Tack Anna!


Ansiktningslyftningen på Clippern låter väldigt spännande! :)
Det ser jag fram emot att få läsa mer om!

127

(7 svar, postade i Öppen kanot)

Vilken otroligt häftig tävling!! Första dagsetappen: 13 mil!! http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/43.gif

Det låter helt omänskligt att paddla så långt på en dag, Ni som paddlat detta race måste vara stålkvinnor och stålmän! http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/41.gif


Roger skrev:

Curt, jag har letat efter denna tävling men den verkar ligga nere.
Vet du om någon annan tävling som påminner om denna?
Är det någon som vet någon dylig tävling man kan ha som målsättning.

Det verkar som ACR inte körts sedan 1983-2000, men ett Arctic Canoe Raid, upplevelseevent med ledarledd paddling, samma sträcka och en varm lunch per dag för 250euro har körts 2008 och 2009, kolla här ser du info och kontaktperson.

Vill Du tävla kan ju paddla Yukon River Quest , "endast" 74mil på Yukon River, startskottet går 30/6 2010 och målsnöret skall passeras 4/7 , 5dagar och 74mil, det blir i snitt 14,4 mil per dagsetapp... http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/104.gif http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/4.gif

Läste den här tråden om glecoat på utsidan.se:

gelcoatfråga


Undrar över det här:

Gelcoaten på en kanot är mest kosmetisk till skillnad från en båt somligger i hela tiden och behöver skydd för vattenupptagning iglasfiberlaminatet. Vänta ett år till och sen följer du rådet att lackaom hela kanoten.

Tar glasfiber upp vatten om det inte är skyddat av gelcoat? Jag har endel rejäla skavanker på mohikanen, som är exponerar glasfibern för regn och väta (dagg) ständigt. Jag har också tyckt att kanoten känns tyngre än de 40kg den enligt ska väga.


Jag är tacksam för tips på underhåll av glasfiberkanot! Hur har ni gjort med era?


/Kristian

129

(2 svar, postade i Paddelberättelser)

I helgen var jag och hälsade på en barndomsvän i Jönköping. Jag bilade ner på fredagkvällen när jag och hustrun nattat barnen och gjort klart lite slutfix med renoveringen av vardagsrummet(hon skulle ha gäster på söndag, så det fanns inget att be för). Jag hade hoppats på att vara framme i Jönsköping vid midnatt men var inte framme förrän vid 01:30 pga av att starten hemifrån dröjde längre än väntat. Vännen var ute och partajade med några kollegor och fick plockas upp i centrala Jkpg. Lite småskumt att komma krypkörande halv två på natten i centrum med en kanot på taket, spanandes efter rätt uteställe. Lördagen hade vi bokat in för paddling och söndagen för en utflykt till Dumme Mosse.

http://lh5.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SsEj8ZP6gQI/AAAAAAAAAbo/6vVrQrELu_M/s640/100_6627.JPG

Nu är vi äntligen här! Nu ska vi paddla på Härån!
Vi startar turen vid Svenarums kanotuthyrning. AD kontrollerar att paddeln är laddad.

http://lh3.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SsEj86ryCFI/AAAAAAAAAbs/GDh3ubYvePc/s640/100_6630.JPG


Efter en kort färd nedströms lägger vi paddlarna i båten, driver med den svaga strömmen och ur våra frukostpåsar plockar vi fram de omsorgsfullt bredda rostbiffsbaguetter som Statoil försett oss med. Svenarums kyrka skymtar i bilden och den är granne med kanotuthyrningen.

http://lh3.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SsEj9s-_jpI/AAAAAAAAAbw/tyMJp5NQdEU/s640/100_6637.JPG

Denna höglandspaddling visade sig vara en lågvattentur. Vi låg ca halvmetern under normalt vattenstånd och 10cm under vattenstånd nog för en i huvudsak bekymmersfri färd. Åns omgivning skiftade ofta utseende, den här bilden togs i ett avsnitt med Bauersk, mörk, stenig trollskog.

