Vi var där för några år sedan. Curt tyckte det var kul att krypa in i grottan, medan jag avstod. Vi tänkte då inte på att Kolarmoraån går så nära. Den har vi ju paddlat några gånger så visst skulle man kunna göra en kombinerad paddel-grottkrypningstur nån gång.
Kristina
Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig.
Sökinställningar (Sida 4 av 4)
Open canoe forum » Inlägg av Tina
Sidor Föregående 1 2 3 4
Inlägg hittade [ 76 till 87 av 87 ]
76 2009-01-11 19:15:13
Sv: Gillberga gryte (1 svar, postade i Öppen kanot)
77 2009-01-11 19:10:38
Sv: Ett omöjligt reparationsprojekt? (18 svar, postade i Öppen kanot)
Nu har vi gjort sista ( ? ) finjusteringen av lagningen.
Vi slipade ned lite där det var ojämnt
och penslade på ytterligare ett tunt lager epoxy.
För att få en slät yta tejpade vi gladpack ovanpå för att jämna till plastningen.
Både insida
och utsida..
Sedan ska lagningen målas över med samma färg som kanoten i övrigt.
Det ska göras reling, tvärgående stag och sitsar. Så senast till våren borde den vara klar. Vem vet våren kanske kommer tidigt i år?
78 2009-01-04 19:49:11
Sv: Ett omöjligt reparationsprojekt? (18 svar, postade i Öppen kanot)
Här kommer nästa steg i berättelsen om kanotreparationen:
Dagen efter när vi kommer till kanoten ser vi till vår glädje att plasten har härdat som den ska och delarna sitter ihop mer än dom gjorde igår.
Det är fortfarande glipor på en del ställen där skadorna var som störst, men dessa planerar vi att fylla ut i nästa plastning.
Metalltrådarna tas bort både från utsidan och från insidan. Vi nyper av dem föriktigt med en tång.
Vi slipar ytorna runt skadan med sandpapper.
Kevlartråd får vi genom att genom att ta sönder en bit repsnöre.
Nu syr vi ihop med kevlartråden genom hålen där metallöglorna tidigare satt.
Färdigt broderi!
Extra kevlar läggs i den stora glipan för att fylla ut den innan plastningen.
Ny epoxyplast Nm laminering 275 A blandas noga till enligt anvisningarna.
Vi lägger ytterligare kevlarbitar som förstärkning både på insidan och på utsidan.
De dränks in i plast och vi försöker släta ut och få bort alla luftblåsor.
Sen får vi se till nästa gång om det verkar hålla ihop och bli tätt?
79 2009-01-03 21:54:55
Tråd: Ett omöjligt reparationsprojekt? (18 svar, postade i Öppen kanot)
Här kommer ni att kunna följa den spännande berättelsen i flera delar om reparationen av madrivervraket. Vi vet ännu inte hur den här historien kommer att sluta....
Den här madriverkanoten av okrossbar royalex hyrdes av 2 medlemmar av Uppsala paddlarklubb i början på 2000 talet. Exakt år har numera förfallit i glömska. Kanoten togs till Testeboåns vilda forsar och trots att kanotisterna var tämligen skickliga och erfarna forspaddlare, slutade färden på en förrädisk sten som stack upp ur vattnet. Kanoten vek sig och en stor spricka uppstod på ena sidan. De båda forspaddlarna lyckades rädda sig själva upp på stranden men efterssom kanoten förvandlats till en bucklig och söndertrasad skugga av sin forna skönhet, var de tvungna att avbryta paddlingen. De tyckte inte att det var så roligt att lämna tillbaka kanoten till friluftsfrämjandet efterssom de lyckats krascha den så fullständigt.
Friluftsfrämjandet lade senare kanoten utanför kanothuset och skrev av den från sitt samlade kanotinnehav. Tanken var att den skulle till skroten vid något lämpligt tillfälle.
