Tråd: Orkhon river - Mongoliet

Hej,
Brukar mest vara inne och läsa här men tänkte att det kunde vara kul att dela med mig av en resa till Mongoliet som jag gjorde i somras.

I mitten av augusti så åkte flög jag till Mongoliet för att paddla Orkhon floden under drygt en vecka. Jag hade bokat paddlingen via MongoliaCanoeing och precis som utlovat så stod guiden och tog emot på flygplatsen i Ulan Bator. Första dagen va det lite guidning och turistande i Ulan och sen en natt på hotell.

Andra dagen började resan mot floden, som skulle ta två dagar. Vägarna är verkligen jättedåliga så det tar sin tid att åka. Andra natten på resan skulle vi bo vid ett tempel i en typiskt mongolisk ger.

http://dl.dropbox.com/u/313849/Mongoliet/P1000104_1280x960.jpg

http://dl.dropbox.com/u/313849/Mongoliet/P1000122_1280x960.jpg

Dag tre var det bilåkning hela dagen fram till floden. I slutet var "vägen" riktigt dåligt, dom sista 5km tog 1 timme att köra...
I endast ljuset från bilen slog vi upp tälten här och man kunde höra floden forsa i mörkret.

Dag fyra var det äntligen dags att börja paddla! Första paddeldagen skulle bestå av en hel del forsar. Efter en första titt på floden så blev man allt lite nervös, så snabbt som det flöt på där hade jag aldrig paddlat i tidigare. Och enligt guiden så var det extremt högt vattenflöde, det högsta han hade sett. En gissning är väl att det var ungefär klass 1-2 på dom flesta forsarna med nåt enstaka inslag av klass 3, mest beroende på det höga vattenflödet.

http://dl.dropbox.com/u/313849/Mongoliet/P1000212_960x1280.jpg

http://dl.dropbox.com/u/313849/Mongoliet/P1000221_960x1280.jpg

Fjärde natten slog vi läger här.

Andra paddeldagen hade vi bara några få mindre forsar som inte var några problem alls. Lite oväntat så såg vi kameler, och vi som trodde att dom bara fanns längre söder ut i landet ner mot gobiöknen.

http://dl.dropbox.com/u/313849/Mongoliet/P1000237_1280x960.jpg

Femte natten bodde vi här.

Trejde paddlingsdagen passerade vi den ända byn/vägen under paddlingen. Här passade vi på att handla lite mer pålägg till frukost/lunch.
I övrigt så va det paddling i snabbt rinnande vatten i strålande sol och 30grader varmt som gällde, precis som dom flesta andra dagarna.

Sjätte natten bodde vi här.
Efter paddlingen gick jag upp på ett litet berg med fin utsikt över floden och vår tältplats.
http://dl.dropbox.com/u/313849/Mongoliet/P1000399_1280x960.jpg

Sjunde natten.

Mera paddling

Åttonde natten

Nu var det dags för vilodag. Dagen spenderades med läsning, äta, sova. En skön vilodag!

Nionde natten var på samma ställe som den åttonde


Nu var det dags att paddla igen. Det fina landskapet tog verkligen aldrig slut.
http://dl.dropbox.com/u/313849/Mongoliet/P1000451_1280x960.jpg
Tionde natten
Äntligen fick vi en dag då det inte var så tryckande varmt.
Här är jag i kanoten.
http://dl.dropbox.com/u/313849/Mongoliet/P1000494_1280x960.jpg

Elfte natten
Dag för sista dagens paddling, och nu regnade det. Det var ösregn hela dagen och i slutet även en envis motvind.
Jag i regnet
http://dl.dropbox.com/u/313849/Mongoliet/P1000534_960x1280.jpg

http://dl.dropbox.com/u/313849/Mongoliet/P1000541_1280x960.jpg

Här är hela gruppen som var med och paddlade.
Det var två mongoliska guider, en tjej från tyskland, en tjej från frankrike och jag och en kompis till mig från sverige.
http://dl.dropbox.com/u/313849/Mongoliet/P1000564_1280x960.jpg

Sista natten innan bilresan tillbaka till "Ubi" spenderades här.

Sammanfattningsvis så var det en underbar resa. Paddlingen och naturen var verkligen underbar hela vägen. Men om jag åker dit igen så kommer jag välja en tur med mer forspaddling. Dom flesta dagarna så var det slätpaddling i ganska stark medström, vilket inte är alltför utmanande. Jag kan verkligen rekommendera en resa till Mongoliet för att paddla!

Fler bilder kan ni hitta här.

/Tomas

Senaste redigerad av unis (2011-09-15 21:09:55)

Sv: Orkhon river - Mongoliet

Tack för att du delade med dig av den intressanta paddelberättelsen! Kul att se bilder och läsa om paddling i ett land som få av oss har besökt. Fick ni se några vilda djur förutom hästar och kameler? Fanns det mygg? Ingick det mat i arrangemanget och vad var det för mat?
Var det varmt i vattnet? Det såg lite brungrumligt ut men om det var 30 grader i luften kanske ni badade ändå?
Tina

Sv: Orkhon river - Mongoliet

Tina skrev:

Tack för att du delade med dig av den intressanta paddelberättelsen! Kul att se bilder och läsa om paddling i ett land som få av oss har besökt. Fick ni se några vilda djur förutom hästar och kameler? Fanns det mygg? Ingick det mat i arrangemanget och vad var det för mat?
Var det varmt i vattnet? Det såg lite brungrumligt ut men om det var 30 grader i luften kanske ni badade ändå?
Tina

Vad kul att du uppskattade det!
Det var ont om vilda djur. Det vi såg var hästar, kossor, getter och jakar, så inga vilda djur direkt. Dock så såg vi extremt mycket stora rovfåglar. Så är man fågelintresserad så har man mycket att se fram emot.
All mat ingick förutom lunch och middag dagen innan man åker hem då man är i Ubi.
Maten vi fick var anpassad för att vara mer västerländsk. Så vi fick bröd med ost och korv + lite annat färskt i början till frukost. Lunchen bestod av ungefär samma sak fast med lite annat pålägg, tex. tonfisk eller en sallad till smörgåsarna. Middagarna var en hel del olika saker, men grunden var pasta, ris och kött (typ frystorkat).

Och såhär i efterhand är jag väldigt glad över att vi fick mat som var anpassad för oss turister, för mongolisk mat är verkligen inte god. Det är mycket kokt getkött som är helt okryddat, salt te, sur hästmjölk, "vodka" gjord på kokt komjölk och nån hård mongolisk ost. Ett tips är att ha byxor med djupa fickor där man kan smyga ner osten, för den gick verkligen inte att äta.

Vattnet var klart badbart och det blev en del badande på kvällarna för att svalka ner sig efter en varm dag. Att vattnet var brunt berodde på det höga vattenflödet. På hösten ska det tydligen vara väldigt klart och då är även fisket bra.

Myggen var väl som i Sverige, ibland hade vi tur och slog läger på nån plats där det inte var så mycket mygg. Andra dagar var det desto mer... Att elda torkat hästbajs var effektivt mot myggen och det var inte direkt någon brist på det.

Jag betalade ca 1050$ för resan (exklusive flyg) och i det ingick boende under hela vistelsen, varav 10 nätter i tält, all mat förutom lunch och middag sista dagen i Ubi, alla transporter, kanoter, tält och två guider. Helt klart prisvärt!

Sv: Orkhon river - Mongoliet

Hej unis, välkommen till opencanoe.
Tack för en spännande berättelse, det är ju inte varje dag man läser om paddling i Mongoliet.

Curt

Sv: Orkhon river - Mongoliet

Super! Tack så mycket!