Hej Håkar
Det finns en hel del olika kapell till kanadensare. Man skall dock inte räkna med att de blir lika effektiva som till en kajak med liten sittbrunn. Ofta är kanadensarkapellen svåra att få helt täta mot kroppen. De stora vågorna håller man ute men blir inte ”snustorrt”.
Men om valet står mellan en helt dränkt kanot och lite droppande på benen är det enkelt att välja.
Det går faktiskt att paddla rätt stora forsar utan kapell men det kräver lite annan teknik. T.ex. att hitta lugnare spår mellan de stora vågorna i stället för att ränna rätt igenom dem, gå lite på tvären så man lyfts över vågen utan att begrava fören (kan kännas ganska pirrigt). Försöka skära in i bakvatten för att undgå stora vågtåg i slutet på forsarna, backpaddla enlig Bill Masons koncept, mm.
I långa ihållande forsar är ändå ett kapell oslagbart. Jag o Tina har ett till vår Acron sedan många år och tycker det är jättebra. Kanoten blir mer ”slimmad” och ingen packning sticker upp ovanför relingen.
Jag tror Acron-Olle lät tillverka kapellet hos någon segelmakare i Gävle, men det är länge sedan, slutet på 80-talet måste det vara.
Riktigt bra kapell kan köpas från Cookes Custom Sewing i Minnesota. Startkostnaden ligger på 500 Dollar och sedan blir det ju frakt o moms också http://www.cookecustomsewing.com/
Jag köpte min myggtarp av dem för några år sedan och är nöjd både med kvalité och service.
Fast om du hinner bygga färdigt dina båda kanoter innan isen släpper, kanske du hinner sy ett par kapell också :) .
Här är exempel på några enklare kapell.
Curt