http://lh3.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SsEjXFrd53I/AAAAAAAAAa0/2uaoFG19CSU/s640/100_6647.JPG

Hagmarker var det gott om längs den första halvan av Häråns kanotled.

http://lh6.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SsEjYn6WnmI/AAAAAAAAAbA/51IKhgIna6Y/s640/100_6667.JPG


En av de icke paddlingsbara, knappt lyftbara sträckorna, precis efter första lyftet förbi dammen vid Blomfors.

http://lh6.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SsEjXvoymFI/AAAAAAAAAa8/69b7_7wzETA/s640/100_6660.JPG


Både skogen och ängarna sluttade ibland brant vid åns sidor.

http://lh6.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SsEjZuxGCpI/AAAAAAAAAbE/MdUiYyfBd8s/s640/100_6672.JPG


Ett kort lyft väntar vid damm nummer 2, nära Munkabo.


http://lh4.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SsEjZz7v1lI/AAAAAAAAAbI/JzziqMnS9Bw/s640/100_6693.JPG

Efter någon timmes paddling kommer man till ett system av sjöar. Vid Hubbestadsjöns strand har f.d. VD:n för Rörviks såg sitt imponerande residens, där han och hans fru lever på gissningsvis 5-600 kvadrat.
Vi lunchar på en holme med VD-residenset i blickfånget och grunnar på frågan, vad tänker du på när du paddlar? Under de gångna timmarna har AD flera gånger kommit på sig själv med att tänka på jobb, säger han.

http://lh5.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SsEjam4pnXI/AAAAAAAAAbM/TbPUdz3D6hk/s640/100_6699.JPG


På väg genom den största av sjöarna, Rolstorpasjön.

http://lh4.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SsEja5S_mxI/AAAAAAAAAbQ/_EpZ3rPG-Cw/s640/100_6706.JPG

Det finns många väldigt fina sandstränder runt Rolstorpasjön. Och även en stor iordningsställd bad- och lägerplats.

http://lh5.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SsEjbmnpY1I/AAAAAAAAAbU/zc3lVgxGAqs/s640/100_6710.JPG


När vi kommit till Ossingssjön kollar jag kartan och AD stärker sig med en kopp kaffe. Vi har en deadline för hämtning kl 17, så vi försöker gissa hur långt vi kommer att hinna på återstoden av dagen.

http://lh4.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SsEjcutE7GI/AAAAAAAAAbY/BnG1KqAyk9o/s640/100_6718.JPG



Även renodlad brötpaddling genom vass och gyttja fick vi avnjuta denna dag, vår deadline gjorde det hela extra spännande.

http://lh4.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SsEjeF5aoJI/AAAAAAAAAbc/mCjM0unADKM/s640/100_6730.JPG


Ett gäng trädgårdsmästare trimmade strandvegetation vid en trång och grund passage.

http://lh6.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SsEje-fp0fI/AAAAAAAAAbg/-otGe7U5gA8/s640/100_6738.JPG


Efter att ha passerat vassdjungeln, kom vi till några steniga småforsar och därefter började grunden(sand) avlösa varandra i en strid ström. Det var roligt, tyckte AD, som mestadels fick paddla medan jag agerade hop-i-land-kalle och kanotdragare.

http://lh5.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SsEjftDhfnI/AAAAAAAAAbk/W1C2uNoU2so/s640/100_6743.JPG

Mohikanen och AD väntar på lift från Jönshultavägen tillbaka till Svenarum. Kanotuthyraren dyker strax upp, finklädd och parfymdoftande, eftersom han är på språng till en 40-årsfest. Snacka om service att hämta precis minuterna innan man måste åka. Vi klarade dock vår deadline med 20 minuter för lite paddling. Själv hade jag hoppats på att kunna övertala AD under färden, till camping och ytterligare en dags paddling, men jag släpade med stora campingväskan helt förgäves.


