Jag skaffade en dukad träkanot i somras och upptäckte att det fanns en grupp, Harry MacFie Canoe Club, som bryr sig om dessa kanoter. 23-25/9 var det höstmöte i Marvikarna norr om Gnesta i Sörmland, så jag tänkte att att det kunde vara kul att träffa dem och se vad de håller på med.

Jag tänkte åka på fredag kväll direkt efter jobbet, men det drog ut lite på tiden när jag skulle hämta barnen, packa och handla mat så det hade redan börjat skymma innan jag kom iväg. Väl framme på utsatt plats lösgör sig två silluetter från skuggorna och jag blir välkomnad av två män i långa filtrockar som hjäper mig med kanoten och pekar ut riktningen mot lägret. Det var en riktigt fin känlsa att glida tyst över det svarta vattnet mot lägereldarna på stranden.

Harry MacFie Canoe Club intresserar sig inte bara för de gamla träkanoterna som Harry MacFie byggde på västkusten i början av 1900-talet. De vill också föra vidare den tradition av vildmarksliv som Harry MacFie berättar om i böckerna som beskriver hans äventyr i Canade runt sekelskiftet 1900. Det betyder att de bland annat gärna syr egna kläder, tex filtrockar eller capotes som de kallas. De är gjorda av yllefiltar och var eftertraktade både av indianer och andra.

http://farm7.static.flickr.com/6233/6213350199_7d59e61c30_z.jpg


Klubben är en formellt löst sammansatt grupp med starka personliga band. Deltagarna bor i olika delar av landet. Många hade bara missat något enstaka möte sedan de började.

Jag blev väldigt väl omhändertagen och fick tex en kurs i solopaddlingens teknik av Svante och fick prova olika paddlar. Nu har jag skaffat lite granvirke och ska försöka göra en paddel efter Svantes ritning här på Open canoe forum.

Vi hade tur med vädret och det var härligt att vara med ett gäng som hade så stor uteerfarenhet.

Jag kände att det här var något som passade mig och kan rekommendera andra att prova på.

Anders


http://farm7.static.flickr.com/6048/6213885664_7644e81eaa_z.jpg



    http://farm7.static.flickr.com/6233/6213350193_ee24a9b5ab_z.jpg


    http://farm7.static.flickr.com/6058/6213544781_6c95b70821_z.jpg
    http://farm7.static.flickr.com/6174/6213350197_8ffec7f803_z.jpg
   
http://farm7.static.flickr.com/6047/6213525033_981c0bbdf1_z.jpg

http://farm7.static.flickr.com/6102/6213350189_932cb43926_z.jpg


    http://farm7.static.flickr.com/6038/6213350195_1f7b286d32_z.jpg

Som småbarnsförälder har jag längtat efter att barnen ska bli stora nog för att vi ska kunna göra fler saker tillsammans i naturen. Då är ju den öppna kanoten perfekt. Man kan ta med sig allt man behöver utan att behöva bära hela tiden och barnen blir i alla fall inte trötta av att gå. För två helger sedan 110910 lyckades jag hitta ett tillfälle att sticka ut på en paddeltur med min son Axel som just fyllt sex år.

Vi åkte till Kolarmoraån. Det är inte alltför långt från Uppsala och jag har paddlat där tidigare för 10 år sedan, så jag visste att det var lättpaddlat och vad som väntade oss.

Vi hade tur med vädret. Det var vindstilla, soligt och ovanligt varmt.

      
        http://farm7.static.flickr.com/6164/6169809625_09cf30e494_z.jpg
    
            
Notera Axels paddel på bilden som vi gjorde av en golvplanka under försommaren. Den är lite grovt tillyxad, men den är lagom lång och han har själv sandpapprat den.

Att glida fram tillsammans och det är helt tyst runtomkring ger en skön känsla av samhörighet och är ett utmärkt tillfäller för förtroliga samtal.

Efter tre timmar slog vid läger vid vindskyddet i norra delen av Aspdalssjön.
Axel hade beställt sin favoriträtt. Så det blev Pasta carbonara utan bacon eller annat kött lagat över öppen eld.

Efter maten kunde vi sitta och stirra in i elden medan solen gick ned. Det var en magisk stund.
            

        http://farm7.static.flickr.com/6174/6170343974_e2b9d2c092_z.jpg
            
Därefter kunde vi gå och lägga oss i tältet. Vid klockan 02 hörde jag ljud precis utanför. Jag misstänkte ganska snart att det var vildsvin och efter en stund kom bekräftelsen genom ett ljudligt grymtande på nära håll. Jag lät Axel sova vidare. Det hade ju varit roligt att se dem, men jag hade ingen lust att skrämma en vildsvinssugga mitt i natten så jag somnade om.

