51

(4 svar, postade i Kanotturer och möten)

Hur blev retreaten? Kommer det att vara någon i år också?

/Kristian

52

(4 svar, postade i Kanotturer och möten)

Kul berättelse!  richedit/smileys/YahooIM/71.gif.html  richedit/smileys/YahooIM/79.gif.html  http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/41.gif   Det verkar som det vilar en förbannelse över Olandsån, kanske är det någon regngud som vakar över ån och försöker mota bort alla tappra inkräktare... http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/3.gif 

Kristian

En Clipper ligger ute för 2000kr på blocket, kan säkert prutas ner till 1500kr...

Clipper på Ekerö

54

(1 svar, postade i Paddelberättelser)

Hustrun slutade tidigt idag och den gångna veckans fantastiska väder verkade hålla i sig även över kvällen, så vi plockade ihop en liten matsäck och begav oss iväg med barnen för en kanotpicknick.

Efter 5km paddling hittade vi en badplats som såg ut att vara trevlig och fri från ankskit.

http://lh4.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_bnbonv6mI/AAAAAAAAAkc/5n5cIFuNEZM/s640/DSC00084.JPG

Kapten förklarar något mycket viktigt.
http://lh6.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_bnj3EgniI/AAAAAAAAAkg/vHSSy34jeBE/s640/DSC00085.JPG

Mohikanen vilar sig vid strandkanten.

http://lh5.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_bnkaPBz7I/AAAAAAAAAkk/wQ9EuM_17wk/s640/DSC00090.JPG

Hustrun fotograferar landskapet med min mobilkamera.

http://lh5.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_bnkTApKzI/AAAAAAAAAko/b6YCZl5TU1Q/s640/DSC00091.JPG

Det känns otroligt skönt att det äntligen blivit sommar. Shortsväder har det varit i flera dagar nu.

http://lh4.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_bnve70RDI/AAAAAAAAAks/a7E5ByqhUWc/s640/DSC00092.JPG

Både kapten och lillkapten satt ganska lugnt och stilla i båten. Lillkapten försökte förvisso kasta sina skor i vattnet och envisades också ett litet tag med att stå upp.

http://lh5.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_bnvlf8FKI/AAAAAAAAAkw/7oWBn1uZVGg/s512/DSC00093.JPG

Öppna landskap

http://lh6.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_bnv3vgrcI/AAAAAAAAAk4/bYP7Xwhm20o/s640/DSC00101.JPG

Snart hemma, det var ganska svettigt att paddla i värmen. Kall öl väntar i kylen... :)

http://lh4.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_bnwd8QvOI/AAAAAAAAAk8/_dLHm-DnhfU/s640/DSC00109.JPG

Det blev en trevlig eftermiddagspaddling som gav mersmak för hela familjen, tror jag... http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/1.gif

/Kristian

55

(55 svar, postade i Öppen kanot)

Ingen som vill den första delen av ån på lördag? Jag är väldigt sugen på en strapatspaddling...

Curt & Tina, ska ni paddla black river på lördag?



/Kristian

Här kommer några bilder från leden. Jag och en kompis paddlade den i tors-fre 13-14/5.

Svenarum precis vid kanotuthyrningen
http://lh4.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_F8wzRT5jI/AAAAAAAAAiU/CyJbiPOtUBg/s640/20100513_090633.JPG

Efter första lyftet
http://lh6.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_F8w9VNtVI/AAAAAAAAAiY/AVvRRp2iUHY/s640/20100513_101314.JPG

Den gamla sågen vid Dammen
http://lh4.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_F8xBxO2_I/AAAAAAAAAig/E_rIRT4BtEQ/s640/20100513_165452.JPG

Ett av många "kodak moments" längs leden
http://lh3.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_F8x_02YYI/AAAAAAAAAik/T0BgVjoBMeQ/s640/20100513_172327.JPG

