101

(2 svar, postade i Öppen kanot)

Jag ringde till damen. Hon hade haft den i 30 år. Det är en kanot byggd av Kanot-Gedda. Det är den kortaste som kallas Junior. Men den är förmodligen såld via JernBolaget i Eskilstuna, och försedd med deras skylt. Jag har stött på en likadan kanot tidigare, den hade en kopparskylt i botten på mittspantet, där var instansat KG samt ett årtal (49) samt ett serienummer (530) Altså den 530:de kanoten år 1949. Det kan sitta en skylt i denna kanoten också. De grova tvärträna är inte original, det är någon som kanske gjort sönder originalen.

Svante

102

(2 svar, postade i Öppen kanot)

Det är en träkanot till salu på Blocket  i Heby  http://www.blocket.se/uppsala/Kanot_226 … 13&w=3

Jag tycker att det ser ut som en Gedda, kan inte säga om det är en Colorado (485 cm) eller en kortare (460 cm)

Svante

103

(1 svar, postade i Kanotturer och möten)

Är det någon här på forumet som är intresserad av långlopp (jag vet några)
Jag skall paddla Dalsland Kanot Maraton+ 8 aug.  Kungsbacka River 22 aug. och Göta Kanal-loppet 6 sep.
Det skulle vara kul om man träffades, och utbyta erfarenheter.

Kontaktuppgifter om mig hittar ni på min hemsida: www.sf-canoe.se
31 juli åker jag på scoutläger och är svår att få tag på. Jag åker direkt från lägret till DKM+

Svante

104

(10 svar, postade i Öppen kanot)

Om jag skulle köpa en kanot i dag, (jag har redan för många) skulle det bli en Clipper eller Mohikan (alternativet är Acron White Water). Mohikan har alltid höga sitsar, den har även en liten utåtgående sargkant som Clippern inte har.
Jag ser många annonser om canadensare, att dom är lämpliga för 2 - 4 personer, och dom är ofta mellan 450 - 480 cm långa. Jo det går väl bra om alla är vana och sitter stilla och det är lugnt fint väder, men börjar det bli lite vågor och någon som blir lite orolig, kan mycket hända.
Jag tycker att en canadensare för tre bör vara mer än 550 cm lång.

Svante

105

(10 svar, postade i Öppen kanot)

Max Andersson i Västerås byggde en fanerkanot "Clipper", den är 520 lång.
Som jag har hört, så använde Glasser den träpluggen för att gjuta en form. Det gör att plast-Clipperns yttermått är samma som faner-Clipperns innermått.
När jag började paddla långlopp 1974, ansågs Clippern ( i plast) vara den snabbaste kanoten. Senare gjorde Glasser Mohikan, och den är lite längre och bredare än Clippern. Det finns två olika höjder på sitsen i Clippern, jag föredrar den högre, som tyvärr är lite ovanligare. Då är sitsens ovansida i jämnhöjd med relingens undersida.

Clippern är en väldigt trevlig kanot att paddla solo i, särskilt om man får till en sittbräda i mitten på kanoten, eller om man använder sig av en "saddelbag".
Att vara tre i en Clipper är inte trevligt, om man skall ha med sig lite packning. En gång var vi tre i en Inkas 533, det var inte bra det heller.

Sittbräda: Jag gjorde en bräda som jag lade ovanpå relingen, med urtag för den lilla extra rundningen, sedan hade jag en bräda på undersidan av relingen, och spännde ihop dem med vagnsbult. Senare sågade jag av ovanbrädan på mitten, och lät den luta inåt. Jag gjorde en styrning så att de inte vred sig. Detta gjorde att när jag lutade kanoten fick jag en något vågrätare sits. En Clipper som lutas, brukar vilja svänga något åt den sidan man lutar, det gör att den är lätt att paddla rakt fram när man är solo.

Svante

Lite historik, som jag kommer ihåg det.
1985 startade Kanotförbundet ett Långlopps Grand Prix.  K 1 och C2 var klasserna.
På den tiden fanns en C-2:a, Jensen S2. Den var byggd efter en amerikansk mätregel för turistcanadensare. max längd 18 fot = 548,64 cm, min bredd ( jag tror 32 tum = 81,28 cm) vid 4 tum =10,16 cm vattenlinje.
Det var en "snabb" kanot.
Kanotförbundet bestämmde då en mätregel, max längd 540 cm, min bredd 80 cm.
Vad hände? En som hade en Jensen S2, sågade av kanoten i aktern och gjorde en snygg avslutning, och den blev 540. Några andra tog en gammal racer-C2:a, kortade av den och breddade den till 80 cm. Kanotförbundet hade missat breddmåttet vid 10 cm vattenlinje.
1986 tillät man fullängds racerkanoter, 650 x 75.