Jag var förvånad över att de kom så nära. Annars brukar ju vild djur hålla sig på behörigt avstånd. Men vildsvinen har blivit vanliga i trakterna i närheten av Hallstavik, så det kan nog vara bra att vara mentalt föreberedd på att man kan möta dem på nära håll, när man är ute i skog och mark.

Det blev en mycket lyckad tur som kommer att följas av fler. Nästa gång kanske vi tar med mamma och storasyster.

Anders

3

(6 svar, postade i Paddlare)

Välkommen.

Jag känner igen mig i din beskrivning. Det är inte så lätt att få med sig resten av familjen alla gånger. Jag har inte heller paddlat så mycket solo. Men jag tycker att Bill Masons instruktionsfilmer verkar riktigt bra. Tex http://www.nfb.ca/film/path_of_the_paddle_solo_basic

Det finns många här på forumet som har mycket erfarenhet av olika modeller, men det är nog bra att prova några olika för att känna efter vad du vill ha.

I somras köpte jag en ABC kanot i trä från 50-talet som fungerar bra för lugn solopaddling. Kanske är den något rank och lite kort (4,50). Ett plus är att den bara väger 29kg. Det finns en del liknande på blocket ibland. Här är ett exempel: http://www.blocket.se/gavleborg/Tra_kan … 10&w=3

Lycka till!

4

(15 svar, postade i Öppen kanot)

Hej igen Glenn,

Här kommer ett recept som är enkelt, mycket gott och kan lagas i en kastrull. Dessutom är ingredienserna hållbara, så det här borde du kunna laga även efter några dagar ute.

Jordärtsskockssoppa från Juliska alperna

för 4 personer:

500g jordärtsskockor
3 potatisar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör; olja går nog också
1 1/2 dl vitt vin
1/2 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vispgrädde; kanske kan bytas med mjölkpulver och lite extra smör.
4 skivor prosciutto från San Daniele, parmaskinka eller bacon
salt, svartpeppar
färsk örtkrydda tex timjan

Gör så här:
Skala jordärtsskockorna och potaitsen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken.
Fräs ingredienserna med smör i en kastrull.
Häll över vinet och låt det koka ihop någon minut. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Rör om. Låt detta koka i 15 minuter, tills allt är mjukt.
Mixa soppan eller hoppa över det och ha bitar i. Rör i grädde och värm. Smaka av med salt och peppar. Garnera med parmachips och örtkrydda.

Skinkchipsen kan göras hemma i förväg. Lägg 4 skivor prosciutto i ugnen 150 grader C i ca 5 min. Låt svalna. Ta med i en plastpåse.

Hör gärna av dig när du provat...

5

(15 svar, postade i Öppen kanot)

Hej Glenn,

Jag tog absolut inte illa upp. Det var mest kul att någon med ett annat perspektiv brydde sig att skriva några rader. Det är absolut ingen självklarhet att släpa med sig en tung järngryta ut i skogen.

Jag förstår att du vill ha lite recept för ditt campingkök. Det borde jag och andra här kunna hjälpa till med. Jag återkommer, när jag har tillgång till mina recept.

Mvh

Anders I

6

(15 svar, postade i Öppen kanot)

Hej Glenn,

Idér om mat och matlagning är väldigt personliga skiljer sig väldigt mycket åt, så det finns inga rätt och fel. Men det är intressant att höra hur andra tänker kring matlagning och speciellt matlagning ute.

Du tar upp frågan vilka råvaror som håller sig en vecka. Jag är ingen expert men rotfrukter, gryn och äpplen tex har ju bra hållbarhet. Torkning som du nämner är säkert också bra. Där sträcker sig min erfarenhet till torkad svamp. Jag tänker att en av de största fördelarna med att färdas i kanot eller i bil för den delen är ju att lastkapaciteten är bra. Vi kan ta med oss en del råvaror och utrustning som väger lite extra. Då kan vi minska ner tex det frystorkade. En annan poäng är att många råvaror har längre hållbarhet än vi kanske tänker oss. Mjölken tex går att dricka även efter bäst före datum om den luktar och smakar bra. Det gäller också för andra livsmedel. Dessutom är det sällan stora problem med att temperaturen snabbt gör maten otjänlig om man rör sig på våra breddgrader.

Min inställning är att de 3-4 första dagarna borde man kunna äta nästan som hemma. Därefter kan man börja tänka på hållbarhet och kanske komplettera med en konserverad råvara. Min grundtanke är att med lite extra omsorg och små medel (tex kryddor) kan man göra riktigt god mat utan att det behöver bli komplicerat.

Vad gäller sk "dutch-oven attacken" så har jag inga komersiella intressen i det här. Efarenheten sträcker sig till ca 10 dagars matlagning med dutch oven på bilsemester i Botswana och Sydafrika och knappt lika mycket här hemma. Jag tänker att en del saker som att baka och göra en gratäng, alltså ugnsfunktionen, blir betydligt enklare med en dutch oven än med campingkök. Men där har jag ingen erfarenhet. Kanske någon annan kan fylla i.

