Hur håller du din packning torr?



Det finns många sätt att packa sin kanadensare, här är några exempel.

IKEAkasse
Billigare förvaring kan man väl knappast hitta, du trycker ner allt i kassen och ställer den i kanoten.
Dina prylar håller sig knappast torra om det är vatten i botten på kanoten och om du välter flyter allt omkring. Speciellt enkel att bära långa sträckor är den inte heller, men som sagt den är billig.



 









Packsäck av nylon
Det här känns som ett bra alternativ, en rejäl säck där du rullar ihop öppningen och stänger med plastspännen. Det finns mängder av storlekar från 3 - 90 liter.
Men säg den lycka som varar för evigt. I det långa loppet blir det hål på även de kraftigaste nylonsäckar så vattentätheten är inte 100 procent. Rullstängningen på en nylonsäck börjar också läcka om den är under vatten efter ett tag. OK den kanske håller tätt en kortare simtur, men om säcken ligger i vatten länge läcker det in.
Det finns inga tillverkare som garanterar en 100 procent tät rullstängning. Det finns helt täta säckar med blixtlås av den typ som finns på torrdräkter, men då pratar vi om mycket dyra saker. De brukar också vara ganska ömtåliga om man bryter dem. De flesta säckar har inga axelband, så vid längre bärningar är de lite bökiga att hantera.









Packtunnor

Tunnorna är vanligtvis 30 eller 60 liter och tillverkade av plast. Ursprungligen används de till att förvara kemikalier i.
Jag vet inte var man får tag på nya tunnor, men begagnade brukar gå att tigga till sig vid olika industrier ibland.

Tunnorna är normalt helt täta med ett stålband som fixerar locket. Jag har dock varit med om att tunnor har läckt när packningen i locket varit skadad eller utsliten.

Det är också viktigt att säkra lockets låshandtag med någon form av sprint, så det inte öppnas av misstag. Tänk dig själv om locket öppnas mitt i en fors och allt innehåll ramlar ut. Själv använder jag ett återförslutningsbart buntband som låsning. (Finns på Biltema)

Tunnorna har två st handtag som gör dem lätta att lyfta i och ur kanoten, men är inte så bra när det är frågan om långa transporter.
Det finns speciella selar som gör att du kan bära tunnan som en ryggsäck.
Jag vet inte om det går att få tag på dessa selar i Sverige, men i USA finns bla Ostrom som tillverkar dessa
En stor fördel med tunnorna är att de är så stötsäkra och packningen ligger väl skyddad.






Duluth Pack

Det traditionella sättet att förvara sin utrustning vid kanadensarturer är i en s.k. Duluth Pack.
Det är en stor packsäck gjord av kraftig bomullsväv, (canvas). Volymen brukar vara 60 - 80 liter. Den har rejäla axelremmar och ibland också en thump line, ett band som vilar mot pannan och gör att du kan utnyttja andra muskler när du bär.

Säcken är inte så hög men ganska bred i stället, det gör att den kan stå upprätt i kanoten utan att sticka upp så högt att det påverkar stabiliteten. Den stora fördelen är att den är så enkel att packa i och ur kanoten.

Den är väldigt tacksam att bära och en thump line gör att belastningen kan fördelas på olika muskler vid långa transporter.
En packsäck av bomullsväv är naturligtvis inte vattentät. Det får man lösa med en tunnare tät plastsäck inuti (modell kraftig sopsäck), man viker öppningen några gånger och försluter den med en stark gummisnodd = Helt tätt.
Skulle plastsäcken bli skadad är det lätt att ha med några extra på turen, de tar ju inte mycket plats.








Surra packningen
Vid forspaddling är det nödvändigt att surra fast att utrustning i kanoten. Det är inte roligt att se all sin packning utspridd, skenande i full fart nerför forsen om man råkar välta. Bättre då att allt sitter kvar i kanoten.









Tyngdpunkt
Tänk på att packa så att du får en så låg tyngdpunkt som möjligt. Att lasta så du får höga ”berg” av packning gör kanoten ostabil. Du kan även använda packnigen för att ”trimma” kanoten så att den inte blir för tung i akter eller för.