26

(37 svar, postade i Paddelberättelser)

Bingo! Villan med terassen ligger i ena änden av sjön Klämmingen, som är den sista av sjöarna mellan Trosaån och Marvikarnas naturreservat.

Jag tycker att Marvikarna är det mest sevärda, så jag skulle nästan rekommendera att man startar i Åkers styckebruk och paddlar ner till Laxne och sedan tillbaka igen för en lagom dagsutflykt.

I Laxne är det 4km till restaurangen i Skottvångs gruva :)

27

(37 svar, postade i Paddelberättelser)

Inte rätt svar, men en bra gissning! :)


Två ledtrådar till. Om man följer kanotleden en bit västerut så hamnar man i den här sjön och i slutet av den sjön måste man göra ett lyft vid sjöns ände och där ligger den här villan med sin iögonenfallande terass

Jag mötte 2 dubbelkajaker som färdades var för sig, 2 kanadensare som färdades var  för sig och 5 kanadensare som färdades i grupp, så det här är en populär kanotled där det finns massor av smultronställen längs vägen att utforska, särskilt i ledens mer västliga delar där det finns både branta klippor och luftig barr/blandskog. :)

28

(37 svar, postade i Paddelberättelser)

Gjorde premiärturen för iår igår och startade i samma vatten som min ännu olösta bildgåta. Här kommer en ny ledtråd.

100m uppströms från bron


Söder om mälaren men norr om göta kanal. :)

Nej! Det kan inte vara sant!

Det var enormt tråkiga nyheter. Jag var inne på kanotförbundets hemsida, men hittade nästan ingenting, bara en och annan träningsrutt eller hemmatur som olika användare lagt upp. Väldigt tråkiga nyheter, det här måste åtgärdas!

Kollade på eniro.se, det finns ett flertal olika Jan Lönn. Någon som vet vilken av dem som är kanotisten?

Mvh
Kristian

Hej!

Jag har letat efter kanotguiden, den som Jan Lönn skapat, men blir bara dirigerad till svenska kanotförbundets hemsida. Är det någon som vet var kanotuiden.se tagit vägen?


Undrar
Kristian

Underbara bilder!

Nu blev jag väldigt sugen på att semestra i Dalarna :)

Jag har tjatat med stor ihärdighet på mina paddlande vänner om att ställa upp i DKM+ med turistkanadensare. Övertalningskampanjerna har fallit ganska platt till marken, men till slut förbarmade sig Roffe och föreslog en kompromiss:

Att paddla Kävlingeån från källa (Vombsjön) till Bjärreds brygga, en distans på nära nog 55km.

Yrvaken, dåligt utsövd och rejält uppvarvad ramlade jag ur sängen kl 04:00 den 4:e juli 2010. Här skulle det äntligen paddlas en mara! :) Efter en dryg timmes dundrande bilfärd genom ett dimhöljt Skånelandskap av ädelskog och öppna fält så var jag hemma hos Roffe. Dagen innan hade han hämtat farkosten, en underskön, många gånger om lagad och lappad Trapper 524 utan reling.

http://lh6.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/TTIc6CX_wLI/AAAAAAAAAmU/8zRdtAPyiqw/s640/konvoj.jpg

Klart för avfärd!


Framme vid Vombsjön hattifnattade vi skyndsamt alla prylar ur bilarna och ner i kanoten. Hade jag med tillräckligt med vatten? Kl närmade sig 7 och det kändes som det redan var 25 grader varmt.

Efter en något rå och överentusiastisk sjösättning kom vi iväg, men upptäckte genast att kanoten läckte in vatten. Inte de bästa förutsättningarna alltså, men när vi nu tagit oss besväret att komma i vattnet kunde vi ju inte gärna vända. Vi bestämde oss för att det fick bli vad det ville bli, för nu skulle det absolut paddlas! Vi kom iväg fint och armar, rygg och axlar kändes pigga och glada och redo för många timmar på vattnet. Vi bestämde oss för att rasta varje timme 10-15minuter och fylla på vätska och bränsle.

http://lh6.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/TTIc6gqtVWI/AAAAAAAAAmY/kifMGkh53HM/s640/lastad.jpg

