Tråd: Hej från en gröngöling

Hej! Jag började paddla för ett par år sedan men har bara hyrt än så länge. Jag är ensam i familjen om mitt intresse, ibland får jag med mig nioåriga dottern, men oftast blir det bara jag. Men de här hyrkanadensarna (inkas aluminium oftast) är bökiga att paddla själv! Eller gör jag fel...?

Önskar mig nu en lätt kanot som jag kan lyfta upp på takräcket själv och sticka iväg med ett par timmar då och då när jag har lite barnledig tid... som är smidig att paddla solo... och som får plats i radhusträdgården :-). Är helt vilsen vad gäller val av kanot, och billigt ska det ju helst vara också, men jag tar det väl under en lämpligare rubrik så småningom!

Har testat kajak men kan inte uppamma samma entusiasm där tyvärr. Jag paddlar mest i lugna sjöar, bor ju i storstan så jag behöver komma ut och få mig en dos natur och stillhet då och då.

Sv: Hej från en gröngöling

Välkommen.

Jag känner igen mig i din beskrivning. Det är inte så lätt att få med sig resten av familjen alla gånger. Jag har inte heller paddlat så mycket solo. Men jag tycker att Bill Masons instruktionsfilmer verkar riktigt bra. Tex http://www.nfb.ca/film/path_of_the_paddle_solo_basic

Det finns många här på forumet som har mycket erfarenhet av olika modeller, men det är nog bra att prova några olika för att känna efter vad du vill ha.

I somras köpte jag en ABC kanot i trä från 50-talet som fungerar bra för lugn solopaddling. Kanske är den något rank och lite kort (4,50). Ett plus är att den bara väger 29kg. Det finns en del liknande på blocket ibland. Här är ett exempel: http://www.blocket.se/gavleborg/Tra_kan … 10&w=3

Lycka till!

Sv: Hej från en gröngöling

ABC fanerkanot på Blocket   http://www.blocket.se/goteborg/ABC_cana … 13&w=3 . Jag kan inte se på bilden om det är den korta 425 eller den längre 485. Är det den korta är det en trevlig kanot att paddla ensam.Väger ca 25 kg.
Prisnivå: mellan 1500 - 3000 beroende på skick.

Svante

Sv: Hej från en gröngöling

Stort tack för välkomnanden och för fina tips! Ska absolut försöka provpaddla en ABC-kanot om tillfälle ges! Hör av mig senare och berättar hur det gick :-)

Sv: Hej från en gröngöling

Just därför som jag sålde min glasfiberkanot (Clipper) Den var för otymplig att bära, lyfta, transportera och förvara.
Jag köpte en Ally 15" och den löste alla mina problem kanonbra..!
Den är bara 4,5 meter men klarar en last på över 300kg, det räcker gott och väl åt mej och min hund. Och det bästa är att den bara väger 18kg samt kan packas ihop så att den får plats inne i bilen vid transport och inne i klädkammaren vid förvaring.
20-30 minuter att sätta ihop och under 10 att packa ner och stoppa i säcken.

Att paddla den, jämfört med en vanlig kanot tycker jag är som att jämföra en mountainbike med en touringhoj... Allyn svarar på minsta paddeldrag och det är lätt att trixa sig förbi stenar m.m. i grunda vikar och sjöar.

Jag är helnöjd med mitt byte.

http://www.utsidan.se/obj/photo/0f/0fdb6015781cbea49d7aec4eb1e1dd39.jpg

Sv: Hej från en gröngöling

Det finns en trevlig dukkanot av rätt typ också. www.trakanot.se har en stor solo på 444 cm. Har provat den på Sjöviks folkhögskola  en gång och den kändes trevlig. Snarare en älvkanot än en sjökanot dock...

Sv: Hej från en gröngöling

Hej Mammut.
Välkommen till opencanoe.
Jag ser att du redan fått en del bra tips på kanoter. Utbudet av begagnade solokanadensare i Sverige är inte så stort (inte av nya heller för den delen).
Ett tips är Krikonlunds RUS som varit till salu tidigare. Inte en renodlad solokanadensare men väldigt lättpaddlad.

Nya finns några fler att välja på
Acron
Grumman
Madriver
Wenonah
m.fl. har solokanadensare
importörer och tillverkare finns under sidan med Länkar

Curt