Hej Björn!Här är också ett livstecken men för närvarande är det "pretty f-n far from" någon paddling. Dryga metern med snö och massa minus men snart vänder det och då smälter snön och fyller rännilar, diken, bäckar och svämmar över myrar, åar och älvar. DÅ är en kort och intensiv tid att paddla allt det där som pga lågt vattenstånd annars inte är paddelbart. 


Just nu håller jag på att städa ur snicken för att få plats att göra ungarna en egen kanot samt yxa till några paddlar. 


Och tittar på kartor för att hitta någon trevlig vårbäck eller å lagom för en tvådagarstur vid kristihimmelsfärd.

2

(5 svar, postade i Öppen kanot)

Egen kanotverkstad. Inte illa!

3

(2 svar, postade i Öppen kanot)

Kaitum, trevligt! :)

Och annorlunda fråga om marken istället för vattnet;)


Tältmark med stenig fjällhed i väster till risig björkskog i väster. Med en del blötmark mellan. Den storleken på kåta (dia 4,5 m) ni ska ha är nog svårt att få ner så att alla 8 blir nöjda med sin liggplats. Kåtan går ner men kanske med bra/jämn plats för 4 pers. Har gjort resan två gånger på olika lägerplatser båda resorna och då använt 2-3 manställt (hilleberg) och då går det bra och lätt att hitta fina tältplaser nästan överallt. Redan ett fyrmanställt skulle jag nog säga kan ge problem med nattsömnen för alla.


Har själv använt kåta men mest på vintern och den mindre gamla Topp 5 - måskoselkåtan på sommaren.


Varför startar ni i tjirtjam? Då missar ni ju den rätt häftiga starten som paddling i övre kaitumsjön ändå är. Nästan 1000 meter fjäll över huvudet och havsörnar i mellersta kaitum.

4

(6 svar, postade i Öppen kanot)

youtuba "chair caning" tex: http://www.youtube.com/watch?v=wv7YfDIsjtE

5

(3 svar, postade i Prylar)

Otroligt vad kreativa människor det finns. Fast jag klarar mig utan.

6

(5 svar, postade i Öppen kanot)

Jag förvarar min kanot upp och ner under tak och blev verkligt förvånad när jag såg att epoxin "runnit" ner i fören och bildat en liten stalagtit. Detta gott och väl flera veckor efter att jag epoxat färdigt och fernissat. Så där kan du ha rätt i att vänta med fernissan till det säkert härdat.

Bilder ancal. Bilder.

Vart kliver du av? När ska du åka?

Hej, hur gick eran resa?

Kul! Hoppas att ni får en bra tur.

Paddlade från Tavva - Rosto sammmanflödet ner till ett par mil ner i Torneälven i början på juli och längtade snart tillbaka. Gott om mygg, gott om fisk och gott om sten. (I Augusti slipper ni nog det mesta av myggen.) Tag god tid på er i övre delarna. Där är finast med kalfjället ner till älven och bäst fiske. Ta inte era finaste paddlar och kanoter. Det är grunt. Många kilometrar där man endast fick ned halva paddelbladet. Glöm inte ett  besök på lanthandeln i Nedre Soppero  Han har glass, dock endast en sort, men god.

Skriver lite mer om turen senare.

10

(64 svar, postade i Öppen kanot)

Nu så är sätena sänkta 6 cm bak och 5 cm fram. Baksätet är även framflyttat 6 cm då skrovformen skulle tvingat mig att kapa bort 2 cm på sätesramen. Inga problem att få under fötterna när jag paddlar på knä.

Som barlast på provturen hade vi barnen, totalt ca 70 kg. En helt annan båt att paddla blev resultatet.

Sen att "lasten" inte var väl surrad utan hade tendens att tippa än höger, än vänster gjorde förden ibland lite vinglig...

Det är trevligt att paddla. Nu skulle man bara behöva leta upp lite fors att prova kanoten i.
Och lacka undersidan.
Och göra två paddlar.
Och göra nästa kanot klar.
och...

11

(64 svar, postade i Öppen kanot)

Tung? Jag tycker den känns lätt. richedit/smileys/YahooIM/16.gif.html
Men det är kanske för att jag är så stark. richedit/smileys/YahooIM/21.gif.html

Undrar just vem som har en våg att låna ut...

