Tråd: Tavvaätno-Laino augusti 2011

Vi är 7 stycken kanadensarpaddlare från Uppsala som ska paddla Tavvaätno-Laino i augusti 2011. Det vore roligt om vi kunde bli en till. Vi har alla vana av forspaddling och långturer.
Vi åker med tåg från Uppsala 5 aug. och är i Kiruna 6 aug. Flygtransport den 6:e till Tavvaätnos källor. Upphämtning i Laino 13 aug. Tåg hem på kvällen åter i Uppsala söndag 14 aug. Kostnad cirka 3000 kr (kanothyra och transporter) + tågresa till Kiruna. Intresserad? Hör av dig snarast till Maria 0733-471919.

Sv: Tavvaätno-Laino augusti 2011

Kul! Hoppas att ni får en bra tur.

Paddlade från Tavva - Rosto sammmanflödet ner till ett par mil ner i Torneälven i början på juli och längtade snart tillbaka. Gott om mygg, gott om fisk och gott om sten. (I Augusti slipper ni nog det mesta av myggen.) Tag god tid på er i övre delarna. Där är finast med kalfjället ner till älven och bäst fiske. Ta inte era finaste paddlar och kanoter. Det är grunt. Många kilometrar där man endast fick ned halva paddelbladet. Glöm inte ett  besök på lanthandeln i Nedre Soppero  Han har glass, dock endast en sort, men god.

Skriver lite mer om turen senare.

Sv: Tavvaätno-Laino augusti 2011

Hej, hur gick eran resa?

Sv: Tavvaätno-Laino augusti 2011

Ja hur gick det??? jag ska själv paddla laino fast jag ska hoppa i i övre soppero.

Sv: Tavvaätno-Laino augusti 2011

Vart kliver du av? När ska du åka?

Sv: Tavvaätno-Laino augusti 2011

Jag ska kliva av i haparanda tänkte jag.

jag tänkte åka nästa augusti så har en del planera kvar http://www.opencanoe.se/forum/richedit/smileys/YahooIM/1.gif 


Är du sugen??

Sv: Tavvaätno-Laino augusti 2011

Klubbtur Uppsala Paddlarklubb 2011 - Långfärdspaddling Tavaaätno-Lainio

Under våren planerades för en längre paddling med kanadensare i Norrland. Var sju stycken paddlare, Bosse, Thomas, Magnus, Per, Maria, Hanno och Sten som bestämde oss för att satsa på en sträcka norr om Kiruna, Tavaaätno och Lainioälven. Men när man paddlar kanadensare måste man vara två och två, alltså saknade vi den åttonde paddlaren. Vår kamrat Curt har startat en hemsida, opencanoe.se, en aktiv sida för kanadensarpaddlare, så där annonserade vi efter den åttonde. Snabbt fick vi svar från en paddelentusiast från Malmö, Torbjörn. Torbjörn är ledare i Friluftsfrämjandet och var van vid friluftsliv och kunde styrtagen fram och bak, vilket ingick i kravprofilen.
Den 4 augusti på kvällen steg vi på tåget mot Kiruna. Det var en hel del packning som baxades ombord. Mat, tält, paddlar, kläder etc. allt som behövdes för en vecka ute i naturen.

Väl framme i Kiruna kom Sven, vår uthyrare och hämtade oss för vidare transport till Kurravaara, cirka 10 km norr om Kiruna, där Kallax flyg har sin bas. Vi skulle alltså flyga med sjöflygplan ut i vildmarken. Kanoterna spändes fast på flygets pontoner, packningen (totalt 280 kg fördelat på två flygturer) lastades in och vi var på väg!
Flygningen var en av höjdpunkterna på resan. Vädret var fantastisk, soligt och klart. Så vi såg långt och mycket. Piloten var skicklig, start och landning gick mycket bra.
Väl framme på sjön Rovejaure fick vi bära packningen och kanoterna över en lite ås för att komma till älven.
http://lh4.googleusercontent.com/-M1tXfQLVqwA/TrmI07oDlxI/AAAAAAAAAAg/19pxoFhuTtM/s640/IMG_4055.JPG
Nu visade det sig inte vara riktigt så folktomt som vi hade trott. Området som vi paddlade i var också ett populärt fiskeområde. Vi har aldrig sett så mycket folk (eller skräp) som vi gjorde längs med Tavaaätno, på någon annan paddling vi gjort tidigare.
Men, förutom detta var området mycket vacker och det var en fantastisk känsla att paddla i fjällmiljö. Området Tavaavouma är lågfjäll och tundra liknade. Det är också känt för sina palsar. En pals är en ständigt frusen kulle som består av torv eller torvblandad mineraljord och islinser. Palsen är bevuxen av ris, mossor och lavar som isolerar och stänger inne kylan, vilket gör att den inte tinar sommartid. Palsar är någon meter höga, de har en livslängd på några hundra till flera tusen år och finns bara på marker med permafrost. . Kullen ”växer” upp vartefter mer vatten fryser och expanderar. Sådan kullar letade vi efter och fann ett flertal.
http://lh4.googleusercontent.com/-2WQ_N7fFO2c/TrmI4q08IPI/AAAAAAAAAAo/FYngpvUwYlQ/s640/IMG_4143.JPG
Detta år var det lämmelår i fjällen. Det fanns lämlar överallt. Till och med hittade vi ett fiskrens (gädda) som hade 3 lämlar i magen. Många lämlar brukar locka till sig ugglor och vi såg flera stycken, bland annat en fjälluggla!
http://lh6.googleusercontent.com/-qYAF-DOoYmw/TrmON3kei8E/AAAAAAAAABQ/1R69rF3gTdc/s144-c/Mina.jpg

