Tråd: Erik Nilsson

Hej

Jag heter Erik och studerar på Klarälvdalens Folkhögskola i Värmland. Kanot har jag paddlat i en del år. Så nu ska vi börja med våra projektarbeten som vi ska hålla på med i ett år. När jag funderade på vad jag ville göra så blev det så klart paddling. Jag samarbetar med en företagare som hyr ut kanoter och driver en camping. Iden är att jag ska kolla upp den Norska sidan och se om den går att paddla med turister på denna sträckan.

Jag ska vara ute i en vecka ungefär antagligen på egenhand eller med en kompis.
Men jag undrar om ni har några åsikter på vad som är viktigt att tänka på vid delvis planeringen och under turen? alltid bra med andras åsikter.

Mvh Erik Nilsson God Jul

Sv: Erik Nilsson

Hej Erik, välkommen till opencanoe.

En fantastiskt fin tur är att paddla ända uppe från Femunden, men forsarna där är rätt svåra och vi har bara paddlat där med kapell på kanadensarna.
Elvbruaforsen och forsarna ca 3 km uppströms den är riktigt krävande även med däckade kanoter och har man inte väldigt god koll är landtransport att rekommendera.

Efter Elvbrua är det något lättare så man kan köra utan kapell, men det är fortfarande stora forsar som kräver en hel del manövrering.

Har deltagarna forsvana och en bra guide är det suveränt bra paddling.
Utloppet från Sennsjön är en lite svårare fors, men vid Jordet är det riktig glidarpaddling på snabbt strömmande vatten, en ren njutning.
Ett par mil nedströms Trysil ligger Sagnfossen som är rätt besvärlig och sedan en damm vid Lutufallet.
Maria och Karin här på forumet och några till paddlade sträckan i somras och kan säkert dela med sig lite tips om forsarna.

En guidebok med över 100 paddelturer i Norge är "Padleperler" av Øystein Køhn. Där finns både lätta och mer krävande turer.
http://www.adlibris.com/se/covers/M/8/20/8202277426.jpg
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=8202277426

Bra Norgekarta finns på Statkarts hemsida.
http://kart.statkart.no/adaptive2/default.aspx?gui=1?=2

Goda råd för turer finns hur många som helst, men ett är att hålla sovsäcken torr :) (vattentäta tunnor) ett annat är att inte göra för långa dagsetapper (det är skönt att slå läger innan det blir mörkt)

En intressant bok är "Expedition canoeing" av Cliff Jacobson (här fick jag tipset om Myggtarpen. Ett av de bästa köp jag gjort)

http://www.adlibris.com/se/covers/M/0/76/076273809X.jpg
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=076273809X

Curt

Sv: Erik Nilsson

Klickade på din länk Curt och köpte Expedition Canoing. Vilken fin bok, blev väldigt glatt överraskad av den. Den spär tyvärr på suget efter att åka kanot nerför någon härlig älv och längtan efter våren blir om möjligt ännu större.
En riktig köprek ger jag.