Vi paddlande halva sträckan från Svenarum till Karlfors, där Härån förenar sig med Lagan som rinner vidare till Värnamo 15km(centrum) längre söderut. Kanotuthyraren tog 300kr för hämtning 19km nedströms. Härån + Lagan ner till Värnamo från Svenarum tror jag är en riktigt fin högvattentur i slutet av april/maj(totalt 6mil varav 2 på Lagan om man paddlar genom hela Värnamo ut i sjön Vidöstern,där det finns badplats och camping.Hämtning därifrån tillbaka till Svenarum kostar 600kr). Svenarums kanotuthyrning rekommenderas varmt, bra service både till den som hyr och inte hyr av dem. Länk: Svenarum kanotuthyrning

/Kristian

130

(1 svar, postade i Öppen kanot)

En kanot är ju urgröpt, öppen eller täckt. En bräda är alltid öppen.http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/1.gif

Visst blir man sugen på att testa?http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/105.gif

Paddleboard i bild och ljud


/Kristian

131

(5 svar, postade i Kanotturer och möten)

Jag tror att Östergötlands Svartå kan bjuda på en fin strapats även om den inte är äventyrlig. Den ser väldigt lockande ut när man åker över den på E4:an. Forsar ser jag inte som en nödvändig ingrediens i en strapats, men däremot en sträcka att paddla som är lång nog för att kännas lite utmanande. Jag har kikat lite på vattendragen mellan Vänern och Vättern. Bla en etapp på Tidan skulle också vara spännande. För min del känns det inte omöjligt att åka en bit om man hittar något spännande vatten som faller alla inblandade i smaken. Två vatten, bland många andra, en liten bit norrut som jag gärna skulle vilja paddla när höstfärgerna "står i brand" är Vildhussens Tur(Ragunda - Liden) eller Ljustorpsån (Medelpad). En logistiskt vettig tur som jag tycker verkar spännande på kartan är Hjärtasjön - Katrineholm, jag har dock ingen aning om framkomligheten i praktiken. Ett annat alternativ är Katrineholm - Nyköping.

Du, jag och Svante får kolla våra kalendrar och se om vi kan synkronisera oss för en helg framöver, sedan kan vi ju detaljplanera via telefon. Du och Svante kan väl stämma av först, för jag har inte min "home-support schedule" :) klar för hösten än, dvs hustruns jobbschema är inte spikat än.

Vi hörs!

Kristian

132

(5 svar, postade i Kanotturer och möten)

ancal skrev:

Räknar Du med att ha kapten med? Telefonerna går för att få till något. Själv är jag hårt bokad i höst (jobb + orienteringstävlingar som gör mig till ensam barnansvarig...), men går det att hitta en helg kommer jag med. Jag är ju feg vad gäller strömvatten, men lyckas vi få till några stycken kan vi kanske få någon mer erfaren i varje kanot? Forssjöån - åkforsån kanske? Där finns fina vindskydd och blir det för hemskt väder kan vi bo hos oss. Då skulle jag kunna vara med en del av helgen även om jag jobbar söndagen. Anna

Inga kaptener ombord den här gången! :) Det jag efterlyst är just en helgstrapats, alltså mycket paddling och endel slit och släp. Motvind och ruskväder tycker jag kan ge en rätt mysig äventyrskänsla så just vädret spelar ingen roll för min del men jag vill paddla långt, det är två rejäla dagsverken jag föreställer mig att en helgstrapats innebär. Jag var tidigare bara intresserad av finpaddling, alltså slätvatten utan forsar, men suget efter fors har ökat och klass 1-2 fors tycker jag inte känns så skräckinjagande längre. Jag har läst http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/26.gif att det är liten risk att man som simmare skadas i sådana forsar.