Det börjar bli sent dag 1, vi har ingen lust att sluta paddla men det är hög tid att välja lägerplats.
http://lh4.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_F9IIvyRPI/AAAAAAAAAiw/Obu5oZ_MPps/s640/20100513_201045.JPG

En bro någonstans i Småland
http://lh5.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_F9k0DQ2mI/AAAAAAAAAjI/vJ2uJodgf3M/s640/20100514_122220.JPG

Dags för lunch vid Lagans strand.
http://lh5.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_F9lId3pYI/AAAAAAAAAjM/9oFhZWg7Qqw/s640/20100514_134026.JPG

Många träd hade fallit ner i Lagan pga av erosionen.
http://lh6.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_F9lc9nr_I/AAAAAAAAAjU/upOephNIeaE/s512/20100514_153432.JPG

Detta korta bildspel gör inte alls leden rättvisa, den är verkligen speciell på sina ställen. Bland annat passerade vi ett helt älgskelett i en av de mer trollska partierna i början av Härån. Många sådana detaljer ger en väldigt stämningsfull paddling genom smålandsskogarna. Jag tänker absolut paddla den här leden fler gånger, jag gillar den skarpt och uthyraren i Svenarum är dessutom en hedersknyffel av rang. Vi blev bjudna på Silviakaka i hans kök när vi anlände sent på onsdagkvällen (ca kl 22).

Kristian

Häråns kanotled sträcker sig från Svenarum i norr till Värnamo i söder. Vid Karlfors rinner Härån ut i Lagan och de sista två milen av den 60km långa leden paddlas på Lagan som här ger en behaglig medström. Norr om Svenarum är Härån för grund, smal, stenig och spärrad av för många trädfällen och erbjuder endast begränsad framkomlighet med kanot.

Portager:

1. Blomfors
En damm som är ungefär 1m hög och 30m bredd. Det är skyltat för portage till höger och vid högvatten är lyftet bara 20-30m. Kanoten kan då släpas på grus/gräs. Vid lågvatten blir lyftet ca 100-150m och man måste då bära i Ån eftersom det är mycket svårframkomligt längs stränderna.

2. Munkabo
En 3m hög och 50m bredd damm. Lyftet görs till höger upp på en äng. Det är väldigt brant från ängen och tillbaka ner till vattnet. Den branta slänten utgörs av sand/grus.

3. Dammen
Ca en km efter agnsjön ligger ett gammalt sågverk där vattnet har flera passager. Har man en oöm kanot kan man leda den förbi i åfåran längst till vänster. Vattnet strömmar så milt och grunt i den fåran att det är möjligt att bära en lätt kanot om man inte är rädd för att halka på våta stenar. En portage till vänster om hela Dammen blir svår pga av brant strand med snårig skull och dessutom ett taggtrådstängsel och en portage till höger om Dammen försvåras av att det är en privat villatomt/gård.

4. Hemmershaga
Resterna av ett gammalt sågverk spärrar vägen här och det går inte att leda förbi utan man måste bära och lyftet görs till vänster. På andra sidan vägen som korsar ån finns en ramp av stockar som förenklar den branta transporten av kanoten ner till ån.

5. Gustavsberg
Här går det vid högt vattenstånd att leda en oöm kanot genom åfåran längst till höger. Ån är djup redan vid strandkanten, så en viss akrobatik krävs för att ta sig fram till det forsande skvalet. Det finns dock gott om vegetation att grabba tag i och ett fall ner i ån är inte förenat med några risker såvida man inte skadar sig på strandlinjens bitvisa stenighet. Man kan också använda kanotvagn här och rulla förbi hindret längs en stig. Vid Gustavsberg är det dock inte nödvändigt att lämna vattnet. Åfåran längst till vänster vid denna gamla sågverksdamm (?) är paddlingsbar. Den har dock ett förhållandevis kraftigt vattenflöde (grad 3?) och såg helt klart ut att vara stark nog för att kunna vika ihop en aluminiumkanot om man skulle fastna på tvären mellan de höga väggruinernas tunga stenblock. Behärskar man inte alla styrtag för fors gör man klokast i att inte ta några risker här.

