Tråd: Svantes s&g

http://www.sf-canoe.se/dokument/bygg_so … lywood.pdf

Om man ska bygga en sådan här, hur går man tillväga?, har man den rättvänd eller upp och ner?
Sätter man i stödspant eller stöttar man på utsidan?
Då man limmar skarvarna, tejpar man med silvertape för att få epoxin att ligga kvar?
Vilken glasfiberväv ska användas?
Hur lång bör den vara?
Är den rank?

Sv: Svantes s&g

Mumrik är en sådan! Det finns många sätt att bygga. Några stödspant brukar heller inte behövas, men någon form av byggbädd är bra (=plan yta...) Hur rank man gör den kan man lite bestämma själv, grundritningen är 75 bred med helt lodräta sidor - den blir inte särskilt rank. Mumrik är bara 73 och har några cm tumblehome, den är inte heller speciellt rank.
Bygger man inifrån får man trixa lite med fogarna, själva ideén är ju att "diket" mellan skivorna ska fyllas. Å andra sidan är det lättare att styra formen med den arbetsgången. Mumrik är byggd från utsidan. Det är inte mycket epoxy som rinner igenom om man varit noga när man sågat och "sytt", så någon silvertape har i varje fall jag aldrig behövt. (Trots att jag inte är så bra på sågning).

Till sömmarna; koppartråd, ett korsstygn var tionde cm. Blir många hål att borra, men mindre att spackla. Metod för finsmakare.
Kabelbindningar; ett hål i varje bit, ca. 15 cm mellan. Enkelt och smärtfritt, men varenda hål ska spacklas när plasten är borta.
Läste på "Song of the paddle" om någon som byggt hela kanoten genom att foga ihop bitarna med silvertape. Det kan säkert också fungera. Han hävdade just din tanke att epoxyn hölls på plats och så slapp han all borrning. Begriper inte hur han fick skivorna att stanna på sina platser bara!

Med den här metoden kan man välja mellan epoxy och polyester. Valet avgör också vilken glasfiberremsa man ska ha. Det kan vara klokt att lägga två lager på stävarna. Svantes design har lång vattenlinje, så på kanotvagn är det lätt att stävarna får sig en törn!

Egentligen skulle jag inte svarat Dig, det är ju Svante som konstruerat kanoten och han är duktig på det här! Men Mumrik blev så bra att jag inte kunde låta bli, trots alla tokigheter. Slutvikten blev 18 kg, varav minst ett kg spackel.

Senaste redigerad av ancal (2009-08-12 16:43:26)

Sv: Svantes s&g

När jag skarvade sidorna, lade jag vänster och höger på varandra med plastfolie emellan vid skarvarna, för att inte limma ihop sidorna. Då fick jag båda sidorna exakt lika. Då skall kanoten bli symetrisk om man är noga i ändarna också. Sedan limmade jag innerrelingen innan jag satte ihop panelerna, sidorna blev stadigare då. Jag byggde kanoten rättvänd på en trästege med lite extra tvärbrädor på. Det blir lite passande för att få ihop botten med slag och sidor.

Längd: det finns skivor 122 x 244, då får man en kanot som blir ca. 480, det tycker jag är lagom. Jag vill inte ha kortare än ca. 460.

Svante

Sv: Svantes s&g

Kabelbindning? är det buntband du menar?http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/1.gif 
http://i406.photobucket.com/albums/pp147/krikonlund/Kabelbindning.jpg

Vad väven anbelangar så var min fundering vilken tjocklek som behövdes.



Bilden kommer från:http://www.hundochjakt.se/produkter/images/Kabelbindning.htm

Sv: Svantes s&g

"Vad väven anbelangar så var min fundering vilken tjocklek som behövdes."

Jag använde färdigvävd 160 gram, 50 mm bred. Lade lager på lager i stävarna, i övrigt enkel.

