Någon som vill hänga på en paddling i fina vatten utanför Göteborg? Börjar i Tollered, via Sävelången, övernattning på ö i Mjörn, vidare genom Alingsås och upp i Gärdsken och Ömmern. Tillbaka till Tollered via TorskaBotten. Hör av er vid intresse, vi är några stycken men det är alltid trevligt med fler!/Martin Dahlberg 0705-219350

Följande tur ordnar jag för ett friluftsnätverk i Göteborg. Välkommen att hänga på!


Paddling med kanadensare, med övernattning i tält, helgen 26-28 juli 2013. Kanadensare hyr vi i Smålandsstenar.
Smålandsstenar - Hyltebruk erbjuder varierad paddling på å och sjö i skogslandskap. Smålandsstenar ligger 15 mil från Göteborg, och dit kan man komma antingen med bil eller tåg.


Så här har jag tänkt lägga upp turen: 
FREDAG 26/7: Samåkning i bil 17:00, alternativt tåg 16:00. Å-paddling i Nissan 6 km till lägerplats på fredagkvällen 
LÖRDAG 27/7: Å-paddling i Nissan 18 km och sjöpaddling i St. Färgen 4 km. 
SÖNDAG 28/7: Sjöpaddling i St. Färgen 4 km och å-paddling i Nissan 5 km. 
(Alternativt sjöpaddling 4 km och å-paddling 6 km uppströms till sjön Jällunden om vi känner oss äventyrslystna ...) 
Samåkning i bil söndag eftermiddag 28/7, alternativt buss 17:11.
KOSTNAD: Vid samåkning 3 pers/bil hamnar kostnaden på cirka 500 kr/person, och vid tåg cirka 750 kr/person.
UTRUSTNING: Övernattning i tält, medtag proviant och kök.


Turen funkar både för erfarna och nybörjare.
Svara på detta mail med intresseanmälan!


Hälsningar/Martin Dahlberg
0705-21930

[SIZE=2][FONT=Arial]Planerar en kanottur 17-18 september (alternativ 24-25 sept), Det blir i ett område i närheten av Göteborg, troligen Viskan (start i Viskafors). Vi åker preliminärt ut på fredag eftermiddag, och är tillbaka söndag eftermiddag/kväll. Vi bor i egna tält och lagar mat på trangiakök. På lördagen ordnar vi lägereld. Söndagen erbjuder några mindre forsar för den actionsugne.[/FONT][/SIZE]
[SIZE=2][FONT=Arial][/FONT][/SIZE]
[SIZE=2][FONT=Arial]Är du intresserad av att hänga på så sänd mig ett mail![/FONT][/SIZE]
[SIZE=2][FONT=Arial]MVH Martin Dahlberg[/FONT][/SIZE]

Har paddlat Säveån tidigare en bit uppströms Eklanda till Alingsås. Därifrån bar vi över kanoterna til sjösystemet som mynnar i Färgen-Ömmern. Mellan Vårgårda och Alingsås var det som Anna och Jimmy berättat en tuff bit med mycket lyfta och bära, och partier med kul forsränning. Det var inte så mycket vatten när vi paddlade, med mer vatten hade forsarna säkert varit otäckare. Häftigt att glida fram genom Alingsås på slutet. En tur med udda minnen - kanot som läckte och lagades med jaffa-tejp, ösregn och logi i hölada med möss, sista biten till Tollered på hjul på motorvägen ...

En annan spännande men litet lurig å är Storån-Nolån vid Bollebygd. Nolån endast paddelbar vid mycket vatten då forsarna är breda och grunda, Storån alltid paddelvärd med härliga lövträdssalar. Ett längre lyft förbi kraftstation, sedan fri väg ner till Lygnern.

En tredje å är Mölndalsån nedströms Hindås, smal och trevlig å, med en litet jobbig bärning nerför en ravin. Både Nolån och Mölndalsån har taggtråd spänd över sig på ställen - varning!

I Dalsland har jag kollat in en annorlrunda rundtur på en vecka eller så med mycket å-paddling (ovanligt för Dalsland): Munkedal-Viksjön-Ellenosjön-Östersjön-Bodaneälven-Hästefjordarna-Frändeforsån-Vänern-Dalslands kanal till Billingsfors-Stenebyälven-Iväg-Grann-Örekilsälven-Munkedal. Ev. kan man prova Valboån isället för Frändeforsån.

/Martin (tillbaka efter underbar sjöpaddling i Jokkmokk)

Hej paddelvänner!
Brukar vara ute med ett gäng varje år på å-paddling med inslag av litet strömmande vatten, men längtar efter litet tuffare forsar + våtdräkt. Det är KUL att paddla kanadensare i fors - här krävs samarbete och teknik.

Min tanke är att att dra iväg tidig vår och sen höst när vattnet är som högst, hyra lämpliga farkoster och paddla någon av Hallandsåarna eller Blekinge eller Småland, antingen som en dagstur eller flerdagarsexpedition.

Finns det fler som attraheras av den tanken så kan man ordna en maillista för att snabbt kunna arrangera en expedition!
Någon som förresten vet var man får tag i tåliga forskanadensare? Finns det att hyra sådana? Kanadensiska Esquif verkar ha rätt grejor, men närmaste återförsäljare ligger i Finland ...

/Martin Dahlberg, Landvetter