Jag ska kika på Forsjöån - Åkforsån. Svartån i Östergötland är en å lite söderöver som ser spännande ut, det är 7,5mil paddling, vilket för mig känns som en frestande utmaning (kanske är det för långt för mig, jag har inte testat hur långt jag hinner på en helg).

Kristian

curt skrev:

Det här är inte jag och Henry, men så här ser i alla fall en eskimåsväng i en slalom C2 ut.
http://www.youtube.com/watch?v=vgMi6pkk … re=related

Det ser otroligt häftigt ut! http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/41.gif  Går det att göra på samma sett med en "stor forskanot", typ vissa av madrivers fors&tur-kanoter, om kanoten är fylld med "flythjälpmedel" och om paddlaren/paddlarna har "höftspännen"?

Hur gör C1/C2 kanotister i tävlingssammanhang om de kapsejsar i en fors?

Finns det någon "snabbräddningsteknik" motsvarande eskimåsvängen som kajakpaddlare gör?


/Kristian

Funkade riktigt bra och så går man igenom satellitbilder av vattnet samtidigt som man mäter, nice! Tack för tipset!

K

ps När tänker du avslöja svaret på din bildgåta? :)

Finns det något sätt att få en någorlunda exakt siffra?

Jag kör stenåldersmodellen måttband på karta, det har stämt ganska bra när man testat mot gps efter turen. Skulle gärna vilja kunna mäta detta på ett mer exakt sätt...

Någon som har någon bra metod/program?


/Kristian

137

(5 svar, postade i Kanotturer och möten)

Jag undrar om någon skulle vara sugen på en helgstrapats söderöver i höst?


Jag är sugen på något lite äventyrsbetonat, en tripp över två dagar eller en långhelg. Det finns många vatten i södra Sverige som jag tycker det skulle vara roligt att paddla.

Jag undrar också om det finns någon därute som är sugen på att testa på långlopp. Jag har själv inte testat än och efter en hel del tjat på vissa i bekantskapskretsen har jag gett upp att hitta någon där som vill hänga med. Jag är ingen superatlet eller träningsnarkoman och inte heller ute efter några rekord eller evig ära och berömmelse, utan det är upplevelsen och den mentala resan som lockar.
Jag lånar några rader från "I rörelse"av Karin Boye:

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

Jag vill inte åka snålskjuts på en duktig kanotist, utan han/hon jag söker ska helst vara grön som jag.

Kanske en helgstrapats kan vara ett bra träningsläger och sätt att se om personkemin stämmer?

Finns Du därute?


/Kristian

Ja, det var en härlig berättelse. Jag gillar bilden när hon står och tömmer stöveln på vatten... :)

Det verkar mysigt att sova i en sådan hammock. Jag snubblade över den här hemsidan för ett tag sedan, de har hängmattetält för två:

Clark Djungle Hammocks

Jag läste på Christina Claessons hemsida att hon ägnar sig åt att sova i träd, högt upp:

Sova i träd


Otroligt häftigt med portaledges, det skulle jag vilja testa någon gång i framtiden! :)

/Kristian

139

(37 svar, postade i Paddelberättelser)

Det är inte meningen att det ska vara lätt. :) Ledtrådarna:

1. Den mynnar ut i Östersjön

2. Omges mest av åker och äng

3. Landskapets "topografiska typ" kan anas i en av bilderna

4. Rinner genom en gammal kulturbygd

5. Del av ett sammanhängande å och sjösystem

6. Sista delen i en populär kanotled

7. Det finns bäver på dessa breddgrader


Fler ledtrådar kommer så småningom... :)

Härlig läsning! :)


Almaån juli -08 av Christina Claesson


Länk till berättarens egen hemsida:

Christina Claesson

141

(10 svar, postade i Öppen kanot)

Det här med alu vs andra material vid kyla måste definitivt testas. Jag tycker vi spikar in en riktigt is-kall vinterpaddling, precis innan isen lagt sig, för att utvärdera just hur mycket sämre det är - eller inte, med aluminium. Vad säger du om det Krikonlund? :)