6. Fryele kvarn
Vid Fryele kvarn hör man ganska tydligt att det är dags att förbereda portage. Portagen görs på höger sida och det är skyltat "Fryele kvarn" vid den lämpliga upptagsplatsen. Kanotvagn är nödvändigt och efter en kort promenad längs en stig kommer man fram till en landsväg som man följer till höger. Sedan tar man av från den till vänster vid ett gammal militärförråd (enligt uthyraren). Det är också möjligt, men inte så klokt, att följa landsvägen åt vänster för att svänga första höger in på en skogsväg märkt med varningsskylt för travhästar. Från skogsvägen tar man sedan återigen av första åt höger. Därefter väntar en brant och tung bärning/hasning av kanoten genom lämpligt ställe av granskogen, för att återbörda den till vattnet

7. Karlfors kraftstation
Efter att ha passerat under E4an kommer man ganska snart fram till Karlfors vattenkraftverk. Vi tog upp kanoten på vänster sida och gjorde sedan en portage på ett par km för att komma tillbaka till vattnet. Det finns en kortare väg till vattnet, men exakt var man hittar den kan man fråga Svenarums kanotuthyrning om, och sedan berätta om det här på forumet efter avslutad paddling... ;)

Efter Karlfors är det fri väg ca 10 km ner till Värnamo. En bit in i Värnamo finns det någon fors ca grad 1-2 som inte bör ställa till några större besvär.

Fakta hämtad från kanotguiden.se:
Turens karaktär: Mest å-paddling
Svårighetsgrad: Lätt-medelsvår
Från-till: Svenarum-Rolstorpasjön-Lagan-Värnamo
Vattenvägen: Längd 60km, sjöandel 10%
Lyft: 7lyft, 0,1-0,3km
Stränderna: Skog, glesbygd

"Härån bjuder på lätt och omväxlande paddling genom vacker natur medlagom långt mellan lyften, fiskemöjligheter och rikt fågelliv. Färdengår även över några småsjöar åtskilda av smala strömma sund och omgivnaav öppna landskap som visar Småland från sin kanske vackraste sida.

Så småningom rinner Härån ut i Lagan nära Karlsfors kraftstation som dulyfter förbi och sedan fortsätter knappt två mil på den lugnt flytandeLagans slingrande lopp ner till Värnamo. Där kan du avsluta med en fikavid vattnet mitt i stan eller ett dopp på badplatsen vid utloppet isjön Vidöstern.


Visa hänsyn mot fågel- och djurlivet längs leden, paddla ej i storagrupper och tänk på brandfaran. Vid lågvatten minskar framkomlighetennågot."


(Jan Lönn, Kanotguiden.se)

Jag vet tyvärr inget om Crocodilerna, men Allys fällbara kanoter är hårdtestade i olika sammanhang och verkar vara omtyckta av ägarna.

länk till tillverkaren

säljes i Sverige av bla Esker outfitters


/Kristian

59

(15 svar, postade i Öppen kanot)

Idag blev det lite fobiträning för lillebror. Vi "lekte" paddla kanot och satt och paddlade på gräsmattan. Jag gungade kanoten och så låtsades vi att det var stora vågor, tappade våra paddlar i det virvlande vattnet men lyckades fånga upp dem igen och så vidare... http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/16.gif 


Hursomhelst, jag testade att lyfta den tomma kanoten rakt upp i fören med aktern i backen och vice versa. Den är helt klart tyngre i fören än i aktern. Så något vajsing är det. Den känns markant tyngre faktiskt. Lätt som "luft" i aktern och blytung i fören.

