1

(5 svar, postade i Prylar)

"fobbis skrev:

Gick inte att se på länkarna längre...!?Nån som har tips på hur man smidigast får upp en äldre  kanadensare av märket Macfie på taket med måtten 535×95 centimeter  och vikten ca 45 kg?
Mvh Tomas 
Järfälla/Gräsön i norra Roslagen"

Det är en tung kanot, och gissningsvis saknar den bärok, men förhoppningsvis har den ett tvärstag i mitten. Med bärok eller tvärstag kan den här lyfttekniken funka. 

2

(2 svar, postade i Öppen kanot)

Tack för filmen.

Tyvärr var blåsten hårdare - frisk bris 6-8 m/s.


Bästa svaret är nog att man ska gå i land.

3

(2 svar, postade i Öppen kanot)

Hur hanterar man vind som ensampaddlare? Idag var det bris på sjön  och jag hade upplevelsen av att inte komma ur fläcken i motvind, ha fullt schå att gå på tvären och knappt kunna styra i medvind. Jag stod på knä midskepps för balansens skull, men styrkraften blev för dålig. Jag valde att gå i land, eftersom att det var omöjligt att paddla vettigt.

Parpaddlarna i sällskapet kunde samtidigt lugnt kajka vidare i motvinden. Något försmädligt.

P.

4

(2 svar, postade i Prylar)

Tyvärr har jag varit mycket mindre på sjön än vad jag skulle ha velat i sommar, men jag har i alla fall testat paddlarna i Tisaren härhemma.

Båda paddlarna fungerar utmärkt. Särskilt förtjust är jag i Sagamoren i körsbär. Tack vare att bladet är längre än på mina gamla trista granpaddlar, ger den bättre styrkraft när man paddlar ensam med J-drag - precis som jag hoppades vid köpet. Det ökar farten lite och gör paddlingen lite vilsammare. Scoutpaddeln har samma fason som mina gamla granpaddlar från Biltema, men har tunnare blad och är allmänt nättare i utförandet. Den är bra att paddla med när Sagamoren går för djupt.


Båda paddlarna håller hög klass på hantverket, och är väl värda pengarna.


P.

5

(3 svar, postade i Köp och sälj)

Tack! :-)

6

(3 svar, postade i Köp och sälj)

Jag skulle kunna vara intresserad av en, om skick och pris är anständiga.

P.

7

(2 svar, postade i Prylar)

Efter att ha tröttnat på Biltemas träspade, har jag investerat i två Grey-Owl-paddlar - en enkel Scout och en lång ottertail Sagamore. Den senare är i tjusigt körsbärsträ, medan den förra är i något neutralt odefierbart virke. De verkar välgjorda och det ska bli spännande att blöta ner dem senare i denna vecka. Jag hoppas att Sagamoren ska ge ökad styrkraft vid paddling på öppet vatten.
 
Paddlarna köpte jag hos www.acronkanoter.se , och säljaren Patrik var mycket tillmötesgående och serviceinriktad. 

Klicka ordet Paddel för bild!
P.

8

(0 svar, postade i Prylar)

Vid ett tillfälle provade jag hur kanoten flöt vattenfylld. Det gick inget vidare: den flöt med relingen i vattenytan. Eftersom flytförmågan troligen skulle vara än sämre med last, beställde jag hem ett par flytsäckar från www.ebay.co.uk Jag monterade dem genom att popnita rostfria öglor i relingen och sedan fästa dem med lina. Flytsäckarna kommer inte att hindra vatten från att komma i kanoten, men situation bör bli hanterligare med bättre flytkraft.

Klicka länken för bild: http://forumbilder.se/DE11P/1544499-102 … 34002035-n

P.

Aluminiumkanot Osagian 17 fot med kärra och paddlar. En stadig och lättpaddlad kanadensare som har stor lastkapacitet - godkänd för fyra personer eller 350 kg. Vikt enligt katalog 38 kg, längd 520 cm. Underhållsfri. Två paddlar och en kärra medföljer.

Jag mejlar gärna bilder till den som är intresserad.

Nypris c:a 14000 kr. Kanoten är i gott bruksskick, men har en del kosmetiska spår av användning. Pris 5000 kr.


SÅLD.


10

(3 svar, postade i Köp och sälj)

Idag körde jag hem en Old Town Camper 15'. Den känns lätt och smidig, men tyvärr är den lite vanskött med blekt ytterskikt. Förmodligen ska jag få den hyfsad med lite omvårdnad.

11

(3 svar, postade i Köp och sälj)

Beavertail skrev:

Kolla på din närmaste stad exmp: Falköpingstorget.se , sök hela Sverige skriv  Kanot  . Har funnits korta .
Ha De

Tack! Tyvärr gav det inget napp, men jag spar sidan, för den kan bli användbar fler gånger.
P.

12

(3 svar, postade i Köp och sälj)

Jag söker en mindre kanot som passar för enmansturer, gärna av dukat trä eller formpressad fanér.

Hittar jag en lämplig mindre kanot, kommer jag att sälja min Osagian i aluminium. Det är svårt att hantera den ensam - den kräver två paddlare. Jag kan också tänka mig ett byte.


C.

13

(8 svar, postade i Prylar)

Jag fortsätter med mitt frågande. Räcker det att lägga plywoodstyckena kant i kant i mitten, och sedan täcka skarvarna med glasfibermatta? Det blir ju en skarv som delar kanoten i två delar.

C.

