det är ca 17 km så det tar nog 3-4 timmar + tid för vila och mat.
Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig.
Sökinställningar (Sida 3 av 4)
Open canoe forum » Inlägg av Tina
Sidor Föregående 1 2 3 4 Nästa
Inlägg hittade [ 51 till 75 av 87 ]
52 2010-05-19 18:33:41
Sv: Plusgrader! (55 svar, postade i Öppen kanot)
Nu verkar våren vara här, Krikonlund och Lurewad har värmt upp kanoten så nu föresår jag att vi gör slag i saken och paddlar nedre delen av Olandsån på söndag. Från Hökhuvuds kyrka och mot havet. Vi paddlade från Ekeby till hökhuvud förra sommaren så nu vill vi prova nedre delen.
(Zealot paddlade den delen i Juni förra året när det regnade så mycket. )
Vilka vill följa med?
Curt, Tina....
Föreslår att vi ser vid Hökhuvuds kyrka kl 10 på söndag.
53 2010-04-11 08:55:07
Sv: hågaån 10 april 2010 (2 svar, postade i Paddelberättelser)
Det var inte renoveringsprojektet utan paddlarklubben har en liknande kanot.
Ja,det är en quentin (klistermärket tillhörande song of the paddle) i fören på acronsolon.
Ja, Hågahögen omges av betande får.
Ha en trevlig dag, det blir nog finare väder idag än vi hade igår!
54 2010-04-10 20:32:52
Tråd: hågaån 10 april 2010 (2 svar, postade i Paddelberättelser)
Premiärpaddling för året skulle ske i Hågaån.
Det är en liten å som rinner strax väster om Uppsala.
Den har sitt ursprung vid Fiby urskog, passerar Vänge och rinner under Enköpingsvägen ungefär vid korsningen där man svänger mot Sala. Vi valde att starta vid Kvarnbo som är en gammal kvarn.
Där faller ån ordentligt så vi startade nedanför forsen
Vi gick ned en bit ytterligare för det var en låg bro där strax nedanför forsen.
Bron såg inte ut att kunna passeras under med kanoterna även om man försöker ducka ned så mycket det går.
I början var det lite träd som blockerade men det gick att ta sig fram. Nästa bro som går mot Hågaby gick bra att passera.
Här paddlar Ebba och Ingo förbi Kung Björns hög eller Hågahögen.
Kung Björns hög i en annan vinkel.
Vi paddlar sen in mot Hågadalen som är ett omtyckt promenadområde för folk som bor i västra stadsdelarna av Uppsala.
Ån smalnar av för det växer mer vass här och strömhastigheten ökar…
Ska visst finnas en liten fors här framme nånstans…
Här är den och det finns bakvatten man kan göra en utgång från!
va kul!
så småningom närmar vi oss Lurbo där det åter börjar strömma lite mer.
Under bron är det fors och med risk för att vad som helst kan hända släpper jag här paddeln och håller bara i kameran här för att ni ska få se en bild av den. Jag paddlar alltså C1 idag. Men allt avlöpte väl och här är bilden.
Efter bron tog vi upp kanoterna. Det var inte paddelbart ända ut i Vårdsätraviken för isen ligger fortfarande kvar där. Hågaån rinner där ut i Mälaren.
55 2010-03-28 20:25:08
Sv: Karsbäcken Open 2010 (1 svar, postade i Kanotturer och möten)
Den ser rolig ut men vi har funderat på Blackriver race som går samma helg. Det blir svårt att bestämma sig. Det är långt att åka till Skellefteå men den här ser väldigt trevlig ut.
Tina
56 2010-03-14 19:32:34
Sv: Plusgrader! (55 svar, postade i Öppen kanot)
Mellan Långsjön och Funbosjön har vi rekat en gång. Det var en stenig bäck som forsade ned mot Funbosjön. Den såg inte paddelbar ut. Projektet att paddla Olandsån och in mot Uppsala kan tom bli intressantare än långhundraleden. Mellan Storbolsäng och Långsjön är det ju som sagt också en bärning.
Hela sträckan mellan Funbosjön och Lydingsjön kan ev bli bärning.... Men med en välojlad kanotkärra eller dragvilliga oxar är ju allt genomförbart.
Att paddla uppströms Från Lydingsjön eller Stamsjön alternativt från Knutby är sannolikare att det är möjligt.