Redan vid första rastplatsen lite innan kl 8, så gassade solen rejält. Vi hade lyckats pricka in kulmen av den extrema värmebölja som lägrat sig över landet denna sommar.

http://lh3.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/TTIc7Uj3e5I/AAAAAAAAAmc/JPJfUJA8Znk/s640/kyrka.jpg

Den här kyrkan hade en förnämlig strandtomt, kanske var den anlagd av präster med smak för å- och flodfärder? :)

http://lh4.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/TTIc79oq2pI/AAAAAAAAAmg/y8XH6VNmUTQ/s640/1622.jpg

Byggd år 1622 och det fanns både dricksvatten andra hygienbefrämjande installationer i anslutning till Guds hus.

http://lh3.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/TTIc8b47vtI/AAAAAAAAAmk/SAYSpcSDUTY/s640/f%C3%A5gelbajs.jpg

Här ser vi ett exempel på mindre bra hygien. Storkarna med boplats på andra skorstenen från vänster har tydligt visat vem som bestämmer på bygget.

http://lh4.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/TTIc9JdxmMI/AAAAAAAAAmo/Nf1AcP6KF1Y/s640/cykelv%C3%A4g.jpg

Vi fick göra ett längre lyft under resans gång. Det var längs den gamla järnvägen som leder mot bruket i Örtofta (sockerbruk).

http://lh3.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/TTIc-L68HtI/AAAAAAAAAms/zJ2VE-LAGnc/s640/bj%C3%B6rnloka.jpg
Jättebjörnloka kantade promenadstråket och spred sin säregna doft i sommarhettan.

http://lh6.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/TTIc-quFiFI/AAAAAAAAAmw/wTePMsZiZfY/s640/sockerbruk.jpg

Het asfalt under sandalerna och bara ett fåtal steg kvar till sockerbruket.

http://lh6.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/TTIc_4DE_8I/AAAAAAAAAm0/fsFcT9jGIkE/s512/k%C3%A4vlinge.jpg

I Kävlinge hejdas åns framfart av en gammal kraftverksdamm, om jag inte minns fel. Här fanns en fikabänk utplacerad vid den annat än med kanot lättillgängliga dammen. Klockan hade blivit 14-1430 och hettan och svettandet hade gjort mig rejält dåsig så jag festade till det genom att moffa i mig chips och mineralvatten, som ju är en erkänt seriös diet för å-turister. Roffe var fortfarande pigg och fräsch, men så hade han ju också tjuvtränat endel med MKK, Malmö kanotklubb.

http://lh5.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/TTIdAFfOzJI/AAAAAAAAAm4/AEc3xRJP22I/s640/m%C3%B6lla.jpg

En vindmölla inte långt från Löddeköping. Det tjusiga kyrktornet skyms tyvärr av en vattenspridare. Typiskt bönder att slösa med dyrbart paddelvatten på det där viset... Vi hade nu mindre än en uppskattad mil kvar till havet och axlar, rygg och armar var inte längre jättepigga och glada. Det var värmens fel, troligtvis ökade den friktionen i vattnet också, eller om det möjligen kunde vara gelcoatens egenskaper som delvis förändrades vid den här typen av extrema temperaturer... =) Trögt gick det iallafall!

http://lh3.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/TTIdA56Ru6I/AAAAAAAAAm8/rmsUsUmeqP8/s640/E6an.jpg

Vi passerar under E6:an och känner den efterlängtade doften av havet. Luften känns iallafall svalare och paddelutflykten närmar sig sitt slut.

http://lh6.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/TTIdBNcnTxI/AAAAAAAAAnA/eStkZzbM7gA/s640/%C3%A5m%C3%B6terhav.jpg

Å möter hav.

http://lh4.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/TTIdBhcn9JI/AAAAAAAAAnE/Dxdp6MMZZfA/s640/motbj%C3%A4rred.jpg

Vi har några paddeltag kvar innan vi är framme i Bjärred och tar det allmänt lugnt och njuter av det mjukt gungande havet.

http://lh6.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/TTIdCGS3s6I/AAAAAAAAAnI/eLmdWI4WYxY/s640/bj%C3%A4rred.jpg

De tre vännerna radar upp sig sida vid sida för ett målfoto vid bryggan i Bjärred.
Kanoten sjönk inte och 9h paddlande var över. Jag började så smått fundera på om man inte skulle kunna göra ett försök att lägga Rönne å under sig på en dag, det skulle bli 80-90km och kanske ge ett lite envisare motstånd för mig och Roffe, som nu kände oss som luttrade åturister.