Efter att den legat där några år fick så Curt tanken att det kanske skulle gå att reparera den. Kunde det verkligen vara möjligt? Skulle det verkligen gå att få den i paddelbart skick?
En gång såg den kanske ut ungefär så som den här kanoten:
Efter att ha konsulterat olika kanotgurus på ”song of the paddle” var Curt lite tveksam. Någon föreslog att kanoten skulle göras om till en blomlåda istället.
En kanadensisk paddlare som verkar ha stor erfarehet av liknande projekt hävdade dock att han hade lagat skador i den här storleksordningen med framgång. Dock tyckte han att man efteråt skulle börja med korta dagsturer som test av hållbarheten.
Curt bestämde sig för att göra ett försök att laga den. Ett reparationskit med epoxyplast inköptes av ”rostfria Andersson” ( Kanot & båtsport) i Västerås. Han har tidigare sålt Madriver kanoter i Sverige och hade lite prylar kvar att sälja.
Kanoten togs in i en lokal lämplig för plastning och fick torka och värma sig lite.
Den hade ju legat utomhus i flera år.
Sprickans kanter fasades av med en vass kniv. Kanterna fixerades med en tving och hål borrades för att dra ihop kanterna med tråd under själva plastningen.
”Suturer” av metalltråd tillverkades. Öglorna var tänkta för att man ska kunna vrida åt dem på båda sidor, när man har penslat plast i sprickan, för att kunna fixera ihop kanterna så bra som möjligt.
Här är sprickan med alla metallöglor igenomdragna, men ännu inte åtskruvade. (Ser ni likheten med ett operationssår med suturer?)
Här är det plastat och åtskruvat.
När det har härdat ska vi ta bort metallöglorna och plasta ihop sprickan och borrhålen mera. Fortsättning följer....
80 2008-12-01 21:23:11
Sv: Snart fryser Fyrisån (1 svar, postade i Paddelberättelser)
Det var en kort vinter. Nu har det blivit plusgrader igen och det är rena vårfloden i Fyrisån. Så här såg Kvarnfallet ut på lördagen
På söndagkvällen tog vi en promenad och tittade på ljusinstallationerna längs ån. Det var lite svårt att få skarpa bilder utan stativ, men de blev rätt OK ändå.
Kristina
81 2008-11-23 11:40:08
Tråd: Snart fryser Fyrisån (1 svar, postade i Paddelberättelser)
På lördagsmorgonen hade det snöat en hel del i Uppsala. Inte tillräckligt för att åka skidor, men med – 5 och solsken kan man ju inte sitta inne.
En paddeltur var förstås det enda tänkbara =)
De flesta av våra paddelvänner har redan flyttat inomhus till bassängen i Fyrishov, så vi var ensamma vid kanothuset idag.
Fyrisån hade inte frusit helt än, med det kom en hel del små isflak flytande.
Vid kanterna hade isen redan lagt sig så en del slalomportar var svåra att paddla genom.
Det är så fint när snön kommit, härlig kontrast mot det mörka vattnet och så några färgglada kanoter på land.
Den som äger den här kanoten har haft lite tur. Vattenståndet i ån har varit högt de senaste veckorna så den kunde lika gärna ha drivit iväg längs ån
Härligt med solsken
Så här ser Fyrisån ut uppströms...
och så här nerströms
Inte undra på att paddeln känns tung.
Vi såg ju inte så många djur längs ån, men några änder verkade trivas här i alla fall.
Tillbaka vid kanothuset
Kristina
82 2008-10-01 19:46:23
Sv: Ny medlem (2 svar, postade i Paddlare)
Hej Roger!
Synd att kanot & hoj inte körs i år så vi kunde ha fått spöa dej och Håkan! Men vi kan ju köra lite ändå när ni får klar eran maratonkanot. Ta nån fin bild på den i Lötsjön och lägg ut här. Om du kör med Lena kom ihåg att tjejerna är mest lämpade att sitta bak och styra och ha kontrollen medan killen som oftast är starkast kan vara motor i fören. Musklerna fram och hjärnan bak är det inte så det ska vara?