Jag är ganska sugen på att släppa mina klåparhänder loss och gå lös på den. Har Skarascouterna gjort en orädd modifiering av en Clipper?  Jag behöver tips och råd om hur man formar om glasfiberkanot och vad som GO och vad som är NONO... http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/103.gif

60

(9 svar, postade i Öppen kanot)

krikonlund skrev:

Myggor är säkert inte något problem i Eskilstuna utom möjligen mankemanget att få tag på tillräckligt många till söndagsmiddan, om man däremot bodde i Gysinge eller Österfärnebo skulle det räcka att cykla med öppen mun i några minuter för att bli nöjd.

http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/21.gif Cykla aldrig med öppen mun, inte någonstans! richedit/smileys/YahooIM/30.gif.html  http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/4.gif

61

(9 svar, postade i Öppen kanot)

HUVVA !!! ;)

62

(55 svar, postade i Öppen kanot)

Jag vill gärna hänga med om jag får en lucka och/eller lyckas samordna det med övrigt som ska ordnas. Ska bland annat försöka köpa mig en extra bil i helgen.


Hur många timmar på vattnet räknar ni med? Jag vill helst paddla hela kolarmora, jag gillar egentligen inte att bara paddla vissa avsnitt av åar, vill gärna "se allt" så att säga...http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/26.gif

Fina bilder! Det såg härligt ut det där och Whitewatern ser mycket fin ut. http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/105.gif 

Själv har jag inte kommit ut på någon premiärtur än men går och längtar. Eventuellt får jag "permission" till helgen...

64

(15 svar, postade i Öppen kanot)

ancal skrev:

Kölar bort, ny yta, plasten bort, trätrim dit. Funderar på att ta bort både flyttankar och sitsar. Måste bestämma om jag ska låta bottenformen vara eller trycka ut den som Skarascuoterna gjort (till mer rundad). Då måste även flytmaterialet i botten väck. Fast formen känns väldigt bra som den är. Landar kanske på fyra borttagna kilon och ett nytt?

Låter mycket spännande! Jag hoppas du kör på det alternativet istället för strippkanot!


Jag ska jobba på fobiträning med lillkillen i sommar, ta med kanoten på badutflykt, ha den som leksak på grunt vatten och få det hela positivt betingat med en massa gott fika! http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/1.gif

65

(41 svar, postade i Öppen kanot)

TJUSIGT!!! http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/41.gif   Väldigt snyggt med den svarta kantlinjen och att du klarlackat en sektion!

66

(15 svar, postade i Öppen kanot)

Lillebror är drygt 2 nu, han var 1½ vid senaste "försöket". Det låter lovande att det kan handla om övergående "vattenskräck". Paddlade ni med barnen när de gick in "vattenskräckfasen" och försökte få dem att känna sig trygga, eller väntade ni bara tills det gick över?


Det kanske är laminatet som tagit upp fukt? Jag får nog bita i äpplet och be någon titta på den.

Nej, jag har inte satt något tvärträ i kanoten och där finns heller inget sedan tidigare. Det är bara två sitsar i formgjuten plast som är gjutna i ett stycke med relingen.

Jag hoppas nästan att du inte hittar någon lokal för strippkanoten, för det skulle vara väldigt intressant att se de förändringar du tänkt för Clippern! :)


/Kristian

Vad är det röda spjutet för något(längd? bredd? etc)? Häftiga linjer!

Såg annonsen ikväll och mailade ikväll. Fick svar att den blivit såld ikväll... richedit/smileys/YahooIM/44.gif.html 


Den såg väldigt fin ut och kärran likaså, ett fynd!

Såg annonsen ikväll och mailade ikväll. Fick svar att den blivit såld ikväll... richedit/smileys/YahooIM/44.gif.html 


Den såg väldigt fin ut och kärran likaså, ett fynd!