Välkommen att ringa någon kväll, jag har ofta tid till en pratstund i telefon.
kontaktuppgifter finns på byggbeskrivningen.

Svante

Sv: Svantes s&g

Klart det är buntband jag menar! ( Du la ju själv in bilden där de sticker ut åt alla håll...) För min del använde jag färdig bandväv från en varvsverkstad, de hade inte fått "gör det själv"-satserna ännu, så de tog sin egen rulle. Den var mycket bättre än den färdigpackade! Kanten var lösare vävd och det gjorde att vävtapen inte bucklade sig vid limningen. Skär du väven själv har du klart inte det problemet.

Senaste redigerad av ancal (2009-08-15 09:04:06)

Sv: Svantes s&g

Klart att jag visste att det var buntband du menade, jag var bara tvungen att märka ord då jag hittade en så fin bild på kabelbindning.http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/21.gif 
det blir nog en sån här i vinter om jag hittar en varmare plats att bygga på.

Sv: Svantes s&g

Det där verkar vara ett roligt projekt. :)
Kan man kanske komma undan med betydligt glesare stygn om man silvertejpar andra sidan?

Sv: Svantes s&g

Det kanske kan gå... Men skivorna stöttar varandra och stygnen går ju rakt igenom (vad är andra sidan?), så det känns inte självklart. Med ett par spantmallar och silvertape mellan stygnen fungerar det nog, men då drar man på sig mer "nytt" jobb än man sparat. Testa gärna och berätta hur metoden fungerar, det värsta som kan hända är ju att Du får borra lite till! Anna

Sv: Svantes s&g

http://forums.wcha.org/archive/index.php/t-124.html

Sv: Svantes s&g

ancal skrev:

(vad är andra sidan?),

Troligen den diametralt motsatta sidan av skarven, alltså inte den sida som limmet påförs.http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/106.gif

Sv: Svantes s&g

Vad kul att få så mycket ivrig respons så snabbt. http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/41.gif

ancal
Blickande tillbaka på vad jag skrev lät ju i det närmaste ockult med "andra sidan".., huga, men visst var det motsatta sidan som avsågs, men mer i relation till ena sidan, och mest för att markera att det inte var båda sidorna samtidigt. :)
Och det verkar ju vettigt att tejpa mellan stygnen i så fall, för att täta och för att hålla ihop något. Behövs verkligen spantmallar för att hålla styrsel på bitarna medan man snörper ihop dem?

kikonlund
Länken var bra, om jag fattat saken rätt så kan man lika väl, eller kanske bättre, tejpa på vad som blir kanotens utsida och påföra limmet "innifrån", så kan tejpen viras runt på utsidan, inte så omvirad som en egyptisk mumie men där det behövs, för att hålla styr på plywoodremsorna. Eller har jag missförstått den biten?


Hur man än gör, fullt så här måttligt vacker kan kanoten nog inte bli:
http://www.duckworksbbs.com/plans/simpson/EZ/Ready-for-castoff.jpg

Men hur ful den än är har den en finess, liksom makaroni, den går att stuva!:http://www.duckworksbbs.com/plans/simpson/EZ/Nested-for-travel.jpg

Senaste redigerad av Lurewad (2009-08-18 16:58:46)

Sv: Svantes s&g

Klart det går - det gör visst allt utom bilar och mycket små barn!http://www.opencanoe.se/forum/richedit/styles/office2007/insertsmile.gif Frågan är bara om det är ett bra sätt att bygga just den här designen på? Tråden ovan gäller ju en försågad kajak, där passningen på bitarna är 100% när den kommr från leverantören. Svantes "raka linjer" är en grundritning, där en del inpassningar sker under arbetets gång. Har man exv. limmat samman skivorna vid 0-spant lär vinkeln i botten behöva rundas av innan man fogar botten/sneda sidan. Det fick i varje fall jag göra. Då tror jag inte att man vinner någonting på att tejpa, det blir bara svårt att komma åt. Troligen kan många här på sidan räkna ut i förväg hur varje skivbit ska anpassas och då faller mitt resonemang - jag utgår från min egen obefintliga träkompetens.
Spantmallar behövs inte med buntband, det vet jag - med silvertape skulle jag tro att man behöver någon sorts mothåll inuti kanoten för att hålla formen. Det kan nog räcka med några lister som håller relingsskivan på rätt ställe...
Däremot känns det som en riktigt god idé att hålla lim (och i förekommande fall, spackel) på rätt ställe med tape, men sliparbetet är inte så tidödande om man kör med vinkelslip. Buntbanden kör man bara rätt över.