Tina
57 2010-03-01 21:01:18
Sv: Styrketräna för långlopp (10 svar, postade i Öppen kanot)
Längdåkning på skidor är bra träning. Det ger både armstyrka och kondition. Exempel på kanotister som tränat mycket skidåkning också (som komplemet till paddling på vintern) är Susanne Gunnarsson och norrmannen Knut Holmann. Den senare var både världsmästare flera gånger och os-mästare i kanot 1996 0ch 2000. Han placerade sig 1998 på 19e plats på vasaloppet och slog bla Björn Daehli tror jag. Det kan ju vara så att sporterna liknar varandra så att den som är duktig att paddla har bra förutsättningar att åka skidor bra men han tränade också mycket skidor vilket bidrog till att han blev duktig att paddla.
Så ut och åk skidor nu innan snön smälter!
Kristina
58 2009-12-06 20:03:28
Sv: Intressant diskussion på annat forum (1 svar, postade i Öppen kanot)
Ja vikingarna hade nog ett slit när dom skulle transportera varor på båtar genom åar och diken. Det förstår man efter vår tripp på Långhundraleden i våras. Även om dom använde stockar att rulla båtarna på vid lyften så var nog deras båtar med last tyngre än våra kanoter. Tänk att flytta stockarna varje meter... Det var nog inte alltid dom heller visste att den väg dom hade tänkt ta skulle vara farbar.
Tina
59 2009-10-05 20:20:57
Sv: ACR (7 svar, postade i Öppen kanot)
http://www.kapitel1.se/leif-arne-undval … resuando#1
Här är hela berättelsen med alla dagsetapperna i detalj beskrivna.
det förra var en förkortad version.
60 2009-10-05 20:12:36
Sv: ACR (7 svar, postade i Öppen kanot)
ACR var nog speciellt efterssom det var så långt och vädret kunde vara tufft. Många forsar var rätt svåra men det jobbiga var nog att det var en hel vecka med långa dagsetapper, vilket sliter på olika kroppsdelar handleder, rumpa mm. Läs den här berättelsen som skrevs av en kille som var med och tävlade mot Curt och Henry då dom körde ACR 1986. ( Nils och Emil är täcknamn för Curt och Henry)
http://www.sourze.se/Arctic_Canoe_Race_ … 674263.asp
Andrea som det står om förstörde handlederna totalt på den här tävlingen. Hon var egentligen högerpaddlare men när hon fick jätteont i höger handled slutförde hon loppet med en vänsterpaddel. Sen var båda handlederna kaputt...
Det finns liknande tävlingar i USA och Canada men det kan ju vara bra att börja köra några långlopp i Sverige till nästa år så får ni sätta upp något större mål senare.
Kristina
61 2009-08-27 17:46:32
Sv: Hur välja paddel? (8 svar, postade i Öppen kanot)
Hej!
Jag tror att det som avgör hur stort paddelblad man ska ha är mest hur stark man är. En stark person orkar hålla snabbt tempot även om paddelbladet är ganska stort. Har man för stort paddelblad iförhållande till hur stark man är tvingas man hålla ett långsammare tempo. Ett större paddelblad ger ju mer framdrivningskraft men multiplicera kraften med antal paddeldrag per minut man orkar hålla, så får man ett mått på hur snabbt kanoten kommer att gå. Det gäller ju att båda har lagom stora paddlar för att orka hålla samma tempo.
Jag tror inte att man behöver en längre paddel/ större blad i aktern för att kunna styra utan det går lika bra att styra ändå.
Det kaske är vanligast att den som är starkast (kille, vuxen ) sitter i aktern och den som är svagast ( tjej, barn ) sitter i fören och därifrån kommer kanske teorin att man bör ha större paddel i aktern. Men jag tror det beror mest på att den som sitter i aktern har störst möjligheter att kunna styra kanoten, även om förpaddlaren också kan styra till en del. Killar är ofta kaxigare än tjejer och tror att dom är bäst på att styra och den vuxne är väl oftast mer van att paddla än barnet. Om båda är vana att paddla och kan styra spelar det nog ingen större roll vem som sitter i aktern eller fören.
När Curt och jag paddlar brukar jag sitta i aktern och styra. Det kan ligga något i att den starkaste bör sitta fram och vara "motor" och Curt är väl lite starkare än jag.
Vi paddlar gärna med böjskaftpaddlar på slätvatten för det blir större yta av paddeln som dras genom vattnet då så det är lite effektivare. Med raka paddlar "lyfter" man vatten på slutet av draget och får då inte så mycket kraft att dra kanoten framåt. Däremot är det lite lättare att styra kanoten med raka paddlar så därför brukar vi använda dem i forsar.