Första paddeldagen, lördag 6 augusti. 18 km, en hel del forsar med lågt vatten gjorde att forsklassning upplevdes som en grad lättare än vad som angav i beskrivningen. Vädret var molnigt under dagen, med sol på kvällen. Några gav sig i väg på vandring medan några vandrade runt i området kring lägerplatsen, bland annat jag själv. Plötsligt kommer en helikopter ganska nära och när den passerar vinkar jag lite försiktigt till piloten. Plötsligt svänger den om och går ner för landning precis där vi står. Jag skäms lite och undrar om det var en nödsignal jag har gjort. Men, det visade det sig att helikopter var ute för att leta efter några vandrare/fiskare, som vi faktiskt hade träffat tidigare under dagen. Antagligen hade de glömt bort vilken dag det var och därmed att det var dags att åka hem.
http://lh6.googleusercontent.com/-LAfgqklpkfs/TrmI8ZsbThI/AAAAAAAAAAw/1Y-Eq2W9HlE/s640/IMG_4091.JPG
Söndag 7 augusti, vi paddlade 21 km, fina forsar, inte svåra men steniga. Lätt regn, 5 - 10 grader (varmt!). På grund av det svala vädret hade vi inga problem med mygg eller knott.
Måndag 8 augusti. Regn på morgonen så vi fick äta frukost i tälten. Men senare slutade det regna.
http://lh4.googleusercontent.com/--u8xkIvOp84/TrmI-yQrPeI/AAAAAAAAAA0/XHr2gMz9ulc/s640/IMG_4112.JPG

Ganska många långa strömmande partier, några klass III och IV. Men som sagt, det stämde inte riktigt utan de var mer som II och III. Hela dagen var ganska kallt och regnigt men på kvällen. Vi hade läger vid Liedakka, vid forsnacken till en IV och V. På kvällen sprack det upp och blev soligt, men var fortfarande kallt. Den här dagen paddlade vi 33 km.
http://lh3.googleusercontent.com/-BSkMz5CP0bU/TrmI_zjeAGI/AAAAAAAAAA4/uQfnxR6OHZ0/s640/IMG_4139.JPG

Tisdag 9 augusti började med en bärning förbi två forsar, klass IV och V. Det gick ganska lätt då det fanns en skoter/fyrhjulingsväg att följa längs forsen. Sedan följde en lugn sträcka utan forsar och en ganska bred älv. Innan bron vid Jårkastaka hade vi några fina forsar, plus en med en extra sten som vi missade och fick en liten buckla i fören. Vi hade lunch vid bron, det var ganska kallt. Efter lunch hade vi bland annat en fors klass III som faktiskt var lite mera tryck i och tekniskt svårare, samt en III:a som var lätt och lång (3 km). Ganska mycket regn den här dagen, men det upphörde till kvällen som blev fin men kall. Lägerplatsen var fin med de första barrträden och ett lågfjäll , det hela påminde enligt Hanno, om Kanada. Dagens sträcka blev 32 km.

Onsdag 10 augusti. Kom till Soppero och i Övre Soppero tog en promenad till kiosken för att sen ha lunch på ”playan”. I Nedre Soppero hämtade vi vatten på en camping. Dagens väder var växlande regn, sol varmt eller kallt. Sträckan var lugn, nästan inga forsar. Läger vid Sarrikoski. Cirka 31 km paddling.

Torsdag 11 augusti paddlade vi 23 km ner till Temminkivaara-stugan. En härlig solig kväll med bad, fiske och en promenad ner till nästa dags fors klass IV för rekning. Sträckan innehöll fina forssträckor utan några speciella svårigheter.

Fredag 12 augusti. Klass IV fors följd av klass III var dagens första utmaning. Vi valde lite olika strategier, Magnus och Per körde med lastad kanadensare, Sten och Torbjörn körde med tom, med vi andra tågade IV:an och körde III:an. Alla var nöjda med sin strategi.
http://lh6.googleusercontent.com/-JhQZxAAUl4c/TrmI21M1R3I/AAAAAAAAAAk/9x8-RB_jsHA/s640/P8120088.JPG
http://lh5.googleusercontent.com/-LV4QqjioqHI/TrmI6m35YHI/AAAAAAAAAAs/e8VRjt1NBP4/s640/IMG_4198.JPG
Därefter var det lugn paddling ner till Lainio där turen avslutades i sol. På kvällen i Lainio så provade vi hur den handdrivna bilfärjan
http://lh5.googleusercontent.com/-LAkrh4KHmBU/TrmJA9yUnpI/AAAAAAAAAA8/XtEVsQVxWC0/s640/IMG_4237.JPG
Därefter avslutads kvällen med en promenad ner till kanjon cirka 5 km nedströms Lainio. Natten var kall, med säsongens första minusgrad.
Totalt körde vi cirka 18 mil på 7 dagar.

På lördagen kom Sven och hämtade oss och körde till Kiruna. 8 nöjda paddlare tog tåget hem på kvällen. Ännu en lyckad paddling är avslutad, Torbjörn från Malmö har blivit vår nya paddelvän och vi ser fram emot nya kanadensarturer.
http://lh6.googleusercontent.com/-zh8Ljl3T-8c/TrmJCZojSoI/AAAAAAAAABA/7g-Fi2UJ8QY/s640/IMG_4265.JPG

Senaste redigerad av Maria (2011-11-08 21:26:32)