Tråd: Svank i Plywooden!

Håller på med min andra plykanot. Befinner mig ungefär mitt i, dvs. hela bygget ser ut som en igelkott. Har dock lagt märke till något som oroar mig lite. Plywooden i bottendelarna "svankar" en smula mellan mittfogen och bockarna... När skrovet ska förseglas; är det då risk att jag förseglar svanket? Eller rättar allt till sig när kanoten vänds? Den har ingen mittfog i bottnen, därför kan jag inte använda någon erfarenhet från förra bygget... Bekymrar mig inte för att kanoten ska bli för mjuk i botten, blir den det lägger jag bara en slitköl. Det är själva formen som inte får bli konkav sedd utifrån. Vågar jag chansa på att försegla, eller rekomenderar ni att jag ska stage undersidan först? Anna

Sv: Svank i Plywooden!

Det skulle vara kul att se den på bild.:)
Jag kan inte hjälpa dig, jag har aldrig byggt i plyfa.
Är det Svantes raka du bygger?

Sv: Svank i Plywooden!

Japp, det är Svantes. Använde hans idéritning till lillgrabbens också. Bild kommer, när jag knäckt koden till taggen... (Undrar varför bilder aldrig kan läggas ut på samma sätt på två ställen?)
Svanket är inte större än att jag kan få bort det genom att vända bockarna, så de står på längden. Måste dock rekrytera personal för den operationen, så det vore skönt att slippa!

Senaste redigerad av ancal (2009-03-22 08:55:01)

Sv: Svank i Plywooden!

ancal skrev:

Japp, det är Svantes. Använde hans idéritning till lillgrabbens också. Bild kommer, när jag knäckt koden till taggen... (Undrar varför bilder aldrig kan läggas ut på samma sätt på två ställen?)
Svanket är inte större än att jag kan få bort det genom att vända bockarna, så de står på längden. Måste dock rekrytera personal för den operationen, så det vore skönt att slippa!

Hej Anna, Som sagt kul med några bilder.

Det kanske är lite knepigt att få in bilder, jag jobbar på att få till en enklare variant, men forumet jag använder är lite begränsat.

Jag har skrivit ett par instruktioner för hur man lägger in bilder, Hoppas de är tillräckligt tydliga. Jag använder Photobucket själv och tycker det fungerar bra.

Från Photobucket
http://www.opencanoe.se/forum/viewtopic.php?id=17

Från Picasa
http://www.opencanoe.se/forum/viewtopic.php?id=54

Om du väl  har länkadressen till bilden på t e x Picasa eller liknande skriver du bara dessa tecken

De ser ut så här [img]skriver man före bildadressen och[/img] efter bildadressen
Tecknet [ får man genom att trycka på tangenten alt och (
Tecknet ] får man genom att trycka på tangenten alt och )

Curt

Sv: Svank i Plywooden!

Lite ful metod, kanske - men jag orkar inte lära mig mer nytt just nu! La in en bild på kanoten på utsidan.se. Under byggdelen av forumets paddlingsdel...Hälsar Anna

Sv: Svank i Plywooden!

http://i406.photobucket.com/albums/pp147/krikonlund/2009_0322tvkanot0030.jpg

Jag tog mig friheten att lägga den här.

Den ser riktigt läcker ut, fortsätt att berätta om bygget, jag är väldigt intresserad av hur det går och hur den kommer att uppträda i vattnet.:)

Senaste redigerad av krikonlund (2009-03-22 17:35:06)

Sv: Svank i Plywooden!

Tyvärr är svanket omöjligt att trycka ut. 1,5 cm har det sjunkit... Nu sågar jag upp fogarna i botten och gör om. Lämnar nog en bit fog kring 0-spant. Sedan blir det till att trycka och dra, för att förhoppningsvis komma på själva orsaken, så man kan fixa felet.
Nästan lika illa som att börja om hela bygget, men det måste göras och det måste göras nu! Ska bara sura någon dag först, bygga och sura på en gång lär straffa sig.
Troligen hade  detta inte hänt om jag kunnat lite mer om trä. Fick beställa plywooden, det fanns inte rätt dimensioner. Den jätteskiva som var stor nog - den var nog till för rundade former i bostäder och sådant - fibrerna gick längs med skivans kortsida. Detta gjorde att jag fick ytterligt mjuka skrovdelar, för mjuka! Nu har jag strukit ett lager epoxy, så nu hoppas jag bara att de håller formen den här gången. Rapport kommer. Anna

Sv: Svank i Plywooden!

Attans besvärligt när det blir knasigt, dom på jobbet försöker indoktrinera mej med att man ska tänka positivt då det går fel, då kan man hitta på nya svordommar och raffinerade sätt att slå sönder det som krånglar enligt mig.;)
Jobbigt när det blir fel, hoppas du får till det.

Sv: Svank i Plywooden!