Jag vet inte om det har någon betydelse vilken kanot man har vilken paddel man ska ha.
Ett tips är att försöka hitta en så lätt paddel som möjligt för då blir det inte lika tröttande om man ska paddla långt.
Kristina
62 2009-08-19 20:34:09
Sv: Farbarhet i Olandsån? (27 svar, postade i Kanotturer och möten)
Vi hänger med. det spelar ingen roll om det blir lördag eller söndag. Bestäm du Jessika vilken del av Olandsån och vilken dag som blir bäst.
Curt o Tina
63 2009-08-19 20:30:25
Sv: Nybygge på gång (101 svar, postade i Öppen kanot)
den ser ju ut att bli väldigt fin din kanot.
men jag tycker du ska behålla träfärgen även om lacken var dyr. det skulle inte bli lika snyggt att måla den grön.
Tina
64 2009-07-11 16:03:43
Tråd: kolarmoraån och gillberga gryte (3 svar, postade i Kanotturer och möten)
Hej!
Nu är det dags för en ny expedition. Den här gången tänkte vi välja en å i Uppland där det finns vatten ( tror vi ). På tisdag 14 /7 paddlar vi Kolarmoraån. Vi träffas vid Aspdalssjön, där hallstaviksvägen korsar. Sen paddlar vi ca 6 km, kliver sen in på en skogsväg som avslutas med skogsvandring till en grotta som man kan krypa ned i ( frivilligt, jag avstår men Curt har provat en gång förut och han kom ut hel). Sen vandring och paddling tillbaka.
totalt ca 12 km paddling och 2 km vandring om vi inte går vilse.
Ta med fika, pannlampa och badkläder.
Tid är inte bestämt, hör av er ni som vill följa med!
Kristina o Curt
65 2009-07-05 08:36:43
Sv: Flärkån (3 svar, postade i Paddelberättelser)
Björnlandets nationalpark låg i närheten av där vi paddlade.
Kristina
66 2009-06-20 16:41:04
Sv: Bildgåta! Var är jag? (37 svar, postade i Paddelberättelser)
Det ser ut som valsen i Sävjaån strax ovanför järnvägen. Rena vårfloden nu!
Tina
67 2009-06-05 20:01:41
Sv: Karvianjoki i Finland maj 2009 (5 svar, postade i Paddelberättelser)
Där vi satte i efter sågverket låg en konstig kanot.
Nu var det dags att hitta en lägerplats igen. Det verkade vara slut på dom fina iordninggjorda rastplatserna så vi hittade en äng som var möjlig att tälta på. Lite besvärligt att kliva upp och dra upp kanoterna för det var brant och lerigt men det funkade.
Dom sista forsarna var fina och ganska lättpaddlade. En av dem hette Paratiisinkoski. Betyder det kanske Paradisforsen?
Här hittade vi en liten kanal som bitvis var lite svårpaddlad.
Senare rann den ut i stora älven igen.
Strax innan Ahlainen avslutar vi turen vid en badplats.
En kort promenad i Åbo innan det är dags att åka till färjan.
Silja Europa
Vi fick fönsterbord längst fram i fören när vi ska äta buffe på hemresan.
Maria och Anders kollar att vi kör rätt i skärgården.
Magnus 21 år tar om för 3e gången av huvudrätten.
Vissa andra koncentrerade sig på efterrätterna
och ostbrickan.
Utsikt från buffebordet.
68 2009-06-02 21:41:07
Sv: Karvianjoki i Finland maj 2009 (5 svar, postade i Paddelberättelser)
Nästa morgon börjar Curt med att grilla en frukostkorv.
Där lägerplatsen låg rinner Oravajoki (Ekorreälven) och Hahnijoki
(Svanälven) ihop. Nedanför bron var det en liten surfvåg som måste provas.
Vi passerar ett fågelliv.
Gula blommor i strandkanten passeras också.
I vår googleöversättning av den finska turbeskrivningen står om den mycket actionpackade faktiska Lainekoski och fakturakanal lågpass medianplan rätt??
Vi är inte riktigt säkra på vad det betyder men vi spanar efter fakturakanalen hela tiden.
Förmodligen passerar vi den utan att märka det. Vi bestämmer att hitta en lägerplats innan Staden Noormarkku. Ytterligare en fin iordninggjord lägerplats någon km innan sjön Kyläjärvi.
