Voxnan är en riktig pärla för oss som gillar forspaddling med turkanadensare. Det är en älv med riktig vildmarkskänsla, dock utan att vara särskilt långt från civilisationen.
Voxnan ligger i Hälsingland, ca 300 km från vår hemstad Uppsala.
De forsrika delarna högt upp i älven kan bara paddas vid högt vattenflöde under vår och tidig sommar. Maj är vanligtvis den bästa tiden, senare under sommaren blir det för grunt i forsarna. Vissa år kan den vara möjlig att paddla under hösten också. Om det kommer kraftiga regn kan älven stiga ganska fort.
Så här ser naturen ut i de övre delarna av älven.
Tall, gran och björk samt marken täckt av mossa. Det finns även mycket lingon och blåbär i skogarna.
Den del vi uppskattar mest är från Rullbo till Vinströmmen, ca 50 km. På denna sträcka finns mer än 50 forsar, alla utom 3 st är möjliga att paddla med öppna kanadensare. Fallhöjden är ca 150 meter.
På den här delen av Voxnan finns inte mycket bebyggelse, man ser ett fåtal sommarstugor och några kojor som finns kvar sedan flottningens dagar.
Det finns även ett rikt djurliv kring älven, älg, rådjur, räv, bäver och tjäder. I området finns även björn (vi har dock aldrig lyckats se någon).
Den här bloggen är från en 4-dagars tur vi gjorde i maj 2006.
Startplatsen i Rullbo
Natten var ganska kall, men när vi vaknade var det strålande väder och vi tinade upp medan vi åt frukost i solskenet. Det här är en ganska blöt paddling så vi packade allt i vattentäta tunnor. Även om man inte slår runt så stänker det in en hel del vatten.
Det blåste nästan ingenting så paddlingen över Rullbosjön var lugn.
Efter att ha paddlat i 30 min över sjön nådde vi den första forsen, Rullboströmmen. Så här undviker man de största vågorna.
Den första riktiga utmaningen är ”Kanalen” här blir älven betydligt smalare och bildar en liten canyon med en svårare fors. Vid högvatten är det svårt att undvika de höga vågorna och i slutet finns en vals som lätt kan vattenfylla en kanot.
( Det här är en fin fors att leka i med tomma kanoter, men när de är fulla med packning vill man ha större marginaler).
Kanalen
Två kanoter valde att köra forsen.
Kycklingarna (inklusive mig) valde att bära förbi. Bärningen är inte speciellt lång, men terrängen gör den ändå ganska besvärlig.
Flickorna njuter av solen.
Nya forsar, en del behöver rekas från land, men många går att köra direkt genom att fånga ett bakvatten, se ut linjen till nästa osv. Här visar Patrik o Bosse hur det går till.
Efter en lång dags paddling med ett ändlöst antal forsar slog vi läger vid Ålkarlsströmmen.
Några av våra vänner är riktiga gourmeter och anser att ingen paddeldag är komplett utan en fyrarätters middag, med vin och efter det någon sötsak och kaffe.
Vi brukar dela upp oss i matlag och göra middag åt hela gänget en dag var.
Jag och Kristina har svårt att hålla jämna steg med de andra när det gäller matlagning, men vi gör vårt bästa.
Så den här dagen bestod vår middag av potatis och purjolöksoppa, hårt bröd med ost och huvudrätten var kolbullar (tjocka pannkakor med stekt fläsk i) och lingonsylt. Desserten var konserverade päron med vaniljsås, allt avslutades med kaffe och chokladkaka.
Kolbullefabriken
Det finns inget bildbevis på det, men jag är faktiskt riktigt duktig på att vända kolbullarna i luften.
En del forsar kan vara besvärliga att paddla, så här vid Klövhällan valde vi att tåga förbi den här tröskeln.
En gammal tall som böjer sig ut över vattnet.
Här har vi kommit fram till Stentagsströmmen. Det är en del stora vågor på slutet.
Kristina och jag fuskade lite och använde ett kapell på vår kanot.
Våra vänner gjorde det inte. Gissa vart allt vatten tog vägen?
Vattnet återlämnas till älven
10 km längre ner kommer man till vattenfallet Hylströmmen.
En smal liten kanal på vänster sida, ovanför vattenfallet leder in till en rastplats med vindskydd. Det här är också starten på landtransporten. Den är ca 1,5 km, så vi använde vår kanotkärra här.
Hylströmmen är det högsta vattenfallet i Voxnan med en fallhöjd på över 20 meter. Det är inte möjligt att paddla eller tåga förbi fallet.
Slå dig ner på stranden en stund, se på vattnet som kastar sig utför klipporna och njut av att fallet fortfarande lever. För 20 år sedan fanns planerna på att bygga en damm här, men lyckligtvis blev opinionen mot dammen så stark att planerna skrinlades.
Men man kan aldrig känna sig helt lugn, planerna kan vakna till liv igen.
Vår sista lägerplats vid Blommaberg. Ett fint rastställe iordninggjort för kanotister och fiskare. Här finns vidskydd, toalett och en grillplats med vedförråd.
Vi slutade vår tur vid Vinsrömmen, men det är möjligt att fortsätta 10 km till ner till Voxnadalens kanot och camping. Älven är till största delen platt här med endast en fors, men fortfarande mycket vacker med stora meanderbågar och sandstränder. Ett fint rastställe är Frostkilen.
På hemsidan www.kanot-camping.se finns information om vattenflödet i älven.
Om vattennivån är för låg 189,60 är det inte möjligt att paddla forsarna mellan Rullbo och Hylströmmen. Klassificeringen av forsarna är gjord vid 190,00.
Vid 192,00 är stora delar översvämmade, då börjar det riktigt roliga.
Vår tur gjordes vid 190,00 (ca 30 kubikmeter/sek)
På Kanot och camping kan du hyra kanoter och ledbeskrivningar, här kan du också köpa fiskekort.
Kristina och Curt