12

(64 svar, postade i Öppen kanot)

Japp!
Då har man paddlat kanot. http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/1.gif
Ikväll.
Äntligen!
Hemmagjord.
Fantastisk kväll med svag vind på sjön.
Sätena sitter för högt. Bekvämt men något instabilt. Det blir till att sänka 5-7 cm. Sen hade vi ingen packning att justera tyngdfördelningen med. Skiljer ju 30 kg mellan mig och hustrun. Annars så är den hyfsat lättkörd och lätt. Kanske 25 kg. Upplever den som snabb i vattnet. Ensam i den svänger man ju omkring på "5-öringar" Ser fram mot att prova den i lite forsande vatten.

Dags att ta itu med nästa kanot...

13

(64 svar, postade i Öppen kanot)

Blev något konstigt. Hela bilden kom inte med. Gör ett nytt försök.

http://i1181.photobucket.com/albums/x435/hakkar1/P6040762.jpg?t=1307213019

14

(64 svar, postade i Öppen kanot)

Så här ser min version ut av Krikonlunds RUS-modell. Allt virke är i gran från skogen nedanför huset. En del är betsat i mahognyfärg. Hål i för och akter högst upp för tågningslina. Mittstången ska kompletteras med en bärrem för pannan.
Paddlar måste man ju också tälja sig.

Om bara stormvindarna lägger sig så blir det sjösättning. Kanske inatt eller en tidig morgontur.


Kameran? Låg på en av virkeshögarna på gården...

http://i1181.photobucket.com/albums/x435/hakkar1/P6040762.jpg?t=1307211494

15

(64 svar, postade i Öppen kanot)

Tack för råden. Insidan blev riktigt bra och verkar inte ha det problemet. Jag gissar att det var för kallt vid härdningen. Bytte lokal (till rejäl värme) innan insidan gjordes.

Nu är ju sommaren här i norr flyktig som en rök så det blir ingen tidspillan på långa reparationer. Det blir en lätt avslipning av kanterna och sedan på med ett lager lack och sedan sjösättning och paddling till armarna värker. Bottenrenovering blir ett bra novemberprojekt. Har ju en kanot till att färdigställa. Och paddla. http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/1.gif

16

(64 svar, postade i Öppen kanot)

richedit/smileys/YahooIM/13.gif.htmlrichedit/smileys/YahooIM/102.gif.html

Någonting är fel. Helt fel. När jag nu tog bort maskeringstejpen till "droppkjolen" runt skrovets utsida (tejpat under relingen) följde på vissa ställen delar av epoxilagret på utsidan med! Det verkar inte riktigt ha fäst mot glasfibern.richedit/smileys/YahooIM/20.gif.html Stoppar man in ett knivblad går det lätt att skala av det lager som täcker glasfibern.

Nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Bara fylla i epoxi där det fattas? Lacka över? Slipa ner hela utsidan?

Vad har blivit fel?

17

(64 svar, postade i Öppen kanot)

Såja. Nu är insidan och relingen lackad färdigt. Jag  lade tre lager. Förstår att det hade blivit fint med 8 lager men findagarna går och jag är sugen på att paddla i sommar. I morgon ska jag montera två säten, en "mittstång" och ett handtag. Därefter ska kanoten vändas och utsidan lackas. Montering och lackning utsida kvar alltså. Om jag pressar upp värmen på pannan i verkstan borde jag kunna lacka lager 1 fredag kväll, lacka lager 2 lördag morgon och lager 3 lördag em. sen ska det väl härda ut ett dygn eller två medan jag själv uthärdar. Paddling på nationaldagen alltsårichedit/smileys/YahooIM/69.gif.html

Bilder? Vi pratar nu om en ny kamera...

18

(1 svar, postade i Prylar)

Någon som vet var man kan hitta en byggbeskrivning på en dukad träkanot. alltså en sån där som ser mer gammaldags ut med breda tunna "spant" och längsgående lite bredare bordläggning täckt av en kanvasväv. Impregnerad eller lackad.

Inte för att man är färdig än med de andra kanoterna men kan vara kul att drömma lite...

19

(64 svar, postade i Öppen kanot)

Ska bli spännande och se vad kanoterna kommer att väga. Med tätvuxen norrbottensgran och allt.