Tack för den här gången!


/Zealot

33

(7 svar, postade i Öppen kanot)

God fortsättning och Gott Nytt Paddelår!


Någon som funderar på att inviga det nya året med en paddeltur? :)


Är ganska sugen själv... börjar kännas att man inte varit ute på ett tag!

34

(5 svar, postade i Öppen kanot)

Vadan denna vintervila?

Jag tänker inte ge upp förrän isen ligger. Var ute på en liten tur igår med sonen, jättemysigt att glida fram genom höstmurriga omgivningar, vi paddlade upp och vände i en liten fors för att sedan få fin skjuts utför med strömmen, skoj tyckte sonen.

35

(10 svar, postade i Öppen kanot)

Grattis till Clippern!  Nu är hösten är räddad ;)

36

(3 svar, postade i Öppen kanot)

Tyvärr har det blivit väldigt lite paddling denna säsong eftersom jag jobbat hela sommaren. Den mesta paddlingen har varit småturer på ett par timmar med kajak. Sommarens höjdpunkt var en åpaddling i Skåne. Min kamrat som fått utstå mycket tjat om att paddla DKM+ med kanadensare tyckte att vi kunde paddla Kävlingeån istället, den är 50km från källan till havet. Med några km i havet kommer man upp i samma distans som DKM+. Så på en av årets varmaste söndagar med temperatur på runt 30 grader, så la vi Kävlingeån under oss. Det var en härlig dag men också jobbig i vissa avseende. Jag har tänkt skriva en paddelberättelse, men det har inte blivit av ännu.

http://lh6.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/TKZrk-5koHI/AAAAAAAAAl0/Z3MwCHx3z4c/s640/P1020655.JPG

På väg genom Öresund mot bryggan i Bjärred efter en lång dag i Malmö kanotklubbs välanvända Trapper(det läckte in, vilket gjorde oss lite bekymrade i starten, med 55km kvar att paddla!richedit/smileys/YahooIM/42.gif.html  ).

Lurewad skrev:
Zealot skrev:

Vilken är den absolut långsammaste medelhastighet ni har hållit under en längre stunds aktiv paddling? http://www.opencanoe.se/forum/richedit/ … ooIM/1.gif Känner själv att jag borde sjunga långsamhetens lov lite oftare... http://www.opencanoe.se/forum/richedit/ … oIM/29.gif

Ja, faktiskt, allt ska vara så extremt, ofta är det tävlingsmänniskor som genom sitt intensiva intresse att komma före varandra sätter tonen i olika fora, ofta håller de på med hastighetstävlingar. Då hamnar fokus lätt på hastighet mer än något annat. Ljusets överljudshastighet är vad som gäller , helst dubbla det...


Varför inte bara sätta i, ta några paddeltag efter behag, å sen kanske några till. Trivsel. Myyyyys. Ta med en kompis, en smörgås och en termos.
http://www.opencanoe.se/forum/richedit/ … ooIM/1.gif

Jag håller med, fast med brasklappen att utan fart, fläkt eller utmaningar lite nu och då så blir livet långtråkigt...

Krikonlund, det har tyvärr blivit alldeles för lite paddling för mig även denna sommar. Tiden räcker aldrig till allt man vill eller måste göra http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/104.gif

Vilken är den absolut långsammaste medelhastighet ni har hållit under en längre stunds aktiv paddling? http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/1.gif    Känner själv att jag borde sjunga långsamhetens lov lite oftare... http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/29.gif

40

(5 svar, postade i Kanotturer och möten)

Nej, det blev inget DKM+ iår heller, vilket känns lite surt eftersom jag är i så hygglig form att distansen inte är något att oroa sig över. Det skulle vara enormt kul att paddla en lättdriven kanadensare och "ge järnet".