Hälsningar Kristina
83 2008-10-01 19:37:02
Tråd: Tina vem är jag? (0 svar, postade i Paddlare)
Hej!
Jag har varit med i det här forumet den det startade eftersom jag är sambo med Curt, som var den som startade det. Jag tycker att det är dags att presentera mig nu för det har ju kommit till fler medlemmar och alla känner inte varandra ännu.
Jag heter Kristina och bor i Uppsala. Jag började paddla i yngre tonåren då jag tillsammans med min syster sparade ihop pengar och köpte en kanadensare. Jag hade provat att paddla lite innan dess på ett scoutläger och tyckte det var kul. Min syster och jag gjorde först mest dagsturer på Mälaren vid Uppsala. När man blev äldre och fick eget körkort blev det fler turer längre bort också.
1981 gick vi en forspaddlingskurs i Dala-floda. Efter det blev det mycket forspaddling med kajak och tävlande i kanotslalom. Det blev också ibland turer med kandensare gärna i fors. Det är ett stort intresse för mig att vara ute i naturen och paddla. Jag paddlar lika gärna kajak som kandensare men det ska helst vara fors eller strömmande vatten. Stora blåsiga sjöar eller fjärdar tycker jag inte är så roligt.
Man lär också känna många trevliga människor när man är ute och paddlar tillsammans. Kanske man kommer att träffa ännu fler genom det här forumet!
Kristina
84 2008-07-06 23:28:12
Sv: Åbyälven (2 svar, postade i Paddelberättelser)
Här kommer lite mer bilder från turen på Åbyälven från Kristina och Curt.
Veckan innan midsommar skulle Åbyälven äntligen paddlas. Vi hade hört av vår vän Anders, som varit ute på många paddelturer i sitt liv att Åbyälven var en av de finaste han hade gjort, så då måste det ju vara bra tänkte vi.
Vi var 6 personer Curt, Kristina, Maria, Hanno, Karin och Magnus och 3 kanadensare.
Vår bil fullastad på väg från Uppsala norrut. Hur ska vi få plats att sova i vår camper?
Vid en paus nedanför Skuleberget åkte kartorna fram för detaljstudier. Vi var inte riktigt säkra på hur långt upp vi skulle starta. Gick det att paddla ända uppe ifrån Auktsjaur eller var det bara en smal och ofarbar bäck där?
Vi bestämmer oss för att starta där Granbäcken, som den heter högst upp, byter namn till Åbyälven.
Här börjar Åbyälven Det var ca 1mil ovanför byn Vuotner. Vi följde en väg som gick på östra sidan om Vuotnersjön och när vägen slutade slog vi nattläger för det hade tagit hela dagen att åka hit ifrån Uppsala.
När vi klev ur bilarna på kvällen upptäckte vi att här fanns MYGGEN!
Magnus provar sitt helkroppsmyggskydd som han sytt kvällen innan. Det döps till hattifnattkostymen.
När vi vaknar morgonen därpå upptäcker vi björnspår 200 meter ifrån tälten. Vi har inte hört eller sett björnen men den har troligen sett oss för det var fuktig lera som björnspåren satt i så de såg ut att vara gjorda nyligen.
Kanoten lastas av.
Äntligen är vi på väg. I början var det små sjöar som slingrade sig. Den första sjön heter Trollträsket. Vädret var fint.
Vi ser en ren. Den måste fotograferas.
Mellan sjöarna var det små strömmar.
Karin fotograferar Maria och Hanno. Det här är vid utloppet ur Vuotnersjön där vi tog den högra rännan.
Maria och Hanno som låg först såg några älgar men dom fastnade inte på någon bild.
Vår lägerplats efter första paddeldagen var Storholmen mitt i sjön Östra Kikkejaure. Här fanns flera fina lägerplatser runt om på Storholmen och vi valde en udde på sydvästra sidan.
