Tråd: Skogens drottning- paddling på Voxnan

Kristihimmelsfärdspaddling på Voxnan

Skogens drottning skulle paddlas, även om väderprognosen inte lovade annat en mest regn. Vi var den här gången 11 kanotister, 9 från Uppsala och så 2 nya vänner från Göteborg respektive Stockholm, Valter och Per, som hade vi träffat på Becky Masons fördrag i Sunnertastugan samma vecka. Det visade sig att dessa båda kunde styrtagen både fram och bak och hade vana vid lite större vatten och var därmed kvalificerade för att följa med.

Eftersom regnet skulle vara tungt under onsdag kväll valde vi att åka från Uppsala torsdag morgon. Vi kom fram till Siksjön cirka 3 mil söder om Sveg på eftermiddagen.

http://lh3.ggpht.com/_MzWwFkGQAcg/S_j3SF2eQhI/AAAAAAAADU0/jeGfcrbXMKU/s640/P5130002.JPG

En taxi beställdes som följde med när bilarna kördes ner till Kronstugan för att sen köra upp chaufförerna. De 4 chaufförer åkte bil i 3 timmar medan de övriga 7 kanotister packade kanoter och sedan väntade snällt i regnet.

http://lh6.ggpht.com/_MzWwFkGQAcg/S_j3V40Ky1I/AAAAAAAADU4/A4w0hVEIk4c/s640/P5130003.JPG

Starten blev ganska sen så vi slog läger efter en ganska kort paddling till Klucksjön. Regnet vräkte ner och vi var alla mycket tacksamma för UPK's nyinköpta tarp som gav oss skydd så vi kunde byta om, laga mat ect. utan att bli dyblöta.

På fredag morgon gav vi oss av mot Rullbo och Kanalen, den stora skräckinjagande forsen som går genom en kanjon (utan möjlighet att avbryta när man väl gett sig av).
Den rekades först noggrant
http://lh3.ggpht.com/_MzWwFkGQAcg/S_j3n4jjvMI/AAAAAAAADU8/JUy84_7oiLg/s640/P5140004.JPG

och solokandensarna guppade fint ner.
http://lh6.ggpht.com/_MzWwFkGQAcg/S_j36UNA_ZI/AAAAAAAADVI/zKVRuNxZ8js/s640/P5140007.JPG
Anders A

http://lh6.ggpht.com/_MzWwFkGQAcg/S_j39dKUz0I/AAAAAAAADVM/XlEcprb2lIU/s640/P5140008.JPG
Magnus S

http://lh3.ggpht.com/_MzWwFkGQAcg/S_j4FXtt45I/AAAAAAAADVU/R2fBfsUqlaw/s640/P5140010.JPG
Magnus A
Tvåmanskanoterna utan kapell (2 st) tömdes först på packningen, som bars förbi, allt för att göra nedfärden lättare.
Hanno och Magnus
http://lh5.ggpht.com/_MzWwFkGQAcg/S_j4SDeg4GI/AAAAAAAADVg/DmpJ4k8h86Q/s640/P5140013.JPG

Kanadensarna med kapell hade inte samma utmaningar utan de gick fullastade igenom alla vågor och valsar utan problem.
Per och Valter
http://lh4.ggpht.com/_MzWwFkGQAcg/S_j4O1fwWBI/AAAAAAAADVY/m-x7VzjWCZs/s640/P5140011.JPG

Sten och Karin
http://lh5.ggpht.com/_MzWwFkGQAcg/S_j4Va4fdaI/AAAAAAAADVo/DWPEkrXtOTY/s640/P5140016.JPG

Per och Valter
http://lh5.ggpht.com/_MzWwFkGQAcg/S_j4YEyUsxI/AAAAAAAADVw/LGl6-zhadoQ/s640/P5140018.JPG

Alla kanoter kom igenom utan missöden och de som körde kände sig omåttligt nöjda, precis liksom de som slapp. Sen var det bara att köra på och sammanlagt 45 forsar kördes helt eller delvis under 3 dagar.

Vattnet steg hela tiden, vid avresan från Uppsala var vattenflödet i Nybron, Voxnan 30,5 kubikmeter/sek, vilket var en nivå vi kört Voxnan i förut och därmed visste vi att den var OK. Men skulle det flödet överträffas? Ja, vi började misstänka att det kanske var lite mer, kanske 60 eller så. På lördag kväll när solen äntligen kom fram och med den den ryska värmen (25 grader) kollade vi via support hemma vid datorn och då var nivån 77 kubikmeter, alltså mycket mer än vi hade ansett som lämplig vid en bedömning hemifrån, men nu var det inte så mycket att göra mer än vara stolt och glad att vi klarade allt så bra.

Lördagskvällen var helt underbar, vi badade allihop, några provade på solopaddling i en liten fors bredvid campingplatsen. Kläder, tält mm. hängdes upp på tork, det är förvånansvärt vad mycket grejer det ryms i en kanot!

Söndagen var en mellandag vädermässigt, paddlingen var kort men intensiv med jättestora vågor i alla forsar. Klass I forsarna syntes inte, inga stenar syntes ej heller i klass II och III, utan nu gällde bara det att hålla undan för vågorna, speciellt för oss utan kapell.
När vi klev upp vid Kronstugan lagom till lunch på söndagen hade vi fått två nya medlemmar i UPK Mikael och Per. Båda som var ganska ovana forspaddlare vid starten men hade vid slutet avancerat till fullgoda forspaddlare i 97(!) kubikmeter per sekund utan kapell! Våra nya vänner åkte hem, medan vi andra inspekterade Hylströmmen som var mycket imponerande i detta vattenstånd.

http://lh3.ggpht.com/_MzWwFkGQAcg/S_j4afEB4ZI/AAAAAAAADV0/bnENhDV-o1w/s640/P5160054.JPG

Skogen drottning är allas vår favorit och vi kommer säkert att återvända flera gången. Men denna vårflod som vi fick uppleva kanske inte kommer tillbaka, åtminstone inte samtidigt som vi är på plats.

Sv: Skogens drottning- paddling på Voxnan

Hemskt härliga och häftiga bilder! Mera forsbloggar tack! :)

Sv: Skogens drottning- paddling på Voxnan

Oj vad mycket vatten, man borde varit med. Kanalen ser riktigt häftig ut.

Curt

Sv: Skogens drottning- paddling på Voxnan

Det var den. En riktig adrenalinkick!!