26

(23 svar, postade i Prylar)

trilla skrev:

Jag tycker absolut ni ska lägga en slant på paddlarna. Det är ett nöje att ha och paddla med en välbyggd tunnbladig paddel... ---

Dessa är provisorier till dess jag hunnit bygga egna. Jag har laddat ner ett par ritningar på fina paddlar av Sagamoretyp, och nu måste jag bara få tag på fint virke, så att jag kan bygga dem också.

F.

27

(4 svar, postade i Paddelberättelser)

I lördags kväll var det dags för premiärseglats i plåtbaljan från Osagian. Vi beslöt att den skulle äga rum i Långviken av Tisare söder om Hallsberg. Kanoten fick åka bil till Sandviksbaden, där den snabbt kom i vattnet och vi lika snabbt embarkerade den. Det var en smula spännande eftersom vi båda - dvs. sambon och jag - bara paddlat glasfiberkanoter förut. Men kanoten flöt fint och paddlingen blev behaglig. Vi fick några fina timmar på sjön innan vi återvände i skymningen.

http://www.forumbilder.se/images/c96201193935P88a9.jpg

Egentligen är det taxen som heter Casper. Han tjänstgjorde som utkik. Matte och husse står för jobbet.

http://www.forumbilder.se/images/076201195120P8733.jpg

Det är inte helt lätt att paddla med en tax i knäet.

http://www.forumbilder.se/images/cb6201194246Pa11d.jpg

Stränderna är steniga. Ser ni drillsnäppan?

http://www.forumbilder.se/images/7e6201194711Pef5e.jpg

Allt är tyst och stilla.

http://www.forumbilder.se/images/4d6201194845Paea0.jpg

På den här klippan satt vi en dag i vintras och kokte kaffe. Vi kom över isen på skidor och gjorde en eldplats på en risbädd i snön. Nu är snön borta och tallarna speglar sig i vattnet.

Casper

Olle skrev:

Casper,

Min far köpte den för att glida runt själv, men den är anpassad för att kunna få plats 2 i den.

2 pers, packning för en övernattning + en tax borde vara lugnt.

Se översta posten för fler bilder och info.

Den ser fin ut. Men jag har under tiden köpt en annan, och har inte möjlighet att ta hand om fler. Men den där vill nog många ha!

Casper

29

(23 svar, postade i Prylar)

Krikonlunds paddel ser trevlig ut - gjort den själv? :-)

Efter inköp av hundflytväst, lina m.m slog snålvargen till och jag köpte två stycken billiga plastpaddlar med aluskaft på Biltema à 99.90 att använda till dess jag hunnit tillverka egna. Jag hade inga större förväntningar på att de skulle vara särskilt bra, men det blev en positiv överraskning. De var lätta och behändiga, hade bekvämt grepp och gav bra grepp i vattnet. (Hur beskriver man egentligen det sistnämnda korrekt?) Men de är fula!

http://www.biltema.se/ProductImages/25/large/25-044_l.jpg

Casper

30

(23 svar, postade i Prylar)

Tack för hjälpen med bilden!

Nu blir nästa kapitel att fixa paddlar. Till att börja blir det nog ett par billiga köpepaddlar, men sedan ska jag försöka mig på att göra egna. Jag hittade en Grey Owl's sagamore, som ser trevlig ut. Formen är tydligen främst avsedd för sjöar och lugna åar.   http://www.kayaksandpaddles.co.uk/canoe … addles.htm


C.

31

(23 svar, postade i Prylar)

Bild: http://forumbilder.se/show.aspx?iid=112011100658Pd46b (Varför syns inte bilden om jag taggar länken?)

Färgen påminner lite om zinkbaljan mor hade i tvättstugan. I all afall ser det ut som både sambo, tax, packning för några dagar och undertecknad ska få plats. Nu fattas bara ett par paddlar och knädynor!

Tack för råd och uppmuntrande tillrop!