Problemet är att mina paddlingskompisar är väldigt svåra att övertala till att lägga tid och energi just på att tävla :( , så jag söker fortfarande efter någon att paddla långlopp med. I helgen blir det kajakpaddling med en av "svikarna".


Jag tackar för erbjudandet och det är väldigt intressant om jag lyckas hitta någon att tävlingspaddla C2 med!

/Kristian

41

(5 svar, postade i Kanotturer och möten)

Tack för svaret!

Håller du på med multisport?
Jag har varit sugen på att testa någon lättare tävling som inkluderar paddling, men inte hittat någon att teama ihop med.

/Kristian

Jag har för mig att jag läst att Acron brukar närvara vid endel långlopp och hyra ut kanoter där.  Någon som vet vilka långlopp?

Skulle gärna vilja hyra en Martrea och testa att köra något långlopp med canadensare...

Mvh
Kristian

43

(3 svar, postade i Kanotturer och möten)

Göta kanal loppet har nog ändrat startdatum, nu står det 5:e september på hemsidan.


Jag är enormt sugen på DKM+ med kanadensare, men lyckas inte hitta någon som vill paddla loppet med mig... :(


Nu i helgen var jag ute och testpaddlade distansen, Kävlingeån i Skåne är 55km från Vombsjön till Bjärreds brygga. Det gav helt klart mersmak och var inte alls så jobbigt som jag trodde det skulle vara. Det tog oss 9h att paddla med en hyrd och hårt sliten Trapper 524, 10,5h om man räknar med fikapauser och lunch. Det jobbigaste var inte paddlingen, utan att jag fick sådan träsmak av trappersätet och så att det var så varmt, runt 30grader... http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/18.gif

Toppenberättelse med fina bilder! http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/36.gif 

Blir det fler långfärder med trappern i sommar?

/Kristian

Norra Sverige är väl som ett Canada light? :)

Kanottur från Råstojaure till övre Soppero


Det finns stora sjöar och sjösystem vid många av de stora fjällmassiven i jämtland och västerbotten. Du kan kika på kartbilder på eniro.se. Jag tror att Kultsjön skulle kunna vara ett trevligt ställe att paddla. Likaså ett par av vattnen vid Borgfjäll. Mindre "alpina" omgivningar har man i fjällen norr om Hornavan, men där finns väldigt långsträckta sjöar ner mot Arjeplog. Man skulle nog kunna få 10 mils sjöpaddling till skellefteälvens startpunkt ca 2mil väster om Arjeplog. Synd att det är så rackarns långt att åka... :(   Jag tror att en paddling från Östersund till Sundsvall på Indalsälven skulle vara jättetrevlig, det har jag velat göra sedan våren 08 när jag paddlade en kortare etapp på älven.

MVH
Kristian

46

(4 svar, postade i Kanotturer och möten)

krikonlund skrev:

Aj då, jag som fick för mig att du hade en woododocka av min kanot som du skrapade med stenar under och vattnade med vattenkanna på ovansidan.

Nu är Luewad och jag med i klubben `reverserande kanotister´ för när vi kom loss ur forsen så åkte vi till vår förskräckelse baklänges.

Nejdå, voodoo är så tidskrävande. ;) 

Men regn är väl bra? Jag gillar regn, som bäst blir det om man tar sig ett dopp också! :)

Hemskt härliga och häftiga bilder! Mera forsbloggar tack! :)

48

(6 svar, postade i Paddelberättelser)

Härliga bilder Marian!  Det ska bli kul att få läsa fler bloggar av dig, varmt välkommen!


/Kristian

49

(6 svar, postade i Paddelberättelser)

Härliga bilder Marian!  Det ska bli kul att få läsa fler bloggar av dig, varmt välkommen!


/Kristian

50

(6 svar, postade i Paddelberättelser)

Härliga bilder Marian!  Det ska bli kul att få läsa fler bloggar av dig, varmt välkommen!


/Kristian