svar, postade i Öppen kanot)

Nej, det ultimata kanotbygget är inte igång. Har hämtat spantmallarna, de fick en snickare såga till åt mig. Lister och byggbädd väntar. Ritningen har Friedel gjort. Gjorde en själv först, men ville ha den granskad. Det tyckte han blev för bökigt, det var lättare att göra en ny, efter mina kravspecar!
Det blir en solo, lite lik dem som finns på Sjöviks folkhögskola, men smalare, mindre språng, längre och med några cm högre relingar. 73 X 488 tänkte jag skulle bli slutmåtten.
Just nu finns varken tiden eller lokalen (ägaren använder den just nu), så Mumrik blir huvudkanot minst en sommar till. Ska dessutom bygga om (förlänga) sonens, den har börjat läcka i mittefogen...
Den nya ska heta Lutra, så alla mina nya paddlar får ett inbränt utterhuvud på bladet.

Själva laminatet tar upp vatten, ja! Får det sedan frysa "under" celcoaten kan isen spräcka bort nya celcoatbitar. Har du möjlighet bör du få kanoten torr före vintern. Är celcoaten mycket skadad får du sedan skydda med en press. Spackla över går också. (Då måste klanoten vara torr!) Oftast blir skadorna trots allt små.
För min del går jag över kanoten ungefär vid den här tiden, kollar genomslag och lägger i lite celcoatspackel om det behövs. Vaxar på våren, så inte solen går så hårt åt celcoatlagret. Vår Clipper är redo för en riktig ansiktslyftning snart, med ny celcoat över hela ytan, men eftersom jag tänker ge den nytt trim i samma veva får det vänta... Tänker mig en tomatröd med trätrim. Kanske tar jag bort lite kölar och rundar till bottnen också? Anna

133

(5 svar, postade i Kanotturer och möten)

Bra, vi kör på så. Anna

134

(5 svar, postade i Kanotturer och möten)

Svartån var faktiskt mitt förslag också när Svante ringde. Den verkar dock inte särskilt äventyrlig, inte i de delar jag rekat i varje fall. Närkes Svartå är nog svårare. Katrineholm låg dock mest "mittemellan". Åkforsån är mer forsig än Svartån, men jag har fått några namn nu, så jag kollar upp fler alternativ. Kan du tänka dig att slå en signal till Svante (tfn på hemsidan), så kan ni snacka er samman? Jag hänger på om jag kan, annars kan jag vara lite servicefunktionär (transporter och så)... Anna

135

(5 svar, postade i Kanotturer och möten)

Räknar Du med att ha kapten med? Telefonerna går för att få till något. Själv är jag hårt bokad i höst (jobb + orienteringstävlingar som gör mig till ensam barnansvarig...), men går det att hitta en helg kommer jag med. Jag är ju feg vad gäller strömvatten, men lyckas vi få till några stycken kan vi kanske få någon mer erfaren i varje kanot? Forssjöån - åkforsån kanske? Där finns fina vindskydd och blir det för hemskt väder kan vi bo hos oss. Då skulle jag kunna vara med en del av helgen även om jag jobbar söndagen. Anna

136

(37 svar, postade i Öppen kanot)

Täck den med silvertape, vet jag! Vår har tjänstgjort som dockkanot i dammen hela sommaren...

137

(37 svar, postade i Öppen kanot)

Slidefunktionen på kanoten är låst när man färdas. Sitsen kan flyttas framåt/bakåt så att man kan trimma efter vikt/vind och vågor. Fråga hellre någon som kör långlopp, själv har jag ju tagit bort alla sitsar helt, så jag är inte den rätte att fråga! Svante har bilder på sådana här sitsar på sin hemsida. Fotstöd ger större kraft, men om de är nödvändiga vet jag inte. Anna

Här finns hur myket hammockläsning som helst: www.tothewoods.net. Drar man sovsäcken utanpå slipper man släpa liggunderlaget också - fast det spelar ju föga roll i kanoten! Anna

139

(10 svar, postade i Öppen kanot)