Senare har de amerikanska reglerna ändrats, max längd 18,5 fot = 563,88 cm, min bredd 32 tum vid 4 tum vattenlinje. Det finns även en Pro-klass där är breddmåttet 27 tum vid 3 tum vattenlinje.
När man följde efter i Sverige justerade man måtten till max längd 565, min bredd vid 10 cm vattenlinje 14,3 % av längden (= 80,8 cm, vid 565 cm längd). Vill man bygga en kortare kanot, kan man göra den smalare.
Där är vi i dag
Min strippa är byggd för att mäta in, men jag har gjort en del som gör att den inte blir riktigt lika snabb som de snabbaste. Den är lite fylligare för att ta en tyngre besättning, den är fylligare vid relingen i ändskeppen för att klara större vågor, samt att den har ganska mycket kölsprång i ändarna för att vara lättsvängd, ( det blev lite väl mycke)

Svante

Jag vill påstå att kanotens längd har en väldig betydelse.
Jag har byggt fyra olika plywoodkanoter. Den första är 3,75 lång 61 bred, nr två 495 x 75, nr tre 395 x 65, nr fyra 520 x 74. de två korta är väldigt jobbiga att få en hög fart i, de vill gräva ner sig i aktern. En kort kanot känns snabb, för att den accelererar lätt, till sin maxfart, som är ganska låg. Man brukar säga att maxfarten för en deplacementbåt är vattenlinjelängden i meter = fart i knop. 4 meter kanot max 4 knop. Då blir en Trapper Mari snabbare än en Singoalla.

Jag har deltagit i alla fem DKM+. Differansen mellan snabbaste och långsammaste loppet är 13 minuter, ( 6:36 - 6:49) vi har alltså varit ganska jämna. Vi har paddlat i två olika kanoter. 1;a och 5:e i Wenona Sundowner 18, de andra i min strip, som är 562 lång.

Svante

108

(12 svar, postade i Paddelberättelser)

@Svante, inspirerande tips om tyst paddling. "Indian stroke" har jag nog testat utan att veta om det, men utan att få till någon snitts. Tyst paddling har jag bara lyckats med när medströmmen har varit tillräckligt stark... "Indian stroke" ska jag absolut nöta in med lite mer envishet... [url]http://opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/105.gif[/quote[/url]]

"indian stroke" är inte ett paddeltag för fart, det är för att paddla tyst och sakta, därför är det svårt att få till i motström.
För att det skall funka riktigt bra bör man ha en paddel med tunnt blad som är nästan skarpt på kanterna. Det är för att den skall skära lätt och tyst utan skvalp och plask när man drar den framåt.
Prova att bara skära paddeln i vattnet fram och tillbaka, och känn efter att den går rakt och utan skvalp. Är bladet det minsta lilla kupigt, gör bladet en båge i vattnet, och då går det inte lika bra.

Svante

109

(12 svar, postade i Paddelberättelser)

Att paddla tyst.
Det finns ett paddeltag som kallas " indian stroke", det paddlas med enkelpaddel, och man lyfter aldrig bladet ur vattnet. Man avslutar draget med ett J, där låter man övre handen rotera på greppet, sedan skär man bladet i vattnet, framåt för ett nytt drag.
Även inuiterna använde enkelpaddel i kajaken. Särskilt vid jakt när man skulle smyga på bytet. Då hade man inget som viftade uppe i luften, och kunde störa bytet.

Svante

curt skrev:

Fina bilder, ser jättetrevligt ut och vädret verkade ju vara bra också.

Vad är det för kanoter på bilderna?

På den första bilden finns fem kanoter med.
De gröna kanoterna är min egen design, stitch and glue, plywood C-1. En är 4 m, den andra 5,2 m.
Den vita som skymtar lite är en Acron WhiteWater.
Woodstrip kanoten är egen design 5,6 m lång.
Den blå är en Wenona Sundowner 18 fot, som kommit till Sverige som flyttgods.