14

(1 svar, postade i Paddelberättelser)

Tack för en intressant berättelse från granntrakterna nere i Östergötland!

"Wer eine Reise tut, hat etwas zu erzählen."


F.

15

(8 svar, postade i Prylar)

OK. Hur mycket glasfiberväv och epoxi går det åt på ett ungefär? skrev:

16

(8 svar, postade i Prylar)

Ritningarna på din solokanot har jag tittat på flera gånger, och jag tycker att det verkar vara ett både snyggt och välkonstruerat flytetyg. Att jag tvekar att ge mig på ett bygge, handlar mest om en smula tvivel på den egna förmågan. Dessutom en avvägning mellan kostnaderna för materialinköp och risken för ett misslyckande.

Däremot kan Marum alltid vara värt ett besök. :-) 


C.

17

(8 svar, postade i Prylar)

Det gamla slagskeppet Osagian 17' fungerar bra med medpaddlare, hund och packning, men är i största laget för färder på egen hand. Därför har jag börjat snegla på solokanoter. Det finns några att välja på, men jag vill helst hitta något som är en smula snabbt och samtidigt lättmanövrerat, samtidigt som det finns plats för lite packning och en tax. Vad har ni andra för tips, och vad använder ni själva?


c.

18

(5 svar, postade i Paddlare)

Det är en lagning i stäven på min Osagian, och den verkar att vara gjord med kemisk metall. Den var där när jag köpte den, och den har hållit de tre år jag haft flytetyget.


Man kan också löda aluminium eller nita en plåtlapp på insidan.


C.

19

(1 svar, postade i Paddelberättelser)

Med ett avbrott under studieåren, har jag alltid haft ett flytetyg. Innan jag flyttade hemifrån, var det en eka. Några år senare blev det en plastbåt, som jag ganska snart avskydde, och som avlöstes av en GKSS-eka med segel. Denna såldes häromåret, och jag ersatte den med ett amerikanskt slagskepp i nitat aluminium, en Osagian 17' kanadensare. Den har den stora fördelen framför båtarna, att den kan lastas på biltaket och läggas i vilket vatten som helst. Det går också att ta sig fram i mindre åar med den och på andra ställen där en båt är för otymplig. Med den når jag platser dit jag inte kunde nå förut.

http://forumbilder.se/CEI6Q/grisen.JPG

Min egen kanadensare är en Osagian i aluminium, och för paddling i sjö och lugna åar funkar den utmärkt. Personligen föredrar jag aluminium framför tunga glasfiberkanoter som t.ex. Trapper. Nackdelen är den kyliga känslan vår och höst, liksom att den kan kännas lite bullrig. Jag har gått på grund en gång och som det sägs  hakar man liksom fast. Men vid lugnt väder i sjö är det ju inget större problem.

21

(4 svar, postade i Paddelberättelser)

Kvarnsjön är en fin plats. Någon gång har sambon och jag åkt dit landvägen och fikat i kvarnen.

Motvindsproblemen provade jag själv på i höstas med vår långa 4-manskanot när jag ensam skulle paddla över en liten sjö i Tiveden. Jag fick vända mig och paddla med aktern först. Det var inte helt lätt.

Trevlig aluminiumkanot du har. Är det en från plåtbåtfabriken i Örebro?

Casper

22

(4 svar, postade i Prylar)

Man kan ladda ner bilder på sajten www.forumbilder.se Det finns möjlighet att kryssa ett par rutor i formuläret, så att man slipper göra bilderna till
gängliga för alla där.

C.

23

(1 svar, postade i Prylar)

Om du får den beskrivning du letar efter i de här länkarna, vet jag inte, men det är ganska trevlig läsning där.

http://www.canoeshop.ca/home.html

http://www.wcbguild.com/


http://www.canoeshop.ca/Quickstart/ImageLib/KRC_2010_sm.JPG

24

(23 svar, postade i Prylar)

krikonlund skrev:

Biltemapaddeln är lätt och på ett norskt paddeltest för kajak paddlar så kom den inte sist, den funkar säkert tillfredställande för dom flesta och kommer nog vara en utmärkt reserv paddel då du byggt en ny.
Julapaddeln är nog avsedd för att ta ut pizzor ur ugnar med, tung och klumpig men ett utmärkt ämne att jobba vidare på, paddelnisse fick min som jag gjort om.

Biltema hade också en träpaddel, men den kändes tung och stum redan i butiken, och hade förmodligen inte varit så rolig i sjön heller. Den verkade mer som en grävspade! Jag har provat sådana träpaddlar några gånger i lånekanoter, och de är inte särskilt effektiva. Förmodligen är största störfaktorn med Biltemas plast- och alupaddel materialet - och stämpeln Biltema på bladet!

Casper

25

(4 svar, postade i Paddelberättelser)

krikonlund skrev:

Jag gillar.
Är du nöjd med kanoten?

Tack för vänliga kommentarer!

Jo, jag är allt nöjd med den - den går lätt och fint i vattnet, och trots storleken är den lätt få upp på bilen och sedan till vattnet även om man är ensam. Ännu har jag inte provat att paddla den ensam, men det bör gå bra. Det förvånar mig också hur stadig den är - jag misstänker att den lilla kölen och bredden (90cm) midskepps bidrar till det. Samtidigt kanns den snabb och lättmanövrerad.

Det gäller bara att ställa om från båtroddstänket till paddling. Den saken har inte lyckats helt - sambon som är scout retar sig starkt på att jag helt självklart kallar kanoten båt, paddlarna åror och att paddla att ro.

Casper