Friluftsfrämjandet i Uppsala har en mycket aktiv kanotsektion.
Den största delen av verksamheten handlar om paddling med havskajak, men föreningen har även en stor flotta med kanadensare.
Ledarturerna är alltid jätteroliga och man får lite mer tid att umgås med sina ”kollegor”. Dessutom ger det möjlighet att förkovra sig inom olika delar av kanotpaddling.
Förra året provade vi på forspaddling med kajaker men i år gick ledarturen i enkelpaddelns tecken, nu skulle det paddlas kanadensare, både tandem och solo.
Sista helgen i maj packade vi in oss i bilar och släpkärra och åkte till Gysinge vid Dalälven.
Vi skulle paddla i Färnebofjärdens nationalpark.
Det är en fantastiskt fin del av Dalälven med många öar, strömmande vatten, fjärdar och ett rikt djurliv.
Så här skriver länsstyrelsen om fjärden på sin hemsida:
”Fjärden är unikt sammansatt med ett myller av liv i en mosaik av speciella miljöer. Strandkärr, älvängar, översvämningsmark och gammelskog ger besökare oförglömliga naturupplevelser. De periodiska översvämningarna sätter en stark prägel på nationalparken och den flikiga konturen omgärdar mer än 200 vackra öar och skär. Myrmarker och barrskog med norrlandskaraktär möter sydliga lövskogar med inslag av ek och lind.”
Urlastning av bilar och packning av kanadensarna. Vattentäta tunnor är bra om man skulle vicka med kanoten.
Vi startade precis ovanför herrgården i Gysinge och började med att paddla uppströms för att nå fjärden.
Vid ett ställe var strömmen så stark så det var omöjligt att paddla uppför. Här måste vi kliva ur och först dra kanoterna uppför en liten bäck,…
lyfta över ett träd…
och sedan tillbaks i vattnet ovanför forsen.
Eftersom vi var ojämnt antal deltagare hade vi tagit med oss en solokanadensare. Göran tog det första passet och hade riktigt bra snits på styrningen.
Ljudlöst och smidigt glider man fram.
När vi tagit oss uppför forsen och började komma in bland öarna var det dags för lite vila och fika.
Eftersom det är en nationalpark råder speciella regler, ingen tältning och eldning utom på anvisade ställen och på vissa öar råder landstigningsförbud.
En anledning är naturligtvis att det häckar havsörnar här, vi såg några av dessa mäktiga fåglar, fast det blev bara som en liten prick på bilden tyvärr.
Vi paddlade vidare förbi Rosön in genom det lilla sundet vid Stavnäs och ut i Istasjön.
Här var en å med ganska mycket vass, men med lite möda hittade vi en väg igenom.
Vi rundade Killholmen och kom sedan fram till Sandön, här skulle vi tillbringa natten.
Sandön är en fantastiskt fin ö med iordningställda tältplatser, vinskydd, eldstäder och toa. Runt ön finns fina sandstränder, så om vattentemperaturen tillåter är det perfekt för ett bad.
Hela kvällen satt vi och grillade och hade trevligt.
Det var en vacker solnedgång.
På morgonen paddlade vi runt Sandön för att se alla de fina stränderna och fortsatte sedan norrut mot Bårbyhällan och vidare mot Hästholmen.
Där vek vi av österut och tog en lunchpaus på Bjurön.
Nu skulle det paddlas fors, här börjar nämligen Sjöforsen. En ganska bred och inte för strid fors, men visst är det skönt med nerförsbacke.
Några kilometer längre ner blir det smalare igen med en ny fors. Här stannade vi en stund och tränade teknik, surfade på vågorna, gjorde traverser, och annat kul.
Efter ytterligare paddling kom vi fram till Sevedskvarn. Här ligger en betydligt större fors som kräver att man rekar den för att finna bästa vägen ner.
Vi gick iland och upp på landsvägsbron. Här ser man hela forsen bra och det var bara att lägga upp taktiken för nerfärden.
Jag körde ner först in i ett bakvatten för att få bra fotoläge, sedan följde de andra efter på rad.
Kristina och Jörgen guppar förbi.
L-K och Göran hittade den djupaste vågen, Anna och Thomas i bakgrunden.
David och Charlotta får ett rejält lyft
Carin och Hanno
När forsen var avklarad paddlade vi vidare runt Mattön för att sedan komma tillbaks till startpunkten vid Gysinge.
Vi hade en jätterolig helg med mycket paddling, god mat och trevligt sällskap och bäst av allt: Myggen hade inte kommit än.
Mer om Färnebofjärden och Nedre Dalälven går att läsa här www.farnebofjarden.se
Curt