Svante

Bilder från träffen finns nu på min hemsida http://www.sf-canoe.se/kanotaktiviteter.php

Svante

Paddlarträff
i  Skara
fredag - lördag  3 - 4 april  2009

Välkommen till den 5:e paddlarträffen i Skara, både nybörjare och erfarna.
Alla som är intresserade av paddling, både canadensare och kajak.
Vi kommer att hålla till på Gröneskogs skola och på Flian.
Övernattning inomhus eller i eget tält.
Den som vill kan stanna kvar till söndag.
Egen mat.

Fredag kväll tittar vi på medhavda filmer. Kikar på prylar och övrig utrustning. Böcker.
Lördag förmiddag  provar vi lite olika kanoter, lite teknikklinik och en del annat om det hinns med. Efter lunch, ute, en kortare tur.
Har du inte något att paddla i, finns det några canadensare att låna.
Kostnad: ett litet bidrag till Skara Scoutkårs Gröneskogskassa.

Anmälan till.
Svante Fredén
Tel:  0511 - 179 63   kväll o helg,  mobil: 076 80 97 463
e-mail:  freden.svante@telia.com

Vägbeskrivning till Gröneskog.
Väg E 20  5 km väster om Skara, sväng in i ARDALA. Kör  rakt igenom, fortsätt ca: 3 km.
Följ skylt åt höger, "Lövåsa", (gul skylt med röd kant) sväng åt höger igen efter ca: 75 m.
Kör 2 km till T-korsning, sväng vänster, fortsätt ca: 200 m.
Stort rött hus på vänster, med en vit skylt med blå tt scoutmärke och texten "Skara Scoutkår".

Vägbeskrivning till Flian.
Mellan Skara och Ardala, sväng söderut vid skylt MARUM, (det finns två vägar ).
Fortsätt mot "Minkgårdarna", (gul skylt med röd kant)
Vidare mot "Svansvik" (gul skylt röd kant).  Kör över bron, framme.

113

(7 svar, postade i Öppen kanot)

krikonlund skrev:

Njae, jag har lite svårt att bestämma mig, hitills har jag suttit på en frigolitbit för att försöka hitta rätt ställe, det funkade riktigt bra att paddla knästående tills mina idrottsskadade knän protesterade.
Ja som sagt var så vet jag inte riktigt, kanske blir en kajaksits eller nåt sånt.

Har du provat "saddlebag"? En hårt packad påse, som man sitter grensle på, med knäna mot botten. Man får justera in höjden till lagom sitthöjd. Det är lätt att förflytta sig både längdled och sidled, för att trimma in balansen i kanoten. En av mina kanotbekanta kallade den för "kanothäst"

Svante

114

(7 svar, postade i Öppen kanot)

Är det den kanoten du använder på långloppen? Hur fungerar den när det går lite vågor?


Först lite om bakgrunden till kanoten. Jag har en Acron Martvåa, jag och min paddelpartner Doug har en besättningsvikt på 200 kg. Martvåan trivs inte riktigt med den vikten, samt att den är lite knepig med slutstyvhet och är väldigt kursstabil. Jag får lägga mer kraft på att svänga och räta upp kanoten än jag behöver för att hålla kursen. Jag vill ha en lättsvängd kanot. Då ville jag ha en kanot som är ett mellanting av Acron Maraton och Whitewater, Maratons vattenlinjer och Whitewaters spantruta och köllinje.
Min kanot är byggd efter kanotförbundets turistkanotregel: max längd 565, min bredd vid 10 cm vattenlinje = 14,3% av längden (ca 81 cm). 0-spant på min kanot är 82 vid 10 cm och 88 vid 18 cm. Den är något rundare än Whitewater.
De flesta kanoter jag har paddlat har jag gärna gått ner på knä när jag paddlat i vågor. I den här kanoten bryr jag mig inte om det, för den vakar så fint i vågorna. Särskilt i starter på långloppen blir det väldigt mycket konstiga vågor, men de är inga problem, samt att kanoten är väldigt lätt att räta upp igen om den skulle halka snett på någon knepig våg.

115

(7 svar, postade i Öppen kanot)

När jag byggde min senaste kanot, hade jag bestämt hur nollspantet och köllinje stävar skulle se ut. Därefter satte jag upp nollspant och stäv på byggbädden. Sedan mallade jag in de övriga spanten med hjälp av lister. Bilder på kanoten finns på min hemsida www.sf-canoe.se . Kanoten är 562 cm lång 88 bred, köllinjen är rak i botten, 120 cm från stäven börjar språng till 9 cm. Den blev lite för lättsvängd.