Eftersom vi slog läger ganska tidigt bestämmer sig Anders att testa sporten poling ( på engelska)= stakning uppför forsen.
Även Magnus A och Tomas provar detta. Det kräver balans och teknik att ta sig uppför forsen på detta sätt. Det var dock inte kallt i vattnet tyckte den som badade.
Nästa morgon ger vi oss av i fint väder.
I Noormarkku måste vi lyfta förbi en damm med ett gammalt sågverk.
Husen som vi passerar ägdes på 1800 talet av familjen Ahlström. På den tiden var industrimannen Antti Ahlström Finlands rikaste man. http://en.wikipedia.org/wiki/Antti_Ahlstr%C3%B6m
En park med små kanaler hörde till Ahlstöms slott.
Ytterligare ett av Ahlströms hus.
En minnessten över Ahlström. Det står Annti och Eva Ahlströms minne. Hyllas med tacksamhet och vördnad.
Efter Noormarkku kommer några steniga forsar. Vår googleöversättning igen:” Nästa ungefär fem km på vägen mot fem separata omfattas platser, vilket är relativt lätt. De tre första är nybörjare, för hängning, men Barn Huhdan koski är en anledning att kolla innan du åker huvudstupa fall. Palo koski återigen lätt, men de närmaste framtid Låg koski maj återigen vara föremål för kontroll.” Vi anar att det kan vara något besvärligt omväxlande med lätt.
Ytterligare en stenig fors. (Foto av Sten)
Sen kom en regnskur.
Regnskuren var inte så långvarig
Vid Sahakoski är ett sågverk och en damm vi måste bära förbi.
fortsättning följer.
69 2009-04-19 13:14:28
Sv: Långhundraleden.april 09. (8 svar, postade i Paddelberättelser)
En del av Långhundraleden skulle som sagt utforskas. Det var en gång vikingarnas färdväg från Östersjön och upp till sin huvudstad Gamla Uppsala.
Färden gick då ungefär från nuvarande Åkersberga- Garnsviken-Husaån-Helgöån-Storån-Holmbroån-Lindbergaån-Storån (en annan) Sävjaån-Fyrisån.
Tidigare har vi paddlat på Sävjaån från Storåns utlopp ( se berättelsen om Funboån) och Fyrisån.
Krikonlund och stensättarn har paddlat nedåt från Skarpsundby och söderut.
Frågan som nu skulle få sitt svar var alltså om det gick att paddla där ån är som smalast. På vikingatiden gick det men landhöjning och den allmänna miljöförstöringen kan ha ändrat på den saken ...?
Lindbergaån mellan Åby vägskäl och Gottröra så ut att vara den smalaste delen på hela Långhundraleden. Där ligger också vattendelaren där ån byter rikting från norr till söder. Vi satte alltså i strax söder om Åby vägskäl.
Här ser inte ut att vara några problem att paddla tänkte vi.
Men vattnet minskade
Och minskade ännu mer.
Till slut var det inget vatten alls kvar. Här är nog vattendelaren tänkte vi.
Snart börjar det nog strömma åt andra hållet.
I väntan på att vattnet skulle börja strömma testade vi olika tekniker att släpa kanoterna.
Här tror magnus att det ska börja strömma nedåt igen.
Efter Gottröra borjade det bli ganska paddelbart igen.
Det finns bäver här också.
Lite vasshinder bara.
Nu var alla trötta så det behövdes en fikapaus.
Efter att ha fått en bulle blev Maria glad igen.
Magnus var också glad och tyckte allt var roligt.
En låg bro.
Lite vass igen men Stensättarn hugger sig fram.
Krikonlund tar sig också igenom.
Vi passerar en sankmark där ån var riktigt bred.
Fin paddling på slutet ned mot Skarpsundby.
Långhundraleden och speciellt Lindbergaån kommer definitivt att platsa i den kommande boken ”Upplänska åar vi minns” eller om den ska heta ”Åar vi inte vill minnas”.
.
70 2009-04-14 17:40:44
Sv: Bildgåta! Var är jag? (37 svar, postade i Paddelberättelser)
Jag gissar att det är lite längre norrut efterssom det verkar vara snö kvar. Norr om Gävle men söder om Haparanda är en vild gissning.
Kristina
71 2009-04-11 18:32:49
Tråd: Funboån påskafton 09 (3 svar, postade i Paddelberättelser)
Påskafton 11/4 årets hittills varmaste dag. Vi ska göra en dagstur med nyreparerade kanoten (se ”ett omöjligt reparationsprojekt?”) på Funboån-Sävjaån.