70

(2 svar, postade i Paddelberättelser)

Tina skrev:

Under bron är det fors och med risk för att vad som helst kan hända släpper jag här paddeln och håller bara i kameran här för att ni ska få se en bild av den. Jag paddlar alltså C1 idag. Men allt avlöpte väl och här är bilden.

http://i268.photobucket.com/albums/jj26 … rbobro.jpg

Härligt, tack för att du delade med dig av trippen! http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/1.gif 

Är det renoveringsobjektet, Mad River Duck Hunter som är med på färden? Och visst var det ett Quentinklistermärke på solokanoten? http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/39.gif 


Kung Björns grav såg välskött ut, kommunen har inte låtit det växa igen runt graven?
Vet du om det är betesmark eller om man håller vegetation stången på annat sätt?

Kristian

curt skrev:

Jag har ju fortfarande ambitionen att lägga upp en massa ledbeskrivningar under Vatten och kommer att fortsätta med det, men det en hel del jobb. Så någon variant i forumet har förutsättningar att bli riktigt bra och stor. Just att hitta bra paddelvatten är ju något som intresserar alla.
Måste fundera lite på upplägget bara.

Skall man ha en karta på Google?
Skall det finnas någon form av "mall" för beskrivningarna så de blir lätt sökbara?
Skall vi bara samla ihop länkar till andra sidors ledbeskrivningar eller…?
Om man använder andras kartor måste man ju tänka på upphovsrätten, mm.

Alla åsikter och idéer mottages tacksamt.

Anger man start- och slutpunkter så tycker inte jag att en karta är jätteviktigt eftersom spekulanter på att paddla en led nog oftast kikar via google eller eniro ändå. Ju mer info man får tillgång till desto bättre dock.

En mall tror jag är jättebra. Att en led beskrivs efter bestämda kriterier så att man tex kan söka på fallhöjd, längd, sjöandel etc.

Det bästa tycker jag är om man gör egna ledbeskrivningar, som extra information kan man ju ha med länkar till samma led beskriven på andra ställen. Det kan väl få ta den tid det tar att bygga upp en samling med ledbeskrivningar, huvudsaken är ju att det är roligt och att varje led får utrymme för diskussion och ev uppdatering från olika paddlare.

Edit: vill bara tillägga att jag tycker gamla kanotguiden är väldigt bra, men tyvärr inte så informativ eller uppdaterad som man skulle önska. Plus att det är en väldig svaghet att den är ganska statisk och tex saknar utrymme för diskussion.

72

(1 svar, postade i Öppen kanot)

http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/36.gif   1000 inlägg, GRATTIS till det!

73

(4 svar, postade i Öppen kanot)

curt skrev:

Vi får väl skaffa en storkanot och köra "utom tävlan" då :)

DET hade varit ett häftigt projekt!! http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/105.gif 


Curt, hur lång tid tror du att en vältränad och rutinerad besättning skulle behöva för att ta sig runt kusten?

Vilken otroligt häftigt utmaning det skulle vara, på alla tänkbara plan, fysiskt, psykiskt, socialt, tekniskt... http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/105.gif   De som rekordsatsat på Blå Bandet har suttit nonstop och paddlat från morgon till kväll, lunchat i kajaken, pinkat i flaska etc. Sådan askes gissar jag är lättare att uthärda om man inte konfronteras med andras umbäranden, men vilket fantastiskt teamwork som skulle krävas för en smidig HBB paddling i storkanot...
Går säkert att hitta sponsorer också till ett så pass extremt och icke slätstruket projekt...


Hur var det vi sa, Olandsån nästa? http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/26.gif  http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/1.gif 


/Kristian

74

(4 svar, postade i Öppen kanot)

Här finns en lista med alla godkända paddlare och vilka flytetyg de använt sig av. Såvitt jag kan se är det bara havskajaker i listan.


Godkända paddlare HBB


/Kristian

75

(2 svar, postade i Paddlare)

Välkommen ombord! http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/1.gif 


Jag har sett ditt namn i resultatlistorna från långloppen. Mycket imponerande och inspirerande prestationer av dig och Svante!http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/41.gif 


/Kristian