Sv: Svantes s&g

richedit/smileys/Happy/11.gif.html Här går det undan med goda svar!


Tror jag börjar förstå lite grann nu.
Kan man alltså bara lämna buntbandsbitarna kvar i sina borrhål och helt enkelt plasta över med glasfiberremsorna?, efter att ha vinkelslipat bort av det som sticker ut av dom.
Verkar bra allting. Vad är 0-spant förresten?http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/Thinking/3.gif

Sv: Svantes s&g

Ett 0-spant är ett spant som sitter på mitten av båten dvs på en symmetrisk båt där alla spant har en tvilling i andra änden brukar nollspantet sitta i mitten.
På mitt bygge finns inget 0-spant, på dess plats finns 0 och inget.http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/10.gif 

Låter skönt att slipa bort buntbanden, känns som att jag gillar metoden.http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/custom/banjo.gif

Sv: Svantes s&g

Det går utmärkt att lämna buntbanden kvar! Jag skar bort större utstick med en brytkniv, mest för att de inte skulle flyga runt. Därefter spackel i hålen och så slipning. Formade fogen samtidigt - det ska man egentligen inte behöva. Det ända hindret mot kvarlämnade stumpar av buntband är väl om man inte tänker måla skrovet, då får man vara noga med färgen på spacklet också. Eller betrakta raderna av prickar som dekorativa och spackla med illröd celcoatfiller... ( nej, det sista var knappast seriöst).

Sv: Svantes s&g

Omedelbar förälskelse... blev det när Mumrik var i Motala och testades för vågkapacitet i helgen. Vi välte och klättrade, surfade och simmade. Det är en pärla!

Eller som Ingrid uttryckte saken; nu när jag paddlat Mumrik sätter jag mig aldrig mer i en av scouternas lådor! Hon tänker bygga eget i vinter och har fått föräldrarnas tillstånd. Hon tänker göra som jag gjorde, bygga lite smalare och med tumblehome. Tills dess får de låna vår Clipper.

Några ytterligare erfarenheter:
Mumrik behöver flytkraft för reentry. Vattenfylld är den helt neutral och går inte att paddla. Lite vatten måste ur om man ska simma med den, annars "dyker" för eller akter. Med lite tumblehome, sluten innerreling och däck är hon svår att djupvattentömma utan öskar eller pump. Vi stack till Vätternkajak och köpte en länspump. Barnen tyckte den var bättre än något vattengevär de provat...

Skär snyggt genom vågorna och går att vända även när dessa bryter. När jag gled bakåt mot tvärträet och vågorna bröt gick hon till och med att surfa! Tre av oss busar hade aldrig paddlat solo tidigare, men ingen hade några större problem. (Kan ha bidragit att vi hade ett par kilometer sandstrand för oss själva.)

Vill någon provpaddla är det bara att slå en pling!

Sv: Svantes s&g

Rulla ihop två luftmadrasser och stoppa i var ände.http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/1.gif

Sv: Svantes s&g

richedit/smileys/YahooIM/65.gif.htmlVi har visst bara en luftmadrass... Undrar om jag får låna grabbens uppblåsbara krokodil? Med lite utstick över främre däcket blir det ju ett vikingaskepp?

Sv: Svantes s&g

http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/21.gif