Tråd: Expedition i Västra Götaland/Halland/Blekinge/Småland

Hej paddelvänner!
Brukar vara ute med ett gäng varje år på å-paddling med inslag av litet strömmande vatten, men längtar efter litet tuffare forsar + våtdräkt. Det är KUL att paddla kanadensare i fors - här krävs samarbete och teknik.

Min tanke är att att dra iväg tidig vår och sen höst när vattnet är som högst, hyra lämpliga farkoster och paddla någon av Hallandsåarna eller Blekinge eller Småland, antingen som en dagstur eller flerdagarsexpedition.

Finns det fler som attraheras av den tanken så kan man ordna en maillista för att snabbt kunna arrangera en expedition!
Någon som förresten vet var man får tag i tåliga forskanadensare? Finns det att hyra sådana? Kanadensiska Esquif verkar ha rätt grejor, men närmaste återförsäljare ligger i Finland ...

/Martin Dahlberg, Landvetter

Sv: Expedition i Västra Götaland/Halland/Blekinge/Småland

Kolla på länkarna.richedit/smileys/YahooIM/58.gif.html

Sv: Expedition i Västra Götaland/Halland/Blekinge/Småland

Hej Martin

Det var länge sedan jag paddlade i västsverige så jag har ingen riktig koll på forsarna där.

De ställen jag paddlat på är Örekilsälven i Munkedal (en påsk för tusen år sedan och det snöade hela tiden richedit/smileys/custom/hatscarf.gif.html ) Vi paddlade inga längre sträckor utan tränade med våra slalomkanoter.

Ett annat ställe är Säveån i Stenkullen, där körde man också slalomtävlingar på 80-talet. Det är dock paddelförbud mellan 1 april och sista juli. Kanske lite svår med kanadensare, men inte omöjlig.

I dessa trakter är det nog ganska kort paddelsäsong i älvarna.

Forskanadensare är en bristvara här i Sverigerichedit/smileys/custom/banghead.gif.html, har man tur kan man kanske hitta något på blocket.

Esquifkanoterna är riktigt fina. Några kompisar här i Uppsala har sådana, 2 Zephyr och 1 Paradigm. Jag tror de beställde dem genom en firma i Belgien.
Man kanske skulle försöka gå ihop några stycken och importera ett gäng Esquifar, fast med dagens dåliga valutakurs blir de nog rätt dyra.

Curt

Sv: Expedition i Västra Götaland/Halland/Blekinge/Småland

Hej
Vi är rätt många som paddlar forskajak i Göteborg/Bohuslän, och en del av oss har snackat om att det vore fint att köra lite öppen båt också. Älvarna i området funkar bra när det är gott om vatten. Säveån funkar rätt bra även med måttligt med vatten. Vårat problem är väl främst att få tag på båtar... Men om detta kunde lösas så paddlar vi gärna!

Sv: Expedition i Västra Götaland/Halland/Blekinge/Småland

Kanoter:

Canoe Adventure North
säljer Mad River

Nomado.se
säljer Oldtown

Friluftsfrämjandet i Uppsala
hyr ut bådadera!

Mvh
Kristian

Sv: Expedition i Västra Götaland/Halland/Blekinge/Småland

Hej Martin!
Jag är helt ny medlem och såg att du söker äventyr i Västra Götaland. Jag kan verkligen rekommendera Säveån som ligger nära och bra - då måste man liksom inte gå över ån efter vattenhttp://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/3.gif Och forsar finns det gott om, varvat med lugna sträckor. Tyvärr rätt många lyft också, men de kanske går smidigare med forskajaker än med de aluminiumpråmar jag är van vid.

På ett av Utsidans forum kan du läsa om en tur jag gjorde i fjol: http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=54632

I Fristad finns det en uthyrare som har både forskajaker och vanliga kanandensare, därifrån är det inte långt till Säven (om man vill börja i sjö) eller Ljurhalla (om man bara vill paddla å). http://www.riverandlake.com
Paddelhälsningar,
Anna

Senaste redigerad av Anna på G (2010-09-22 19:48:17)

Sv: Expedition i Västra Götaland/Halland/Blekinge/Småland

Hej!Glenn här. Jag bor sedan några år i Falkenberg, men aldrig paddlat här.
Jag hade tänkt börja med Ätran. Sedan har vi både Högvadsån och Suseån, två åar som lär vara svårare. Men man bör nog ändå vänta till Maj, det är tre tuffa vattendrag i högt vatten.

Sv: Expedition i Västra Götaland/Halland/Blekinge/Småland

Har paddlat Säveån tidigare en bit uppströms Eklanda till Alingsås. Därifrån bar vi över kanoterna til sjösystemet som mynnar i Färgen-Ömmern. Mellan Vårgårda och Alingsås var det som Anna och Jimmy berättat en tuff bit med mycket lyfta och bära, och partier med kul forsränning. Det var inte så mycket vatten när vi paddlade, med mer vatten hade forsarna säkert varit otäckare. Häftigt att glida fram genom Alingsås på slutet. En tur med udda minnen - kanot som läckte och lagades med jaffa-tejp, ösregn och logi i hölada med möss, sista biten till Tollered på hjul på motorvägen ...

En annan spännande men litet lurig å är Storån-Nolån vid Bollebygd. Nolån endast paddelbar vid mycket vatten då forsarna är breda och grunda, Storån alltid paddelvärd med härliga lövträdssalar. Ett längre lyft förbi kraftstation, sedan fri väg ner till Lygnern.

En tredje å är Mölndalsån nedströms Hindås, smal och trevlig å, med en litet jobbig bärning nerför en ravin. Både Nolån och Mölndalsån har taggtråd spänd över sig på ställen - varning!

I Dalsland har jag kollat in en annorlrunda rundtur på en vecka eller så med mycket å-paddling (ovanligt för Dalsland): Munkedal-Viksjön-Ellenosjön-Östersjön-Bodaneälven-Hästefjordarna-Frändeforsån-Vänern-Dalslands kanal till Billingsfors-Stenebyälven-Iväg-Grann-Örekilsälven-Munkedal. Ev. kan man prova Valboån isället för Frändeforsån.

/Martin (tillbaka efter underbar sjöpaddling i Jokkmokk)