1

(5 svar, postade i Öppen kanot)

Hej. Jag skulle hellre köpa billigt (beg) än en särskild modell. Du behöver dock en stor kanadensare om ni är fyra. När man har barn som växer snabbt så ändras behovet snabbt. Jag körde innan med min två barn i kanadensare för att sedan lägga till en barnkajak för att nu köra fyra kajaker. De är 9 och 11 år. För att göra barnpaddling smidig så har jag här några tips på min blogg http://livikanot.blogspot.se/2016/05/ut … e.html?m=1
Mvh Arvid 

2

(5 svar, postade i Paddlare)

Och Parakka får man också bära förbi. Senaste gången avslutade vi innan dess. Sedan kanske du kan hitta tips på Utebloggen som skrivs av två killar från Umeå. Kanske finns en del från mellersta Sverige också.

3

(5 svar, postade i Paddlare)

Hej, jag skulle ta tåget till Kiruna och paddla Kalix älv. Dock inte med barn. Enkelt med uthyrning och körning med Kanotcentral norr. Fin älv med mycket och rolig fors där alla är farbara med rek. Har gjort de översta ca 12 milen två gånger. Bra älv att börja med. Sedan finns ju fler utmaningar såsom Laino, Kaitum och Sjaunja i samma område.

arvid

Vill kora Jälmån som ligger nära Tranemo (södra Västergötland) till den bästa familjeå som jag har paddlat. Inga lyft. Vindskydd längs vägen. Vacker natur. Slingrande och smal. Inga forsar. Lagom som dagstur eller med en övernattning. Turen kan förlängas i och med att ån rinner ut i Ätran och vidare till Falkenberg och Kattegatt. Kanotuthyrning finns. När vi var där förra veckan (mitten juli) var vattnet så lågt pga den varma och torra sommaren att vi fick göra en kortare specialare med uppströms och sedan nerströms då det blev för grunt.

Jag har paddlat flera norrlandsälvar och mycket fors (turer på min blogg Liv i kanot). Tidigare i alu men de två senaste (Kalix och Kaitum) med Mad river i plast. Plast är överlägset och mycket förlåtande om du kör på sten. Strömmen gör att du glider av stenen istället för att fastna. Med alu lättare fast på sten och piruett i forsen.

6

(2 svar, postade i Paddelberättelser)

Hej Curt, när jag försöker klistra in länkar så får jag felmeddelande när jag ska posta inlägget. Det står att "endast en länk är tillåten". Har jag missat något hur man gör?

mvh arvid

Hej, jag har just kört min fjärde norrlandsälv med Kanotcentral Norr (mellan Gällivare och Kiruna). Sven är bra på att ordna kanoter (fina Mad River), transport, utrustning och ev kontakter med helikopter. Jag skulle här vilja ge + och - för samtliga älvar som jag har kört. Alla kan rekommenderas. För bilder och mer tips på turerna får ni läsa på min paddelblogg Liv i kanot. /Arvid

Kalix älv
+ Lättillgänglig
+ Mycket rolig forspaddling i klass I-IV
- En del sommarstugor
+ Inga lyft förrän Parakkaforsen

Kaitum älv
+ Fantastiskt fiske
+ Fjällnära och mäktigt
+ Ensamt
- mer sel- och sjöpaddling än Kalix och Lainio
- översta delen kräver helikopter/flyg

Lainio älv
+ Mycket rolig forspaddling i klass I-IV
+ Inga lyft
- Myggeldorado i Jårkastakka
+ Pampig kanyon-paddling (kapell rekommenderas) nedströms Lainio
+ Chans att få lax

Sjaunja
+ Total ensamhet
- Mest fors i klass I-II
+ Fantastisk fiske
- Endast paddelbar fram till första veckan i juli (helst tidigare)
+ Stormyr fint fågelliv
- Tungt lyft för att komma till området.Långt men inte lika tungt lyft för att lämna området
- En del sel- och sjöpaddling

8

(2 svar, postade i Paddelberättelser)

Nyss hemkommen från en härlig paddelvecka på Kaitum älv. Bilder, tips och berättelse på min paddelblogg Liv i kanot.

Googla (jag lyckas inte lägga in en länk)

arvid

9

(15 svar, postade i Öppen kanot)

Tack för mattips. Jag lade in etiketten Utrustnin och mat på min paddelblogg Liv i kanot. (Googla, jag lyckdes inte lägga in en länk. Där lade jag in mattankar efter Kaitumpaddlingen förra vecka.

Intressant med tips på jordärtskockor på en tältresa. Blir goa gaser i tältet.

arvid

10

(2 svar, postade i Öppen kanot)

Vi startar i Tjirtjam för att få så mycket älv som möjligt men samtidigt lite fjäll. Vi ska vara ute i sex dagar (en drös småbarnsföräldrar) och då kände vi inte att vi hann med hela sjödelen, men när du lägger upp det så så blir man ju lite lockad :)

11

(2 svar, postade i Öppen kanot)

Vi är 8 som ska paddla Kaitum älv i sommar, Tjirtjam-Kaitum. Vi funderar på att ta ett Tentipitält (typ stor kåta för 8 pers). Någon som paddlat denna sträcka som kan säga om hur marken är och om det är lätt att hitta bra kampingmark?

Tack Curt, planeringen inför Kaitum är i full fart. Har du paddlat den? Vi diskuterar just nu ifall vi ska ta ett stort Tentipitält för 8 pers. Risk för att det bli jobbigt att hitta tältplatser.

Ny medlem! Kul med detta forum. För er som vill ha paddeltips kan ni titta på turbeskrivningar på min blogg "Liv i kanot" http://livikanot.blogspot.com . Det en blandning av norrlandsälvar, havskajaking och familjeutflykter. Jag bor i Göteborg så en del av turerna är i dessa omgivningar.