Tråd: Kanadensare för 500 kr

I helgen köpte jag en gammal "Inkas 532" en glasfiber kanadensare. Det blir väl lite pill med den.
Men först när jag kom hem med kanoten upptäckte jag en genomgående spricka i skrovet, ca:10-15 cm lång. Jag har aldrig jobbat med glasfiber och kan således inget om det. Jag har varit ute på nätet och hittat reparationskit med glasfiberväv men också spackel med glasfiber i. Kan någon ge mej råd hur jag bör göra? Att lämna tillbaka den vill jag inte.

MVH Glenn

Senaste redigerad av glenn (2011-06-06 11:02:53)

Sv: Kanadensare för 500 kr

Fann en annan tråd av Tina och Curt.

Mvh Glenn

Senaste redigerad av glenn (2011-06-08 16:35:10)

Sv: Kanadensare för 500 kr

Hej!
Det är ganska lätt att laga. Slipa med sandpapper på insidan av kanoten några cm runt sprickan så ytan blir ren. Sen klipper man till en remsa glasfiber och blandar plast och härdare enligt bruksanvisningen. Pensla detta på sprickan och lägg på glasfiberremsan. Vät sedan igenom glasfibret med mer plast. Dutta med en pensel så den är helt indränkt men undvik luftbubblor. Stryk utåt sidorna så inte luftfickor bildas utan glasfibret ska ligga tätt mot kanoten. Man kan sedan pensla lite plast i själva sprickan även från utsidan men oftast räcker det att lägga glasfiber på ena sidan. Annars blir kanoten onödigt ful och tung. Det härdar bäst om det inte är för kallt och inte i direkt solljus. Torrt måste det förstås också vara innan man börjar. Vill man ha det snyggt kan man efter några timmar när det härdat, putsa och måla över lagningen. Curt tror att Clipper kanoterna har dubbel botten som det ligger skum emellan. Om det verkar vara så, måste du nog laga med glasfiber både från in och utsidan. Plast och glasfiber går att köpa i färghandel eller Biltema. Glasfiberspackel blir inte lika starkt. Om du tittat i tråden där vi höll på med reparationsprojektet så var den krångligare att laga efterssom den var gjord av royalexplast och inte glasfiberplast. Du behöver inte sy som vi gjorde där.
Hälsningar Tina

Sv: Kanadensare för 500 kr

Var noga med en bra ventilerad lokal och använd skyddsmask( Starka ångor) http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/10.gif

Fridens Dan

Sv: Kanadensare för 500 kr

Dan har helt rätt.
Det är inte så nyttigt att andas in plasten, så ventilation och en mask är bra. Är det fint väder kan du ju stå utomhus och reparera den.

Jag brukar använda den här plasten från Biltema:
http://www.biltema.se/sv/Bat/Kemikalier … Polyester/

http://www.biltema.se/ProductImages/36/medium/36-076_m.jpg

http://www.biltema.se/sv/Bat/Kemikalier … bermatta1/

http://www.biltema.se/ProductImages/30/medium/30-510_m.jpg
De har t.o.m. en beskrivning hur man lagar en skada med glasfiber.
http://www.biltema.se/sv/Tips-och-Rad/B … och-epoxi/

Curt

Sv: Kanadensare för 500 kr

Tackar för tipsen, det känns tryggare. Jag ska även öppna och plocka ut flytelementen ur "clippern", men nu vet jag hur jag ska lösa problemen.

Mvh Glenn

Sv: Kanadensare för 500 kr

Behöver du bygga upp mycket tjocklek och vill ha en snygg yta kan du lägga lite vävd glasfiberduk ytterst. Det blir lättare slätt då. Lagar man stora hål är en böjlig skärbräda ett bra hjälpmedel. Klä den med plastfolie och tejpa fast som stöd på kanotens insida. (Den infon har du klart bara nytta av om du skaffar fler vrak. Ursäkta att jag gick OT.) Anna