Inspirationsbild från Curt och Tinas Fyriså-paddling 1/12-08 :)

http://i268.photobucket.com/albums/jj26/downrivercurt/Fyris%20nov%2008/Fyris_nov_ice_on_paddle.jpg

142

(10 svar, postade i Öppen kanot)

At age 14 one of my teachers took me to the Adirondacks. We paddled the Oswegatchie in his 15-foot Grumman. It was the beginning of a lifelonglove affair with wilderness camping/paddling. My first large purchaseas a young man was one of these boats (about two years of mowing dad's grass.) The canceled check from this purchase hangs on my wall today,just like the canoe hangs in my garage. It is not alone, there are five boats/kayaks in my fleet but it is the gunnels of the Grumman that meet my roof racks most often.
I havecarried this canoe five miles into remote ponds. I can solo paddle thisboat. I fish from this boat. I drink beer with George from this boat. My dog loves to ride in this boat. I met my wife in this boat. We havedone-it in this boat! Most importantly I have introduced young 14 yearolds to the sport of paddling in this boat

http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/4.gif 

Om 19 fot Tvärakter:
I am a hunting guide in Alaska and have 10 Grumman canoes that I and my guides use during along the rivers in my hunting area during the moose season. Four of these canoes are the 15'sportboat model (the others are the 19' freighters). I can't imagine a more practical, durable, or efficient work canoe. I routinely haul more than a 1000 lbs of moose and camp gear using 15 horse Evinrudes along more than 70 miles of sometimes shallow rivers (with the aid of a lift). Great Canoes!

http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/105.gif 


Visst är det kul med grejjor som håller och är smidiga att hantera (låg vikt), men, aluminium är ju de facto sämre på alla punkter utom vikten och hållfastheten, eller hur Krikonlund? ;) Jag skulle dock vilja ha en Grumman, var inne och läste på deras sida efter ditt första inlägg och blev ganska sugen, så en sådan måste man ju skaffa när det är dags att förstärka kanotflottan, men först har jag ett annat vill-ha objekt högre upp på listan. Eller ett par stycken faktiskt... :)

143

(10 svar, postade i Öppen kanot)

Tack för uttömmande svar Anna!

Lite lösa funderingar:
Är det inte lättare att välta med en aluminiumkanot i steniga strömvatten? Jag har förstått att detta material har hög friktion mot stenar och liksom hugger tag i stenarna med risk för snabb vridning av kanoten och ökad risk att förlora kontrollen.

Fast det lär ju inte vara en tillfällighet att uhyrare nästan alltid har alukanoter, hållfastheten lär ju vara överlägsen.

En annan aspekt som jag funderat på men inte har erfarenhet av, paddling när det är kallt, vinterkallt, aluminium leder ju värme mycket bättre. En våt alureling när det är någon minusgrad känns betydligt otrevligare än en av glasfiber, eller ännu hellre trä. Sedan kanske man inte ska luta sig så mycket mot relingen, oavsett väder... :)

Kristian

144

(37 svar, postade i Paddelberättelser)

Nya ledtrådar. Landskapet kring ån består huvudsakligen av åker och äng och ån rinner genom en gammal kulturbygd.

http://lh6.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SqvH2J6iZ_I/AAAAAAAAAZc/tya2VzkWSwE/s640/100_6616.JPG

Det finns bäver på dessa breddgrader. :) Tyvärr fotade jag inte det bevismaterial som jag passerade.

Den här bilden kanske säger något litet om det omgivande landskapets topografi:
http://lh3.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SqvH2uPZ5XI/AAAAAAAAAZg/yiFstNyjK_M/s640/100_6617.JPG


Åns övre del är den avslutande delen av en populär kanotled. Det första hindret man möter är den här bron, någon kilometer efter åns början.

http://lh4.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SqvJyI7M3II/AAAAAAAAAZ8/4GWmgxrOdUI/s640/100_6570.JPG


Kanske någon kan klara det på den här bron? :) I annat fall kommer fler ledtrådar så småningom.