Start nedanför Funbo kyrka.
Landsvägsbron sett ifrån startplatsen.
Funboån var inte alls svårpaddlad. Nästan ingen vass utan den var ganska bred och med hygglig fart på strömmen nedåt.
Vi gjorde den intressanta upptäckten att bäver har etablerat sig i Upplands åar även nedåt Uppsala.
Tydligt bävergnag.
Ett rådjur fick vi en snabb skymt av. När den fick syn på oss vände den snabbt och försvann.
Lunchdags, korv naturligtvis.
Stekt ägg också till korven.
Det smakar bra när man är hungrig.
Riktigt varmt i solen.
Här sitter vi båda och njuter av maten och solskenet.
Här kommer Storån in och förenar sig med Funboån. De bildar tillsammans Sävjaån.
Vårblommor.
Här ser man Uppsalas domkyrkotorn på långt håll.
Vid Falebro strömmar det på lite.
Här närmar vi oss forsen vid järnvägsbron.
Vågen vid järnvägsbron sett från sidan.
Avslutning av turen. 4,5 timmar senare, en dryg mils paddling.
72 2009-04-09 19:48:36
Tråd: avrostning i påskhelgen? (2 svar, postade i Kanotturer och möten)
Hej,
Vad sägs om lite kanadensarpaddling i helgen? Förslagsvis en dagstur på en av
Fyrisåns källflöden Funboån från Funbo kyrka till Sävjaån där järnvägen går
över ån. Det är mycket vatten nu, man får väl se om det är paddelbart men vi
gissar att det är det. 2-3 små forsar ska passeras. Lördag kanske? Är någon intresserad?
Curt o Kristina
73 2009-03-22 13:30:47
Sv: Ett omöjligt reparationsprojekt? (18 svar, postade i Öppen kanot)
Nu skulle kanoten provpaddlas. Renovreringen har skett i en lokal mycket nära Fyrisån så vi rullade ned den på en kanotkärra.
Det är snö kvar i kanterna men ån är helt öppen nu. Vi fick glida ned i vattnet från snökanten men allt gick bra. Kanoten verkar hålla tätt och känns bra att paddla.
Lena och Elin gjorde oss sällskap.
Vi paddlar upp till inflödet av Jumkilsån där vi hittar en snöfri och solig fläck att sitta och fika på.
Här paddlar Lena och Elin ut ur Jumkilsån.
Vi ska justera sitsarna lite (som är gjorda av hoplimmade cellplastblock) så det blir bekvämare att stå på knä. Tinas var lite låg så hon fick ont i vristerna. Sen ska de limmas fast. Däcket ska sättas fast och nån slags flytkroppar behövs. Sen är kanoten färdig.
74 2009-02-28 18:14:24
Sv: Ett omöjligt reparationsprojekt? (18 svar, postade i Öppen kanot)
Nu är kantlisterna i ask färdiga. De är gjorda på ett snickeri i Stockholm. Först målade vi området där reparationerna är gjorda. Sprayburk med originalfärg från Mad river inköpt hos rostfria Andersson.
Hål borras i listerna som ska sitta på insidan. Vi använde hålen som var i däcket sedan tidigare.
Hålen försänks så inte skruvskallen ska sticka ut.
Listerna fixeras på rätt plats med hjälp av klämmor. Det var inte svårt att böja dem efter kanotens form.
Rostfria skruvar dras i från insidan genom den inre listen, skrovet och in i drygt halva den yttre listen. Längst ut i ändarna blev det 2 skruvar från utsidan.
Här ser man den försänkta skruven från insidan.
Kanotreparationen sedd från utsidan.
Samma reparation sedd från insidan.
Nu ska vi bygga för- och akterdäck, tvärträn och sitsar. Det börjar likna en kanot nu.
75 2009-01-15 20:26:31
Sv: paddla fortare hur? (5 svar, postade i Paddlare)
Hej mange!
Vi skrev lite tekniktips hur paddla fort i kanadensare på hemidan här: http://www.opencanoe.se/forum/viewtopic.php?id=41
Som Henry skrev är ni välkomna att paddla nån gång i vår med oss i Uppsala för att få lite praktiska tips.
Kristina
Inlägg hittade [ 51 till 75 av 87 ]
Sidor Föregående 1 2 3 4 Nästa
Open canoe forum » Inlägg av Tina
Powered by PunBB