De aluminiumkanoter jag provat har haft tunna plastrelingar. Att man gör sig illa lättare på aluminium beror på att ingen fabrik slipar varenda kant och borrhål, i varje fall inte noga nog. Aluminium är vasst! Klämma fingrarna mellan paddelskaftet och relingen gör ondare på alukanoter än på hemmabyggen...
Fältmässiga reparationer går att göra på både alu och glasfiber - det är det permanenta lagadet som är problemet! Svetsa aluminium är inget vardagsgöra för de flesta av oss. I fält duger silvertape till det mesta.
Utfallande stävar gör inte en kanot långsam. De slår undan infallande vågor och ökar slutstabiliteten. Fylliga stävar däremot gör det - hoppas det var det jag sa?! De kan dock bidra till att lyfta stäven genom vågor, så forskanoter ser avsiktligt ut så.
Givetvis är Rus en snabb, stabil, lättsvängd OCH vacker kanot! Så är han ju inte av aluminium heller...
Kyla går givetvis att hantera, men det är inte kul när någon liten unge "tackpussar" kanoten och fastnar med läpparna.
Det är alltid roligare att paddla än att inte paddla - vissa kanoter är bara roligare att paddla än andra!
Till och med "storefar" Bill Mason paddlade Grumman när hans barn var små! Sedan slutade han med det...

140

(10 svar, postade i Öppen kanot)

Personligen flyger jag såååå sällan med mina kanoter. Jo, måste man ha kanoten ute hela året, planerar man att köra steniga strömvatten (dem är det gott om) och inte bryr sig om "smyget" eller hastigheten kan aluminium vara ok. Fast det går ju åt en Herrans massa energi vid tillverkningen. Glasfiber är långt ifrån "det bästa", men det är det material jag skulle välja om dessa två var vad som stod till buds.
Tror dessutom att det finns flygplan delvis byggda i glasfiber. Liksom oljetankrar byggda utan aluminium (som alltså inte heller är bäst?)http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/19.gif

141

(10 svar, postade i Öppen kanot)

Aluminiumkanoter har alltid mycket volym i stävarna (tungpaddlade). Aluminium är lätt att göra sig illa på. Svårt att laga. Låter, vilket gör att man gärna paddlar långt ut från kanoten (=dålig teknik). Fula.

Glasfiber. Kan ges vilken form som helst (även dålig form...). Kan ges mjukare "greppformer" där man behöver få tag. Tyst, snygg. Går att laga både i fält och hemmavid.

En bra glasfiberkanadensare är oerhört överlägsen aluminium. Tyvärr vimlar världen av dåliga och då går det kanske på ett ut. Idag finns ju dessutom en hel rad andra meterial, kevlar, plast, trä och kolfiber av olika slag. Vad som är rätt material är helt beroende på vad man ska ha den till.

142

(8 svar, postade i Öppen kanot)

Innan Du köper något dyrt och fint. Åk runt och prova folks paddlar! Vilken svikt, form, typ och bladform som passar just dig upptäcker du med tiden. Själv har jag "Indian stroke" som grunddrag och då fungerar inga bentshaftpaddlar. När någon av sönerna (10 resp.11 år) är med har de dock lite bent i sina, då blir vi lite mer jämnstarka. Paddelträffen i Skara är ett bra "provtillfälle", Svante har många paddlar och stor kunskap. De flesta är dock egenproduktion, så man får åka hem och snida. Instruktioner finns också på hans hemsida, SF-canoe.se. Paddlar med långa, smala blad (djupvattenspaddlar, utmärkta till paddeltag där bladet inte lyfts ur vattnet) kan vara svåra att hitta. Finns säkert fler än mina här på sidan, dock.
"Canoe Paddles, a complete guide to making your own" av David Gidmark och Graham Warren är en härlig bok om paddlarnas historia och funktion. Tar dock bara upp träpaddlar.

143

(19 svar, postade i Öppen kanot)

richedit/smileys/YahooIM/65.gif.htmlVi har visst bara en luftmadrass... Undrar om jag får låna grabbens uppblåsbara krokodil? Med lite utstick över främre däcket blir det ju ett vikingaskepp?

144

(19 svar, postade i Öppen kanot)

Omedelbar förälskelse... blev det när Mumrik var i Motala och testades för vågkapacitet i helgen. Vi välte och klättrade, surfade och simmade. Det är en pärla!

Eller som Ingrid uttryckte saken; nu när jag paddlat Mumrik sätter jag mig aldrig mer i en av scouternas lådor! Hon tänker bygga eget i vinter och har fått föräldrarnas tillstånd. Hon tänker göra som jag gjorde, bygga lite smalare och med tumblehome. Tills dess får de låna vår Clipper.

Några ytterligare erfarenheter:
Mumrik behöver flytkraft för reentry. Vattenfylld är den helt neutral och går inte att paddla. Lite vatten måste ur om man ska simma med den, annars "dyker" för eller akter. Med lite tumblehome, sluten innerreling och däck är hon svår att djupvattentömma utan öskar eller pump. Vi stack till Vätternkajak och köpte en länspump. Barnen tyckte den var bättre än något vattengevär de provat...