Casper

32

(23 svar, postade i Prylar)

Det blev en alukanot - idag köpte jag en begagnad Osagian 17". Huvudsakligen kommer jag att paddla i sjöar och ganska lugnt flytande vatten, och jag tror att den modellen kan fungera bra där. Dessutom blir förvaringen ganska enkel. Erfarenheten får utvisa om det är en pråm eller en sjövärdig kanot. http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/39.gif

Casper

425 cm - är det en enmanskanot, eller funkar det med två personer, en tax och övernattningspackning utan att kännas litet?

Casper

Lurewad skrev:

Men guuud vad häftigt att glida fram ljudlöst... Och helt perfekt för fiske.

Folk börjar prata med en där man glider fram, skulle aldrig hänt med en 2-hästars Yamahabensinare på akterspegeln, möjligen vinka eller nicka lite avmätt...
Man framstår även som en miljöhjälte fastän man släpar på massor av bly och kunde ha paddlat/rott istället.

En båt med bensinmotor fördärvar ju fullständigt glädjen med att vara på sjön - såväl när man sitter i den balja där det vrålande djävulskapet är monterat, som när man sitter i en vasskant och både måste parera svallvågor och stå ut med ljudet. Paddel, åror och segel är för civiliserat folk på sjön. Elmotor är väl ett bra tecken på civilserat sjövett också. :)

Casper

P.S. Det såg ut att vara en trevlig tur.

35

(2 svar, postade i Öppen kanot)

Vilken modell det är kan jag inte svara på, men den har dubbelskrov. Det är i mina ögon en stor nackdel, eftersom det kan komma in vatten mellan de båda skroven, vilket gör kanoten trög i sjön och rent allmänt otymplig. Jag har haft en roddbåt med dubbelt skrov, och efter några regnskurar hade det läckt in hinkvis med slagvatten mellan skroven. För att man skulle kunna ro den, fick man ta upp den på land och ställa den på sidan så att vattnet kunde rinna ut.

Risken för vatten mellan skroven är nog betydligt mindre med en kanot, men det kan vara klokt att välja en annan konstruktion ändå.

Casper

36

(23 svar, postade i Prylar)

glenn skrev:

Det finns en annan tråd: "Aluminium vs glasfiber", tror jag den heter.
Läs den, det blev en rätt hätsk ordväxling stundtals.


MVH Glenn.

Tack för tipset! Jag läste och konstaterade att det fanns delade meningar. Finns det smidiga glasfiberkanoter? De Trapper och liknande jag provat har varit tunga på land och tröga i vattnet som gamla halvruttna lastpråmar. Dessutom har jag trista erfarenheter av glasfiber i båtar.

Casper

37

(23 svar, postade i Prylar)

Vad har foristerna för åsikt om aluminiumkanoter? Vi går i kanottankar, och visserligen skulle nog en dukad träkanot vara trevligast, men med tanke på förvaring och vikt verkar aluminium vara det mest vettiga. Glasfiber vill vi inte ha: trist och tungt.

Casper

38

(2 svar, postade i Öppen kanot)

curt skrev:

Du kan fråga Svante på Sf-canoe http://www.sf-canoe.se/ Han har koll på det mesta när det gäller träkanadensare. Hittade även dessa länkar som kanske kan vara till hjälp.

http://www.canoeshop.ca/care.html

http://www.wcbguild.com/pages/canoe_care.html

Varmt tack för länkarna - precis sådan info jag söker! Läsningen var informativ, och det fanns tips om långt mer än förvaring att hämta där.

Vänliga hälsningar,

Casper

39

(2 svar, postade i Öppen kanot)

Hej!

Det finns möjlighet för mig att överta en mycket fin dukspänd träkanadensare. Men jag ser problem med förvaringen och har sagt att jag vill tänka lite innan jag övertar den. Den nuvarande ägaren förvarar den i en carport, medan jag antingen får förvara den på tomten eller i garaget. Jag skulle föredra att ha den i garaget, men jag antar att den riskerar att torka sönder och spricka där. Vissrligen är det ett svalt källargarage, men likväl finns risken för torkskador - antar jag. Alternativet är att att bygga en förvaringsställning med tak i trädgården.

Har ni några synpunkter och erfarenheter hur man bäst förvarar en sådan kanot?

Casper