Tråd: Kapell

är det någon av er som använder kapell över kanoten i samband med forsfärder?
Vilken modell/typ använder ni?

Själv har funnit att man kommer långt med ett kapell över fören som leder av vattnet när fören går ner i / in i större vågor.  En hyfsat stor våg över fören ger ju flera hinkar vatten in i kanoten vilket inte är det bästa när det är en kilometer fors kvar till tid för tömning.

Sv: Kapell

Här kan du beställa riktigt bra kapell.

http://www.northwater.com/html/products … decks.html

Sv: Kapell

Verkar rejält. Fint. Många bra lösningar.
Nackdelen med det tror jag är volymkrävande/tungt om man vill ha det undanstoppat i packpåse och framför allt att man måste göra hål i skrovet och öglorna för linan tycker jag skämmer utseendet en del. Men man kan kanske inte få allt?

Sv: Kapell

Hej Håkar

Det finns en hel del olika kapell till kanadensare. Man skall dock inte räkna med att de blir lika effektiva som till en kajak med liten sittbrunn. Ofta är kanadensarkapellen svåra att få helt täta mot kroppen. De stora vågorna håller man ute men blir inte ”snustorrt”.
Men om valet står mellan en helt dränkt kanot och lite droppande på benen är det enkelt att välja.

Det går faktiskt att paddla rätt stora forsar utan kapell men det kräver lite annan teknik. T.ex. att hitta lugnare spår mellan de stora vågorna i stället för att ränna rätt igenom dem, gå lite på tvären så man lyfts över vågen utan att begrava fören (kan kännas ganska pirrigt). Försöka skära in i bakvatten för att undgå stora vågtåg i slutet på forsarna, backpaddla enlig Bill Masons koncept, mm.

I långa ihållande forsar är ändå ett kapell oslagbart. Jag o Tina har ett till vår Acron sedan många år och tycker det är jättebra. Kanoten blir mer ”slimmad” och ingen packning sticker upp ovanför relingen.
Jag tror Acron-Olle lät tillverka kapellet hos någon segelmakare i Gävle, men det är länge sedan, slutet på 80-talet måste det vara.
http://i268.photobucket.com/albums/jj26/downrivercurt/Voxnan%202006/curt_kristina_18.jpg

Riktigt bra kapell kan köpas från Cookes Custom Sewing i Minnesota. Startkostnaden ligger på 500 Dollar och sedan blir det ju frakt o moms också http://www.cookecustomsewing.com/

Jag köpte min myggtarp av dem för några år sedan och är nöjd både med kvalité och service.

Fast om du hinner bygga färdigt dina båda kanoter innan isen släpper, kanske du hinner sy ett par kapell också :) .

Här är exempel på några enklare kapell.
http://i268.photobucket.com/albums/jj26/downrivercurt/Voxnan%202006/anders_henrik_7.jpg

http://i268.photobucket.com/albums/jj26/downrivercurt/Voxnan%202006/catching_eddy_3.jpg

Curt

Sv: Kapell

Tack för tipsen!
Hur är kapellet fäst till Acronen?

Sv: Kapell

Kapellet har en bred kanal sydd runt om, i kanalen sitter ett långt spännband som går runt hela kanoten. Fungerar bra eftersom kanoten inte är så uppsvängd i för och akter så bandet smiter åt bra runt relingslisten. Men om man tar i lite grand kan man lätta lite på det i sidan för att komma åt packningen utan att lossa spännbandet. Det sitter dock inte så löst att vattnet kan slå in det.

http://i268.photobucket.com/albums/jj26/downrivercurt/Abyalven/Abyalven_kapell.jpg

Curt

Sv: Kapell

Aha, spännband under relingen. Då slipper man skruva hållare i skrovet. Verkar en bra lösning. Borde passa till RUS-kanoten i allafall. Ska man bara hitta lämpligt tyg och damma av gamla singern också.