Skär snyggt genom vågorna och går att vända även när dessa bryter. När jag gled bakåt mot tvärträet och vågorna bröt gick hon till och med att surfa! Tre av oss busar hade aldrig paddlat solo tidigare, men ingen hade några större problem. (Kan ha bidragit att vi hade ett par kilometer sandstrand för oss själva.)

Vill någon provpaddla är det bara att slå en pling!

145

(19 svar, postade i Öppen kanot)

Det går utmärkt att lämna buntbanden kvar! Jag skar bort större utstick med en brytkniv, mest för att de inte skulle flyga runt. Därefter spackel i hålen och så slipning. Formade fogen samtidigt - det ska man egentligen inte behöva. Det ända hindret mot kvarlämnade stumpar av buntband är väl om man inte tänker måla skrovet, då får man vara noga med färgen på spacklet också. Eller betrakta raderna av prickar som dekorativa och spackla med illröd celcoatfiller... ( nej, det sista var knappast seriöst).

146

(3 svar, postade i Öppen kanot)

Ok, backspegelbredd blir det då. Med 180 cm att spela på blir det nog ett gör-det-själv-projekt. 180 - kantstopp borde ge utrymme till både clippern och mumrik, med några cm att kila runt med remmarna på... Får ordna ett kantstopp som det går att fästa något väl synligt i. Stort tack för hjälpen!

147

(19 svar, postade i Öppen kanot)

Klart det går - det gör visst allt utom bilar och mycket små barn!http://www.opencanoe.se/forum/richedit/styles/office2007/insertsmile.gif Frågan är bara om det är ett bra sätt att bygga just den här designen på? Tråden ovan gäller ju en försågad kajak, där passningen på bitarna är 100% när den kommr från leverantören. Svantes "raka linjer" är en grundritning, där en del inpassningar sker under arbetets gång. Har man exv. limmat samman skivorna vid 0-spant lär vinkeln i botten behöva rundas av innan man fogar botten/sneda sidan. Det fick i varje fall jag göra. Då tror jag inte att man vinner någonting på att tejpa, det blir bara svårt att komma åt. Troligen kan många här på sidan räkna ut i förväg hur varje skivbit ska anpassas och då faller mitt resonemang - jag utgår från min egen obefintliga träkompetens.
Spantmallar behövs inte med buntband, det vet jag - med silvertape skulle jag tro att man behöver någon sorts mothåll inuti kanoten för att hålla formen. Det kan nog räcka med några lister som håller relingsskivan på rätt ställe...
Däremot känns det som en riktigt god idé att hålla lim (och i förekommande fall, spackel) på rätt ställe med tape, men sliparbetet är inte så tidödande om man kör med vinkelslip. Buntbanden kör man bara rätt över.

148

(19 svar, postade i Öppen kanot)

Det kanske kan gå... Men skivorna stöttar varandra och stygnen går ju rakt igenom (vad är andra sidan?), så det känns inte självklart. Med ett par spantmallar och silvertape mellan stygnen fungerar det nog, men då drar man på sig mer "nytt" jobb än man sparat. Testa gärna och berätta hur metoden fungerar, det värsta som kan hända är ju att Du får borra lite till! Anna

149

(3 svar, postade i Öppen kanot)

Behöver fixa till takräcket för två kanoter... Flera "breddar" takräcket på olika sätt. Hur mycket får man ha utstickande på sidorna på en vanlig personbil? Är det fritt fram, eller kör man "på nåder" tills man råkar på en nitisk trafikpolis?
Frågan blev plötsligt lite extra aktuell, vi ska till Motala i helgen och tänkte utöver "storvågstest" i Varamon köra förbi vätternkajak och äntligen ordna transportsidan. Är det lagligt vill jag dock helst bara kunna skjuta kanoterna upp och ner!

150

(19 svar, postade i Öppen kanot)

Klart det är buntband jag menar! ( Du la ju själv in bilden där de sticker ut åt alla håll...) För min del använde jag färdig bandväv från en varvsverkstad, de hade inte fått "gör det själv"-satserna ännu, så de tog sin egen rulle. Den var mycket bättre än den färdigpackade! Kanten var lösare vävd och det gjorde att vävtapen inte bucklade sig vid limningen. Skär du väven själv har du klart inte det problemet.