/Kristian

145

(10 svar, postade i Öppen kanot)

En bekant går i kanadensarköpartankar och undrar om (alla) för och nackdelar med aluminium och glasfiber.

Aluminium är lättare och tåligare än glasfiber, men glasfiber är bättre, därför att??

Gissning; man kan inte välja och vraka skrovformer när man tillverkar alu-kanadensare?

Andra aspekter?

Upplysning tack! http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/1.gif

/Kristian

146

(37 svar, postade i Paddelberättelser)

Det är inte Kolarmora, men det är en å jag söker namnet på. Den mynnar ut i Östersjön och är det sista ledet i ett system av sammanhängande åar och sjöar... :) Fler ledtrådar kommer så småningom.

147

(37 svar, postade i Paddelberättelser)

Här kommer en ny bildgåta.

Iläggsplats:
http://lh4.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SqQRD-bQM0I/AAAAAAAAAY0/5iumYhGYdoc/s640/100_6560.JPG

Pilträd föröver(?):
http://lh5.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SqQREB8srHI/AAAAAAAAAY4/4e1Inr-O6Pg/s640/100_6564.JPG

En liten bit på väg genom detta grunda och ivrigt strömmande vatten:
http://lh3.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/SqQREGdmTkI/AAAAAAAAAY8/U0bh21B6ZdU/s640/100_6568.JPG

148

(101 svar, postade i Öppen kanot)

Ser otroligt bekväm ut, som sittsen i en gammal gungstol farsan har på torpet...

Ruter i arslet = råg i ryggen?


Kollade just hela Tämnarån på google maps, ser otroligt fin ut! Bara några lyft men i övrigt finvatten hela vägen från källan till havet! :) (Så många frestande åar, så lite tid... :( )

/Kristian

149

(101 svar, postade i Öppen kanot)

Wow! Vad snyggt det blev, du är en riktig trollkarl! ;)

Skulle vara kul att hänga med och hjälpa till att driva Rus framåt någon paddling framöver. Jag har hittat en riktig vikingaled som skulle vara helt perfekt för en Rus, mer info om det när jag rekat lite... ;)

/Kristian

150

(8 svar, postade i Öppen kanot)

Har surfat runt och kollat på lite olika paddlar och kört fast på frågan "rätt paddel?"

Här på Grey Owls hemsida finns en guide till hur man väljer rätt paddellängd - skaftlängd. Så skaftlängden har jag förstått, men sedan?

Tidigare har jag haft med mig rådet att lång paddel går till paddlaren i aktern och kort paddel till paddlaren i fören, då betyder alltså detta att paddlaren i aktern ska ha ett paddelblad med stor yta medan paddlaren i fören ska ha ett med mindre yta. Samtidigt är det paddlaren i fören som har bäst möjlighet att omvandla tillförd kraft till marschfart medan paddlaren i aktern påverkar kursen mest. Man brukar också säga att man sätter den starkaste paddlaren i fören av samma anledning.

Om paddlaren i fören är starkast borde väl hon/han ha störst blad (längst paddel), för att få nytta av att kunna gå på hög utväxling?

Vore tacksam om någon kan sprida lite ljus över det gamla rådet "längst paddel till paddlaren i aktern".

Sedan har jag tänkt mig att rätt paddel också beror på vad för kanadensare man kommer att paddla och tillsammans med vem, eller? En bent-shaft paddel eller storbladig paddel är väl bara dumt i en båt som är nästan rund tex. Och om man paddlar med en kamrat som inte är jämnstark, så bör man anpassa och välja storlek på paddelbladen därefter?

Hur brukar Ni göra när Ni är ute på olika turer, använder Ni olika paddlar och när använder Ni isåfall de olika?

/Kristian