20

(64 svar, postade i Öppen kanot)

Jag som lovat bilder...

Tyvärr har vi bara en kamera/4 pers och just nu är den "nånstans" richedit/smileys/YahooIM/29.gif.html

Nåja. Limmat däck fram i kanoten. Med inbyggt handtag. Gjort däcket färdigt bak men det får limmas i morgon för nu får det inte plats bland alla småtvingar som håller de limmade/skarvade ytterrelingarna. Bak blir det ett separat handtag fäst under relingen.

Om ni inte visste det så finns det ingen spårskruv i mässing och helst då maskinskruv med mm-gäng i hela övre norrland som överstiger 50 mm längd. Nu är det bara kryss-skruv som gäller. Eller var hittar ni skruv?

Det går ju med det mesta för att hålla fast men det hade varit snyggt med mässing mot mahognybetsen.

Jag kommer att köra det som finns i verkstan och där har jag hittat vanlig vagnsbult 5 mm diameter som jag använder med svetsad gängstång som förlängning för att nå under sätena. Slipar bort 8.8 och betsar skallen. Bricka och mutter på undersidan av sätena och handtaget bak.

Sen är det bara att fundera ut något smart till mittbräda. Gillar inte riktigt ok. Sitter aldrig skönt. Burit 50 kgs ryggsäckar någon mil och det var tungt men bar en MRC Explorer några km och det var en riktig axelplågare.

21

(101 svar, postade i Öppen kanot)

http://www.stewartriver.com/supplies/me … l#soloseat

Menar du den här?

22

(64 svar, postade i Öppen kanot)

Drabbad av verkligheten. Tvärnithttp://opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/104.gifi byggena. Eller nja, det känns då så. Vävde faktiskt färdigt aktersätet till rusbåten idag. Men nu och 10 dagar framåt så finns inte många minuter överhttp://opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/20.gif. Allt kommer på en gång.http://opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/18.gif

Så här är rusen idag:
Relingarna betsade och limmade på plats förutom att det saknas en halvmeter i aktern som ska skarvas in.
Sätena betsade, lackade och vävda.

Alltså inte så mycket kvar på den kanoten:
Skarva yttre relingen bak
Bärok
Passa in däcken
Passa in bärhandtag
Montera sitsar
Lite slipa och några lager lack

Storkanoten ligger med sitsarna träfärdiga (limmade och frästa) - ej lackat/vävt
Relingsvirket hyvlat och fräst - ej monterat
Däcken utskurna

Måste säga själv att kanoterna blir jäk---t läckra! Hoppas att de flyter...

Lägger in bilder i morgon.

23

(64 svar, postade i Öppen kanot)

Det är klart att det var en vetenskap i det också. Får väga fru och barn och damma av miniräknaren och se vad resultatet blir.

Jag vet att det har disskuterats med att betsa för att ändra färg på vårat ljusa granvirke.

Tänkte närmast på relingarna som jag skulle vilja bryta av med lite mahognybets.
Hur skulle ni ha gjort?

Funderade på att göra relingarna klara, tillpassade och betsade för att sedan limma dem mot skrovet. Då borde jag endast behöva lacka dem sedan? Tillammans med skrovet...

24

(64 svar, postade i Öppen kanot)

Ah, bra idé. Tackar!

25

(64 svar, postade i Öppen kanot)

Kanske skulle uppdatera hur det går i byggnationen.

Båda kanoterna är glasfibrade och färdigbehandlade med epoxi. Jag la alla lager med miniroller och efterströk med pensel. Det blev bra, lagom tjockt och utan nämnvärda rinningar som det tyvärr blev en del av på utsidan. Jag tror att problemet på utsidan var att det var rätt kyligt då så att Newton hann att dra i den ohärdade epoxin så länge att den till slut runnit. Det i samband med att det var svårt att dra den kalla epoxin tunnt nog. Här i värmen verkar den stelna hyfsat fort.

Däck och reling nästa men det blir nog inte förrän till nästa helg. Har lite annat att göra...
http://i1181.photobucket.com/albums/x435/hakkar1/P4270666.jpg?t=1304275603




http://i1181.photobucket.com/albums/x435/hakkar1/P4270669.jpg?t=1304275603


http://i1181.photobucket.com/albums/x435/hakkar1/P5010672.jpg?t=1304275603