Myggtarpen visade sig fungera utmärkt som skydd både mot lättare regn och framför allt mot mygg. Man kunde sitta ute och njuta av kvällarna utan att bli uppäten.
Det var nästan ljust hela natten Vi var ca 10 mil söder om polcirkeln och det var några dagar kvar till midsommar så det var snudd på midnattssol.
Efter sjön Kikkejaure vid utloppet var det ett mindre fördämning som vi lätt kunde lyfta kanoterna över. Ett par som stod på bron och fiskade tipsade oss om lämpliga lägerplatser längre ned.
Nästa natt läger slog vi upp vid en rastplats bredvid en bro ovanför en liten fors.
Gissa vem som lyckades dra upp en harr på kvällen?
Det hade regnat lite på kvällen men slutade sedan. Fler provade fiskelyckan men utan framgång. Man kunde i alla fall njuta av den vackra utsikten när dimman svepte in över älven.
Nästa dag sken solen igen.
Åbyälven var fortfarande ganska liten men det började bli lite mer forsar mellan sjöarna. Här kör Karin o Magnus ner i en av dem.
Fjärde lägerplatsen var på en udde vid strax innan bron vid Ackjeselet. Vi sitter i myggtarpen och lagar mat.
Curt prövar att fiska men det nappade inte.
Vi paddlar förbi en bäverhydda.
Familjen bäver låg nog och sov här på dagen för vi såg inte till dom.
Ni ser väl att det är en kungsörn som flyger i skyn.
4 km nedanför Ackjeselet var det flera forsar varav några lite svårare. Den svåraste var under bron och den transporterade vi oss förbi med kanotkärra på en stig i skogen. Sen följde fler forsar klass 1-3 som gick bra att paddla bara man höll lite uppsikt.
Björklidselet, det var lite svårt att hitta någon bra lägerplats där men den här var ganska bra ändå.
Curt tar sig ett morgondopp och får användning av sitt helkroppsmyggskydd.
Vi var nere och rekade Björklidsforsen kvällen innan och här kör Karin och Magnus ned på vänster sida utan problem.
Det var en fin fors.
Det går bra för Maria och Hanno också.
Sedan följde flera ganska lätta forsar omväxlande med lugnvatten. Mellan Björklidforsen och Abborrtjärn var det många fina forsar som var flottningsrensade och det var lätt att hitta bästa vägen ned.
Mitt i sträckan av lättpaddlade forsar kom Hällforsen. Den bar vi förbi för det var lite branta trappsteg. Den forsen var betydligt svårare än de som varit tidigare på den här dagen.
Nedanför gick forsarna att paddla igen, även om den här var lite stenig på slutet.
Här har vi kommit till Byskeselet som är ett flera km långt lugnvattenparti över myrar. Här såg vi tranor. (På bilden är det dock våra paddelkompisar, inte tranorna alltså)
Efter Byskeselet blev forsarna svårare. Här tågar vi nedför en av dem.
Vi visste att forsarna skulle bli svårare ned mot Klubbfors och bestämmer oss för att det är nog lagom att sluta paddlingen här.
Vid en plats som heter Hällforsliden ca 7 km ovanför Klubbfors kliver vi upp på vägen. Vi träffar här mannen i keps som kan tänka sig att mot en rimlig summa bensinpengar skjutsa 2 av oss upp till Vuotner för att hämta bilarna.
Han är här och firar midsommar med sin hund och sin katt och satt i husvagnen och väntade på att det skulle sluta regna, så det gjorde inget sa han. Fiska kunde han göra sedan.
Avslutning av turen firas med fika.
Hemresa med stopp på McDonalds i Sundsvall där det var öppet trots att det var midsommardagen.
Åbyälven var en lagom svår älv för kanadensarpaddling. Forsarna var av grad 1-3. Vi paddlade alla utom 3. Vattenståndet var lite högre än normalt. Det går nog att paddla om det är lite mindre vatten också men det bör inte vara en alltför torr sommar för då blir det nog för stenigt. Försommaren är nog bäst.
