1

(8 svar, postade i Öppen kanot)

Har precis blitt med kanot. Har förut aldrig tänkt så mycket på det här med paddel, mer än det här med längd och längre bak. Och att jag föredrar trä framför plast/aluminium. Detta beror väl mycket på att det vanligtvis i Sverige bara finns en form på paddelblad.

Nu har jag börjat kolla lite närmare på detta. Bla läste jag artikeln här på sidan om att det är skaftlängden som räknas, å den har "bara" att med paddlarens längd, sittandes i kanoten att göra. Sen hittade jag Grey Owl:s hemsida och upptäckte mångfalden på paddelbradsformer.

Efter lite tänkande har jag utformat denna hypotes.
Skaftlängden är personlig, så den ska jag ha samma oavsett fram, bak etc
Lång paddel i bak => Traditional - långt smalt blad gör att jag får bättre effekt i styrningen med C- och J-tag
Kort paddel i fram => Recreational - kortare, bredare blad med större total paddelyta, för att få maximal drivkraft.

Vad tror ni om de tankarna?


Också en fråga. Just nu har jag första bästa träpaddel från Biltema, i väntan på framtida köp. En ockulärbesiktning säger att det är litet blad på den. När jag paddlade igår så "gurglade# det väldigt mycket om paddeltagen.
Min hypotes kring det är att det var för litet blad i förhållande till min paddelstyrka. Istället för att greppa i vattnet och skjuta kanoten framot så skickar jag små områden med vatten i hög fart bakåt, med mycket energislösande virvlar i gränsen mellan stilla vatten och det bakom paddeln.

Vad tror ni om det?

2

(8 svar, postade i Öppen kanot)

Länge sedan denna tråden var aktiv, men jag gör ett försök.

Jag köpte mig en härom veckan. Premiärpaddlade igår. Snart kan jag svara :-)

Det är ju ingen racer precis. Väldigt rund i formen och väldigt platt botten. Det gör att opackad ligger den väldigt uppepå vattnet och blir inte så kursstabil.

Min tanke var att 6000:- är billigare än de flesta begagnade kanoter av bättre modell å om jag använder den mycket kan jag kosta på mig nåt bättre. Men att betala 18000 för nåt som bara ligger i vägen på gräsmattan känns ju dumt.