Svanket är väck! Skickade ett "nödmejl" till Svante och fick råd och lite tröst som jag just då behövde... Fick såga ut en bottendel extra. Inte en hel, utan bara över mittfogen och förbi svanket. Slipade bort glasfiberremsan på bottendelen, öppnade fogarna, vände kanoten och limmade dit den nya biten på insidan. Därefter på med två säckar pellets (utmärkta tyngder).
Nu ska allt torka och sedan fogas om, den här gången utan så mycket kraft, men med mera spackel! Ska försöka klara det från insidan, för säkerhets skull.

Sv: Svank i Plywooden!

Tur att du verkar få ordning på kanoten.

Lägger man på glasfiber på utsidan på hela kanoten som vid ett strip-bygge, eller ligger det remsor av glasfiber bara på skarvarna?

Curt

Sv: Svank i Plywooden!

Det beror på hur tung kanot man vill ha...
Jo, nästan. Det finns de som täcker hela utsidan, men då sticker vikten iväg. Däremot stryker de flesta utsidan med epoxy, för att inte få se plywooden spricka senare. Nej ärligt, under normal paddling behöver man knappast täcka hela skrovet. Läste om en kanot i England. Den hade bara tejpade skarvar och den hade hållit i 38 år hittills! Anna

Sv: Svank i Plywooden!

Hur går det för dig, kommer du nån vart? eller har nya problem uppstått?http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/39.gif

Sv: Svank i Plywooden!

Jodå, det går sakta, men det går framåt. Helgen har varit "byggfri", en son har levererats till mormor och så har jag varit i Skara och kantrat (efter sådär 50 sekunder)... Så kan det gå när man inte känner till kanotens gränser. Nu ligger en arbetsfylld påskhelg framför mig, så vi får se om jag får något gjort på kanoten. När barnen är lediga blir bygget lidande - tycker inte att de ska vistas i epoxidammet! Anna

Senaste redigerad av ancal (2009-04-07 07:01:50)

Sv: Svank i Plywooden!

Kallt att köra ikullhttp://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/3.gif

Sv: Svank i Plywooden!

Hur går det?

Sv: Svank i Plywooden!

Riktigt bra! Skulle kunna slänga i den redan nu, men ska försöka få dit de två mellersta tvärträna och däcken först. Mellanpojken fyller tio på torsdag och har beställt sjösättning på sin födelsedag! Det ska inte bli något problem om det inte åskar. Bilder kommer! Anna

Sv: Svank i Plywooden!

richedit/smileys/YahooIM/101.gif.html  Första bilden på färdig "Mumrik" ligger på utsidan! Lite finlir kvar, men inget akut. Paddeltime! Anna

Sv: Svank i Plywooden!

http://i406.photobucket.com/albums/pp147/krikonlund/2009_0429tvkanot40008.jpg

http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/103.gif

Sv: Svank i Plywooden!

Hej Anna
Mumrik ser jättefin ut.richedit/smileys/custom/jumping.gif.html

Curt

Sv: Svank i Plywooden!

Inte bara ser ut, Curt! Sjösatte idag och den är ljuvlig!!! richedit/smileys/YahooIM/78.gif.html  Inte världens lättaste att svänga, här är det framåtdrift och kursstabilitet som gäller, men det är som det ska. En liten, liten tendens att "köra ner nosen", men det är möjligt att det är en trimfråga. Går att backa, vilket jag brukar ha problem med annars. Vikten blev, trots två lager i botten, under tjugo kg. Jag lastar den på biltaket ensam fast bilen är hög.
Behöver jobba vidare med sitsen, min lösa häst fungerar dåligt, utrymmet vid knäna räcker inte till. Ska prova en annan häst i morgon, fungerar inte den får det bli specialtillverkning, eller fast sits (huga, sticker vikten mer får jag styrketräna).

Sv: Svank i Plywooden!

Har du åkt nåt med din nya kanot?http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/103.gif

Sv: Svank i Plywooden!

Jodå! I fredags testade vi vågor. Kul! Provade också att lägga ner henne på 45graderskanten. Det gick bra, men eftersom stävarna går så djupt vinner man just ingenting på att vinkla henne. Känslig för vikttrim i vind - det är bra. När jag flyttade fram bara femton cm riktigt kände man hur skrovet stillnade och stabiliserades. Längtar efter att testa henne i lite längre vågor, hon ska nog till kusten snart. Inte mycket jag inte gillar hos den här kanoten! Annahttp://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/21.gif

Sv: Svank i Plywooden!

Det skulle vara kul att prova den, har du testat att segla?

Sv: Svank i Plywooden!

Hör av dig när du har vägarna förbi, vet jag! De närmaste veckorna är helgerna hårt bokade, men det kan gå ändå. Den här nya har jag inte seglat, men till clipperns föregångare (en gammal Södermanland) fixade jag en råsegelrigg. Den fungerar bra på clippern också! Tyvärr målade jag det gula seglet med kanotens namn i klarrött, så när vi seglar numera är vi "felmärkta"... Till mastfot tog jag en vattenfylld parasollfot.richedit/smileys/YahooIM/58.gif.html

Sv: Svank i Plywooden!

Om tiden räcker till på semestern så kommer jag och testar.richedit/smileys/YahooIM/16.gif.html