Man kunde ha slutat vid bron innan Byskeselet för efter Byskeselet blev forsarna lite för svåra. Där bar vi eller tågade några innan vi bestämde oss för att avbryta turen. Omgivningen bestod av skog och enstaka byar och stugor. Bitvis var det inga vägar eller stugor alls inom synhåll. Djur vi såg var renar, älgar, kungsörn, bäver, utter, simsnäppa, sångsvan, tranor, björnspår och miljoner mygg.
Åbyälven kan varmt rekommenderas !
Kristina.
85 2008-06-22 13:34:53
Sv: Första medlemmen (5 svar, postade i Paddlare)
Hej!
Vi kom hem igår och var ute hela veckan. Vi startade i Vuotner och slutade ungefär halvvägs mellan Byskeselet och Klubbfors. Det var en väldigt fin tur. Vi kommer att skriva om den och lägga ut bilder här senare. Kristina
86 2008-05-31 21:31:12
Tråd: Forspaddling men öppen candensare i Gysinge (0 svar, postade i Paddelberättelser)
Lördag 17 maj, Norges nationaldag.
Termometern på morgonen visar 5+ och ett milt duggregn blöter Uppsala.
Vi packar vår matsäck och paddelgrejor för vi ska åka till Gysinge och paddla öppna candensare. Uppsala paddlarklubb har bjudit in allmänheten till candensarträff och vi har ingen aning om hur många det kommer.
Hur många finns det som är intresserade av att paddla öppen candensare i fors? Vi misstänker att vädret inte direkt lockar just idag.
Olle från Acronkanoter har iallafall lovat att komma med fler kanoter som vi får låna och prova olika modeller av.
När vi svänger in på parkeringen vid Gysinge herrgård ser vi ett gäng pensionärer med regnjackor. Kanske dom vill vara med och paddla? Nej dom verkar vara på väg åt ett annat håll.
Det blir nog bara vi som åkte från Uppsala, 9 personer och så Olle från Älvkarleby. Vi ser att vattenståndet i Gysinge är väldigt högt och bestämmer oss för att åka tillbaka till Sevedskvarn 1 km innan Gysinge.
Vi turas om med 1 mans- och 2 manscandensarna och tränar utgångar, ingångar, surfning på olika vågor. Det går ganska bra eller mycket bra beroende på vem man frågar. Det var lite kallt men jättekul ändå.
Nästa gång hoppas vi på sol , 25+ och fler candensarpaddlarentusiaster.
Anders, en rutinerad forspaddlare, tar sig säkert ned mellan stenar och vågor i sin enmanskanot Paradigm från Esquif .
Anders surfar på stora vågen i sin H2 pro från Old town.
Curt i aktern har full kontroll medan Henry vinkar till publiken. De paddlar en Acron forscandensare.
Henry vinkar fortfarande till publiken. Han litar tydligen helt på Curt.
Här är Curt ute själv och surfar i sin ”gris” Fantasy från Mad river.
Henry tar fart mellan bropelarna.
Kristina provar ”grisen” men känner sig inte helt komfortabel i forsen.
Maria provar också en ”gris” men tycker att den lever sitt eget liv och går inte alltid åt samma håll som Maria vill.
Lars går högt på vågorna i H2 pro.
Magnus A i en Esquif Zephyr .
Magnus S och Thomas i Mad river ME.
Magnus S får också till surfen på storvågen.
Maria sitter bra i ”grisen”.
87 2008-05-29 13:00:04
Tråd: Open Canoe Armada i augusti (0 svar, postade i Kanotturer och möten)
Den 30 augusti till 1 september är det en forspaddlingsträff med canadensare i Ljusnan. :)
Vi kommer att lägga ut mer information här på forumet.
Tina
Inlägg hittade [ 76 till 87 av 87 ]
Sidor Föregående 1 2 3 4
Open canoe forum » Inlägg av Tina
Powered by PunBB