Jag är definitivt ingen dutch oven fundamentalist. Det är klart att det är smidigt med ett campingkök när regnet öser ner och lunchsoppan ska kokas på första bästa ställe. Då fungerar det sämre med öppen eld och dutch oven.

Var och en får väl fundera på om de tycker att möjligheterna med en dutch oven är värd de extra kilona. Familjen gillar i alla fall mina grytor och en nygräddad ostmacka. Att ha dem på gott humör är värt en hel del för mig.

Mvh,

Anders Isaksson

7

(15 svar, postade i Öppen kanot)

Hej, jag tänkte öppna en tråd för diskussioner om utematlagning och det vore roligt om vi kunde samla recept och berättelser på ett ställe.

Jag har märkt att maten blir allt viktigare för mig när jag är ute liksom att göra upp eld på kvällen. Därför har jag börjat intressera mig för att laga mat över öppen eld. Har man elden där är det ju lika bra att använda den! Under resor i södra afrika upptäckte jag Dutch oven eller potje som de också säger (uttalas efter vad jag förstår poi-kee). I mitt tycke var det den perfekta souveniren att ta med hem trots beväret att få hem den i ryggsäcken...

http://farm4.static.flickr.com/3216/5857505489_4425fee6f7_m.jpg

Hemma har jag börjat experimentera med att baka bröd i den. Här är en variant på ett recept på Dinkelbröd från mjölpaketet som fungerat bra.

Dinkelbröd:

1 dl müsli
2 dl Dinkelfullkornsmjöl
6 dl vetemjöl
1/4 pkt jäst
1/2 liter filmjölk
1/2 msk salt

Hemma: Blanda mjöl, müsli och salt. Värm filmjölken till 30 grader och blanda ihop till en deg. Lägg degen i en bunke med lock och låt jäsa under färden. Baka ut med lite mjöl och låt helst jäsa lite innan gräddning i Dutch oven ca 30 min.

Jag har gräddat halva degen åt gången i ett lite Trangiakokkärl som jag ställt på 3 småstenar i botten på Dutch oven för att få varm luft runt om. Första gången hade jag lite för mycket kol på locket (se bilden). så brödet blev lite svart på ovansidan. Man får pröva sig fram. Färskt bröd är värt besväret tycker jag!

Om ni vill ha inspiration för utematlagningen kan jag rekommendera Anders bok Utekokboken. Där tar han ut svängarna i recepten och har givit dem fantasieggande namn som för tankarna till platser man varit eller önskar att man varit på. Jag fick tag på ett ex av boken på Ulva kvarn av en slump, när vi var ute med familjen och lekte med den nyinköpt ABC-kanoten förra helgen.

Vad har ni andra för tips eller utematminnen?

8

(12 svar, postade i Prylar)

OK, annonsen var borttagen så jag var inte säker på att det var rätt kanot. Jag bad att bli medlem i hmcc och hoppas kunna komma till någon träff.

Mvh,

Anders

Tack! Ja, jag har förstått att det är många som har mycket erfarenhet av bygga och renovera här på forumet.

Det skulle vara kul att träffas några barnfamiljer för att paddla tillsammans.

I övermorgon ska vi ut några familjer. Men då är det fokus på tältning och kanske en lite paddeltur vid Fjällnora här utanför Uppsala.

Anders

10

(12 svar, postade i Prylar)

Jag är ledsen att förstöra spänningen med att berätta att de var jag som köpte kanoten. Det stämmer eller hur Svante? Det var ett impulsköp, men vi har bara en kanot sedan tidigare så jag är en nybörjare i det här sällskapet.

Jag hittade er när jag insåg att jag behövde veta hur jag ska underhålla den. Jag hoppas att det ska räcka med lite lite tejp, linoljefärg och fernissa åtminstone i sommar.

Jag blev intresserade av dukade träkanoter, när jag läste Bo Wesliens "Skogsliv" och tänkte att det här kunde vara en början för att skaffa erfarenhet.

Hoppas att träffa några av er framöver.

Anders Isaksson

Hej,

Jag heter Anders Isaksson, bor i Uppsala och har fru och två barn 8 och 6 år gamla.Vi hoppas kunna paddla tillsammans och göra turer som ett enkelt sätt att uppleva naturen på.

Jag har lite erfarenhet från turer i mina småländska hemtrakter i ungdomen och så köpte vi en glasfiber kanadensare i Tyskland som vi använde en hel del även i Uppland innan vi fick barn. På senare tid blev jag inspirerad av dukade träkanoter och har köpt en gammal Kanot-Gedda på blocket som jag hoppas kunna få i hyfsat bruksskick. Jag återkommer säkert i det ämnet.

Mvh,

Anders